Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanova urážka: Osočil z obdivu k nacismu muže, který trpěl v koncentráku!

Miloš Zeman nemá novináře v lásce. Slova o slavném novináři Ferdinandu Peroutkovi se mu však vůbec nepovedla
Miloš Zeman nemá novináře v lásce. Slova o slavném novináři Ferdinandu Peroutkovi se mu však vůbec nepovedla  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. února 2015
13:53

Rád upozorňuje na chyby, jenže tentokrát sám poněkud „ujel“. Prezident Miloš Zeman v předem připraveném (!) projevu označil za muže, kterého fascinoval nacismus, Ferdinanda Peroutku. Spisovatele a novináře, který byl vězněn v koncentráku! Navrch mu Zeman připsal citát o nacistech, který Peroutka neřekl. Sdružení F. Peroutky to pořádně rozlítilo.

František Peroutka, po kterém je pojmenovaná jedna z nejprestižnějších novinářských cen, byl za nacistů vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Po válce a komunistickém převratu odešel do exilu – přes Londýn do New Yorku. V roce 1950 se stal prvním ředitelem československého oddělení Rádia svobodná Evropa.

Miloš Zeman z téhle novinářské legendy však dokázal udělat ve svém proslovu na kongresu na Pražském hradě sympatizanta nacistů! „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘,“ uvedl ve své řeči, zaměřené nejen proti nacismu, ale především proti aktuální hrozbě Islámského státu prezident Zeman.

Sdružení: Zeman se dopustil nehorázné urážky

Sdružení Ferdinanda Peroutky to naštvalo. Od Zemana žádá veřejnou omluvu. Sdružení se nelíbí, že prezident spojil Peroutku s fascinací nacismem a přiřkl mu citát, který pochází z roku 1938 od národního socialisty Jana Stránského. Publikoval jej pod pseudonymem Petr Bílý.

„Fascinace intelektuálů nacismem je velmi závažné téma. Bohužel jste si zvolil špatný příklad. Pátrání historika a publicisty Petra Zídka, stejně jako naše vlastní pátrání, ukazují, že jste Ferdinandu Peroutkovi přiřkl citace, které nenapsal,“ napsalo však sdružení v otevřeném dopise Zemanovi.

Historik Zídek pak v Lidových novinách upozornil na to, že nelze dohledat žádný Peroutkův článek s názvem „Hitler je gentleman“. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde však v této polemice jen o to, kdo tato slova pronesl, a ne co řekl. Sdružení podle něj zavírá oči před historickou pravdou, což má za nevkusné.

„Označit Ferdinanda Peroutku nepřímo jako člověka, který byl fascinován nacismem, je nehoráznou urážkou muže, který strávil druhou světovou válku v nacistických koncentračních táborech,“ dodalo sdružení. Podle něj se Peroutka dostal z koncentračního tábora pouze ve chvíli, když dostal nabídku vést časopis Přítomnost, který bude ve službách nacistů. „Přiřkl jste fascinaci nacismem muži, který si zachoval mravní integritu a statečnost i v těchto tragických časech a nabídku odmítl, i za cenu návratu zpět do koncentračního tábora,“ doplnilo sdružení.

jentakjen.voght ( 2. února 2015 22:51 )

Nerozumim

japome ( 2. února 2015 18:40 )

tak ten to opravdu nemá zapotřebí - má znalostí na rozdávání

tgbg ( 2. února 2015 18:26 )

Hradní prasečí vlezdoruszadku je ochoten osočit a nařknout každého, jenom aby se zviditelnil a zpopularizoval.

japome ( 2. února 2015 18:24 )

velmi hezky napsáno

japome ( 2. února 2015 18:22 )

a i kdybych byl - hlavně , že nejsem Amík to bych si hodil mašli jinak mě těší, že si děláš o mě starost - psaní o stolici se k tobě hodí víc a je vidět, že tomuto tématu skutečně rozumíš tak se raději věnuj lejnům ať žije Zeman a Putin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa