Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Gentleman a Havlův prezidentský učitel, vzpomíná Vondra na zesnulého Němce

Autor: ČTK, simao - 
1. února 2015
05:37

K úmrtí německého exprezidenta (†94), který byl přítelem i vzorem pro Václava Havla, se vyjadřují i čeští politici. Premiér Sobotka poslal Angele Merkelové kondolenci, Alexandr Vondra vzpomínal na to, jaký byl první prezident sjednoceného Německa Richard von Weizsäcker gentleman.

Za jednu z nejvýznamnějších osobností německé politiky posledních desetiletí považuje Weizsäckera český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Jeho skon je velkou ztrátou pro Německo i pro celou Evropu," uvedl Sobotka v kondolenci, kterou zaslal Angele Merkelové. Německá kancléřka upozornila: "Smrt Richarda von Weizsäckera je pro Německo obrovskou ztrátou."

Von Weizsäcker byl šestým německým prezidentem v letech 1984 až 1994 a byl považován za jednu z nejvýraznějších morálních autorit poválečné německé politiky. Proslul tím, že označil 8. květen 1945, tedy den německé porážky v druhé světové, za "den osvobození Německa od nelidské nacistické diktatury". Vysloužil si za to celosvětové uznání.

Podle českého premiéra byl von Weizsäcker nejen prezidentem německého znovusjednocení, ale také významným protějškem prezidenta Václava Havla - spolu položili základy rozvoje přátelské sousedské spolupráce mezi oběma našimi zeměmi a dnešních vynikajících česko-německých vztahů, míní Sobotka. "Jeho víra v demokratické hodnoty a mezinárodní mír zůstávají odkazem a inspirací, která je právě v dnešních dnech velmi aktuální," dodal.

Také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomíná Weizsäckerovy zásluhy o dobré vztahy se sousední zemí. "Prezident Weizsäcker při své návštěvě Prahy a Václava Havla na začátku roku 1990 položil základní kámen dnešním velmi dobrým německo-českým vztahům. Nese mimořádnou zásluhu na tom, jakými jsme dnes sousedy," napsal Zaorálek ČTK.

Alexandr Vondra (ODS), který v letech 1990 až 1992 působil jako Havlův zahraničněpolitický poradce a dalších pět let jako první náměstek ministra zahraničních věcí, připomíná, že Weizsäckerův odchod je "svým způsobem velká ztráta i pro Českou republiku". "Protože odešel člověk, který se výrazně zasloužil o spolupráci mezi ČR a Německem a o narovnání v česko-německých vztazích. Odešel velký gentleman a muž, o kterém (bývalý český prezident) Václav Havel mluvil jako o ´prezidentském učiteli´," upozornil Vondra.

salto ( 2. února 2015 09:27 )

Sašenka by měl skočit do WC a spláchnout

salto ( 2. února 2015 09:26 )

Vidlema bohužel ne

salto ( 2. února 2015 09:25 )

ejvm1712 ( 1. února 2015 14:13 )

To jsme to dopracovali,že lezem Němčourům do pr**le. Vždyť ta pozitúra bojovala za Druhé světové války ve Wehrmachtu.

jikar ( 1. února 2015 10:50 )

Panečku, tady je zase nablito. Závistivci, typický čecháčci co nic nedokázali, nikdo je nezná, nic nejsou, se sem slétli jako mouchy na kravinec. Tak se tu vyzvracejte a vono se vám uleví, ubožáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa