Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová vzkázala Řecku: Dluhy vám odpouštět nebudeme!

Autor: ČTK, haj - 
31. ledna 2015
15:35

Nová řecká levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase doufá, že se jim podaří dojednat snížení řeckého státního dluhu. Angela Merkelová ale tuto možnost vyloučila. Rázná německá kancléřka tak dala jasně najevo, že dluhy neodpouští.

"Soukromí věřitelé již dobrovolně odstoupili, banky se již vzdaly miliard na půjčkách Řecku," zdůvodnila Merkelová svůj názor. "Nevidím žádné oddlužení pro Řecko," dodala kancléřka.

Počátkem roku 2012 umazalo Řecko po dohodě s věřiteli zhruba 100 miliard eur tím, že jim cenné papíry nahradilo jinými, ale méně ziskovými. Ale země, která je od roku 2010 závislá na mezinárodní finanční pomoci, je stále ještě zatížená dluhem dosahujícím asi 175 procent hrubého domácího produktu.

"Evropa bude i nadále projevovat solidaritu s Řeckem, stejně jako i s jinými zeměmi, které jsou obzvláště postiženy krizí, pokud tyto země provádějí reformy a úsporná opatření," upozornila dále Merkelová.

Na dotaz, co si myslí o prvních oznámeních Tsiprasovy vlády, že zvýší minimální mzdy a provede zpětný nábor propuštěných státních zaměstnanců, Merkelová odpověděla, že "Německo a ostatní evropští partneři čekají, s jakým programem k nim nová řecká vláda přijde".

Merkelová se v pátek sešla ve Štrasburku k neformální večeři s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Hledali společné stanovisko pro to, jak  k nové řecké vládě přistupovat.

Řecký ministr financí Janis Varufakis se již počátkem příštího týdne chystá do Londýna, Paříže a Říma, aby získal podporu pro nové záměry řecké vlády. Pokud se Řecko s věřiteli nedohodne, bude se pravděpodobně muset vzdát jednotné evropské měny.

tgbb. ( 1. února 2015 15:19 )

Správně. Řecko ať si táhne kam chce. Třeba do (_!_). Dluhy si nadělali sami, tak proč bychom je za ně měli platit my. A ať si zkusí někde hledat blbce, který takovým komoušům půjčí peníze, když jasně říkají, že je nechtějí potom vrátit.

univerzalnizena ( 1. února 2015 05:58 )

vsichni si chteji žít po svém a dobře a ne podle skurfene eu

univerzalnizena ( 1. února 2015 05:57 )

merdkelová drš hubu

osetrovatel_pavla219 ( 1. února 2015 05:20 )

A co když jim na to Merklová nepůjčí další peníze?

tgbb. ( 31. ledna 2015 23:33 )

S tou eurohnijí, do které nás socani natlačili, ať jdou do (_°_).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa