Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Diktátoru Kimovi ruku nepodá! Kontroly na hranicích kvůli teroristům odmítá

Autor: simao - 
9. února 2015
19:01

Premiéra pořadu S prezidentem v Lánech se točila i kolem řady zahraničněpolitických témat. Miloš Zeman se rozpovídal o islamistech, ale zmínil i severokorejského vůdce Kim Čong-una. Pořad se přitom natáčel předtím, než prezident vyrazil do Joránska, kam odvezl vyznamenání pro tamního krále.

V Jordánsku chce Zeman upozornit na to, že je nutné podporovat arabské země v boji proti teroristům. Právě Jordánsko, které český prezident považuje za jeden ze stabilních států na Blízkém východě, přišlo o pilota, kterého džihádisté popravili zvlášť brutálním způsobem – upálili ho zaživa v kleci.

Zeman boj s Islámským státem vyzdvihl i ve své nedávné značně útočné řeči na kongresu na Pražském hradě. Senátor Hassan Mezian (ČSSD), politik a lékař, který se narodil v syrském Damašku, se v nedělním pořadu na Blesk.cz prezidenta ptal na názor na možnost navrácení hraničních kontrol v rámci schengenského prostoru (území většiny evropských států, kde se mohou osoby pohybovat bez procházení hraničních kontrol) kvůli boji proti terorismu.

„Jsem proti hraničním kontrolám, protože by to znamenalo zrušení schengenského protoru, a tedy omezení jedné ze základních svobod EU, svobody volného cestování. Myslím si, že proti islámským teroristům se nemá bojovat hraničními kontrolami,“ uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. Podle Zemana se mají likvidovat vojenské a výcvikové základny teroristů „kdekoli na území celého světa, kde se nacházejí“.

Video Zeman pro Blesk: Jsem proti hraničním kontrolám - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman však svými výroky ohledně islamistů vzbuzuje rozporuplné reakce. „Ty jeho nešťastné výroky o superholocaustu a o tom, že muslimští teroristé jsou geneticky zatížení, a další podobné výroky na okraj nějakých diskusí také svědčí o nějakém příliš velkém sebevědomí a o přesvědčení prezidenta, že Česká republika a její zahraniční služba mají ve světě nějakou větší roli, než jaká ve skutečnosti je,“ míní politolog Zdeněk Zbořil v Parlamentních listech.

Celý záznam premiérového dílu pořadu S prezidentem v Lánech můžete sledovat ZDE>>

Prezident Zeman nyní veze jordánskému králi Abdalláhovi II. vyznamenání – Řád bílého lva. Před odletem jej Blesk.cz ukázal šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Miloš Zeman vzal jordánskému králi nejvyšší český řád: Připravený Řád Bílého lva ukázal Blesk.cz šéf hradního protokolu Jindřich Forejt Miloš Zeman vzal jordánskému králi nejvyšší český řád: Připravený Řád Bílého lva ukázal Blesk.cz šéf hradního protokolu Jindřich Forejt | Foto Blesk - Vera Renovica

Vedle toho Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech tvrdil, že nepomáhá Vladimiru Putinovi. „S Vladimirem Putinem s výjimkou potřesení rukou v Normandii a v Soči, jsem se při pracovním jednání naposledy setkal před 15 lety. Já nepomáhám Putinovi, ale pomáhám tomu, aby mezi Českou republikou a Ruskou federací existovaly normální obchodní, ekonomické styky, nezatížené sankcemi, které ničemu nepomáhají,“ uvedl Zeman. Český prezident očekává zrušení sankcí nejpozději do jednoho roku. A obává se, že poté budou místa, které nyní uvolní české podniky, vyplněna podniky „francouzskými, německými, britskými, americkými a dalšími“.

Kimovi ruku nepodá

Právě z náklonnosti spíše směrem k Putinovi než k Západu je český prezident často obviňován. „Je to přeceňování role české politiky a vysokých ústavních činitelů České republiky ve vztahu k mezinárodnímu dění. Neumím si představit, jak by pomohlo Vladimiru Putinovi, kdyby mohl rozhlásit po světě, že má věrného druha v prezidentovi České republiky. To je úplná naivita,“ řekl Zbořil Parlamentním listům.

Zeman se však do Moskvy chystá na oslavy 70. výročí konce druhé světové. Pikantní je, že by tam měl přijet i vůdce KLDR Kim Čong-un. Tomu prý Zeman ruku nepodá. „Když jsem byl v Ženevě, tak jsem odmítl podat ruku Jásiru Arafatovi, protože jsem ho označil za teroristu. Kdybych měl tu nepříjemnou příležitost setkat se s Kim Čong-unem, tak mu rovněž z podobných důvodů odmítnu podat ruku,“ řekl Zeman v rozhovoru s moderátorem Blesk TV Davidem Vaníčkem.

tgbg ( 9. února 2015 19:36 )

Je mi to k smíchu. Milouš je sám diktátor a Putlerovi by vlezl až do ř*ti.

moiaza ( 9. února 2015 19:13 )

Je mi to k smíchu. Diktátor by Klaus. Diktátor je Babiš a diktátorem by velmi rád byl Kalousek. A všichni jim podávali a podávaji ruce, až se k zemi hrbí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa