Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pět hodin u kulatého stolu: Merkel a Hollande dusili Putina kvůli Ukrajině!

Autor: ČTK - 
6. února 2015
23:20

Dlouhých pět hodin trvalo v Moskvě jednání německé kancléřky Angely Merkel a francouzského prezidenta Françoise Hollandea s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možnostech, jak zastavit násilí na východě Ukrajiny. To byla vydatná debata...

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že debata byla konstruktivní a že trojice státníků bude v rozhovoru pokračovat v neděli telefonicky. Žádné konkrétní výsledky jednání Peskov nesdělil.

Mluvčí Kremlu pouze řekl, že oba prezidenti i kancléřka se shodli na tom, že schůzka byla přínosná a že budou nadále pracovat na možnosti vypracovat společný dokument, který by prosadil příměří podle loňských mírových ujednání z Minsku.

Společná tisková konference státníků nebude a ani se nečekala. Merkelová i Hollande již podle Peskova opustili Kreml a zamířili na letiště. "Rozhovory se konají v úzkém formátu, členové delegací a experti nejsou přítomni," informoval Dmitrij Peskov po zahájení rozhovorů.

 Merkelová s Hollandem přicestovali do Moskvy pozdě odpoledne a z letiště se ihned vydali do Kremlu. Kancléřka v Berlíně ještě před odletem prohlásila, že není jisté, zda se podaří dosáhnout dohody o příměří.

Jejím základem by měla být ujednání z Minsku, ve kterých se Kyjev a proruští separatisté loni v září shodli na klidu zbraní. Hollande vyjednání příměří považuje za první krok, nutná je podle něj všeobecná dohoda o řešení krize v oblasti Donbasu.

Dnešní schůzce s Putinem předcházelo čtvrteční rokování v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, kterému Merkelová a Hollande svůj mírový plán představili.

Ačkoli má připravovaná mírová dohoda vycházet z minských protokolů, nově může podle informací médií odrážet aktuální frontovou linii, která se od září na východě Ukrajiny změnila ve prospěch proruských separatistů. Příměří podle minských dohod se nepodařilo prosadit.

Nová iniciativa Hollandea a Merkelové je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména v USA, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem. Prezident Barack Obama chce o případných vojenských dodávkách na Ukrajinu rozhodnout až po nynější diplomatické intervenci Berlína a Paříže.

 

1nostradamus1 ( 7. února 2015 16:54 )

v zásade, putin je vojnový vrah a svetový klamár, krajina mu ide do múky, donbas nechce, načo by mu bol, musel by tam súbiť miliardy rublov, ktoré nemá, podobne ako v abcházii, podnestersku...a ako to skončilo sa vie, takže, zamrznutý vojnový konflikt, a puťka na to peniaze nebude mať....

winklos ( 7. února 2015 15:01 )

Mate pravdu

winklos ( 7. února 2015 15:00 )

Pozor na Putina, jeho nemocn je nebeecna a muže tím jak mu to místy nemyslí tak ze nejenom lze ale muže vyprovokovat i další valku. Tak s nim jedne jste obezřetně. T ze lze je nic proti tomu co chystá ale je to komplex malého cloveka a zbidacele země.

ninka64 ( 7. února 2015 13:43 )

Ha,ha,ha,autista ,snad tomu žvástu nevěříš.

ninka64 ( 7. února 2015 13:40 )

Je genocida Kyjeva na vlastních občanech...http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/361032-focus-kyjev-v-boji-drzi-nad-vodou-nahnedl i-pomocnici.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa