Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putin: Světový pořádek po rozpadu SSSR nám v Rusku nevyhovuje!

Autor: ČTK - 
7. února 2015
19:49

Ruský prezident prohlásil, že jeho země čelí snaze zablokovat její rozvoj a zakonzervovat jednopolární svět v čele se Spojenými státy. Vladimir Putin zároveň zdůraznil, že taková situace Moskvě naprosto nevyhovuje. Podle jeho slov ale Rusko kvůli tomu nechystá válku.

„Válku, díky Bohu, nemáme. Ale zcela jasně existuje snaha zamezit různými prostředky našemu rozvoji, existuje snaha ‚zmrazit‘ světový pořádek, který vznikl v posledních desetiletích po rozpadu Sovětského svazu a v jehož čele je jediný nepochybný vůdce, který jím chce zůstat.

Chce jím zůstat ve víře, že on může vše a ti druzí mohou jen to, co on jim dovolí a co je v jeho zájmu,“ řekl podle agentury Putin na sjezdu ruských odborářů. „Takové uspořádání světa Rusku nikdy nebude vyhovovat,“ zdůraznil. „Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace. My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat,“ prohlásil ruský prezident.

„Nynější pokusy, které se odehrávají mimo jiné s pomocí takzvaných sankcí, v konečném výsledku podle mého názoru nikoho nepotěší... Ve vztahu k takové zemi, jako je ta naše, zcela určitě nemohou být efektivní, i když určitou škodu způsobí. To si musíme uvědomit a musíme zvyšovat úroveň naší suverenity, a to i v ekonomice,“ řekl šéf Kremlu.

Rusko je vystaveno sankcím ze strany Spojených států i Evropské unie kvůli svému přístupu k ukrajinské krizi. Zatímco Západ obviňuje Rusko, že morálně, materiálně i vojenskou silou podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, Moskva taková tvrzení odmítá jako nepodložená.

Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen tento týden v rozhovoru poskytnutém listu The Daily Telegraph varoval, že Putin má nebezpečné ambice sahající za Ukrajinu: chce prý vyzkoušet rozhodnost Západu, pokud jde o Pobaltí.

Skutečným cílem Kremlu je narušit solidaritu aliance a obnovit nadvládu Ruska ve východní Evropě, soudí Rasmussen, podle něhož by Putin mohl provést hybridní útok na některý z pobaltských států, aby otestoval, zda se NATO zmobilizuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 9. února 2015 20:02 )

Rusáci!!!!!

marais ( 9. února 2015 11:26 )

tgbb...jsi mimo mísu , proč by Rusko nemohlo mít jaderné zbraně na Kubě , když NATO se cpe k Moskvě? Kdo vytváří nesváry mezi národy... viz Blízký východ!

tgbb. ( 9. února 2015 00:35 )

Putin lže pokaždé jinak. Ještě nedávno vyhrožoval, že zaútočí na USA ze "své" Kuby jadernými zbraněmi.

tgbg ( 8. února 2015 19:46 )

Neděkuj. Kobyla 1 je komunistická provokatérka a ruská pr*stitutka, která vleze pod každého bolševického hřebce. Rusáci potřebují válčit, protože Rusko je v katastrofální ekonomické situaci a v Rusku již začal hladomor. Rusko nic nevyrábí, než zbraně, které dodává teroristům.

tgbg ( 8. února 2015 19:31 )

USA májí naprostou pravdu. Oni nejsou ti, kdo se bude hrbit před nějakým blbem ze Ruska. Rusáci si vyzkoušeli, jak vypadá demokracie made in Putler ala Rusko a moc dobře vědí, že tohle je zničilo. USA jsou suveréní stát a pod vedením Obamy jdou nahoru nejen ekonomicky. No a Rusáci se můžou pos.rat, že si USA nechtějí nechat rozkrádat svou zem a ještě si nechat diktovat od nějaké autistické opice, co mají dělat. Kéž bysme měli politiky jako mají USA. Vypráskali bysme z naší země ten zlodějský komunistický plebs a byl by klid.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa