Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Servírka bez ruky prý nesměla obsluhovat prezidenta. Odmítla sama, tvrdí provozní

Autor: ČTK, uá, ljš - 
4. února 2015
12:05

Lidé si je chválí, Zemana ale neobsluhovali! Handicapovaným zaměstnancům Křinického pivovaru prý ale účast na obědě prezidenta republiky nikdo nezakázal. Tvrzení deníku Právo odmítl nejen Hrad, ale i provozní restaurace.

Podle dnešního Práva pracovníci Hradu zakázali, aby prezidenta při obědě v Křinickém pivovaru v Krásné Lípě obsluhovali handicapovaní, kteří v podniku pracují. „Část našeho personálu jsou handicapovaní a na obsluhu prezidenta jsme z prezidentské kanceláře dostali nějaké požadavky a ty jsme museli splnit. Nebyli jsme s to zvládnout to vlastními silami, takže jsme se museli domluvit s hotelovou školou, která nám poskytla studenty, kteří obsluhovali,“ řekl Právu majitel pivovaru Jan Srb. Na obsluhu si proto najal učně z Děčína.

„Tvrzení v článku v dnešním vydání deníku Právo, že Kancelář prezidenta republiky vznesla požadavek, aby při pracovním obědě prezidenta republiky neobsluhovali handicapovaní, je zcela lživé,“ reagoval na to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Při přípravě pracovního oběda byl jeho průběh podle něj osobně konzultován i s tělesně postiženou ženou, která v restauraci pracuje.

To potvrdil i provozní Křinického pivovaru Roman Kadlec, se kterým Blesk.cz mluvil. „Z Hradu přišly pokyny, jak má obsluha vypadat, a zdálo se to poměrně náročné. Servírce bez ruky jsem to ale nabídl, ona sama ale odmítla s tím, že pana prezidenta nepůjde obsluhovat. Náš druhý handicapovaný zaměstnanec pan Čonda měl v daný den planované volno,“ řekl.

Video Vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka - Video - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

„Obsluha takové návštěvy je přeci jen už velice složitá, proto jsme se obrátili na hotelovou školu,“ dodal provozní. Zopakoval, že ze strany prezidentova doprovodu ani samotného prezidenta ani kraje nezazněla žádná zmínka o handicapovaných. Křinický pivovar v Krásné Lípě vznikl za podpory Evropské unie a zaměstnává několik handicapovaných.

Vše potvrdil i majitel pivovaru Jan Srb, jehož výrok byl zřejmě vytržen z kontextu. Podle něj jde o novinářskou kachnu, jak vznikla se však může jenom dohadovat. ČT řekl, že měl před týdnem schůzku s ředitelkou agentury Pondělí, se kterou pivovar spolupracuje na zapojování handicapovaných pracovníků. "Od ní jsme dostali informaci, že si pan prezident nepřeje, aby handicapovaní obsluhovali. Někdo to pustil a začalo si to žít svým životem. Tomu se potom člověk těžko brání," řekl.

Zeman byl nedávno kritizován kvůli svému výroku o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí. V úterý proto v Krásné Lípě protestovaly asi tři desítky postižených ze Šluknovského výběžku. S hlavou státu chtěli o výrocích, které pronesl před třemi týdny, diskutovat.

alixie ( 18. srpna 2015 11:01 )

Proč po půl roce opět vytahujete tuto hloupou pomluvu? To je trapné.

annael ( 5. února 2015 19:39 )

Čím? Tím že pracují lépe a svědomitěji než zdraví lidé? Tak to za pozornost skutečně stojí. V tom nejlepším slova smyslu

tgbb. ( 5. února 2015 00:12 )

Náš pan prezident si nebude kazit chuť pohledem na nějakého kripla. Zrůdičky do klece, jede pan prezident!

annael ( 4. února 2015 23:09 )

Skutečně? Kde to bylo? A stěžovala sis? To já mívám občas problém nebo dokonce konflikt s obsluhou která je "postižená" neochotou, leností a snahou hosta okrást. S handicapovanými jsem nikdy problém neměla. Ti se skutečně snaží a jsou ochotní, pro ně je totiž mnohem těžší udržet si místo než pro zdravé flákače. A pokud vím tak ti v Krásné Lípě byli zcela bezproblémoví, práci zastali v pohodě, hosté s nimi byli spokojení, místní je měli v oblibě. Neber si to osobně - ale někteří lidé trpí předsudky a na postižených hledají chyby za každou cenu a vidí je i tam kde nejsou. Mě už život dávno naučil, že předsudky jsou jenom jed otravující a zkracující život, a že bez nich se žije mnohem lépe, tak zkrátka lidi hodnotím podle jejich skutečných kvalit, ne podle vzhledu nebo mnohdy bezvýznamného postižení.

zelena.karkulka ( 4. února 2015 22:18 )

 2x jsme byli v kavárně s postiženou obsluhou-fyzicky i mentálně- nebyl to moc dobrý zážitek,osobně chápu,že chtějí a musí si vydělávat,už bych tam nešla...nikdy nepřinesli to,co bylo objednáno,u wc mě obtěžoval a sledoval jeden z mentálů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa