Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zmizely podklady ke Klausově amnestii! V archivu Hradu prý nejsou

Podklady ke Klausově amnestii prý na Hradě nejsou
Podklady ke Klausově amnestii prý na Hradě nejsou  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao - 
30. ledna 2015
16:49

Klausova amnestie se zapsala do dějin. Dopadla však neslavně. Stejně jako spory o její autorství, které zůstávají nedořešené. A tak to patrně bude i dál. V archivech Hradu totiž žádné podklady k amnestii nejsou, uvedly Lidové noviny. Zato znovu obviněných je 52 % z propuštěných vězňů.

Klausova amnestie propustila celkem 6471 vězňů. Policie znovu obvinila 3400 amnestovaných. Takové jsou nedávné závěry policejního prezidia. Nejde o nijak slavnou bilanci.

Amnestie, kterou vyhlásil před dvěma lety tehdejší prezident Klaus, však zaujala především článkem o ukončení trestního stíhání v případech, u kterých od zahájení uplynulo více než 6 let a trestní zákoník stanoví tresty do 10 let. Zastavena tak byla řada hospodářských kauz. A vyrojily se spekulace, komu všemu amnestie pomohla.

Kdo a jak amnestii připravoval, je ale dodnes ne zcela jasně zodpovězenou otázkou. Podle Lidových novin však bude její zodpovězení do budoucna velmi těžké. Až nepravděpodobné. V hradním archivu prý totiž z podkladů ke Klausově amnestii není ani řádka!

Přišlo se na to díky žalobě, kterou podal někdejší redaktor LN Tomáš Němeček, který od Hradu žádal podklady k autorství amnestie, ale nepochodil. Jeho žalobu však také zamítli. Podklady k amnestii se totiž ani nenašly. „Václav Pelikán, ředitel odboru legislativy Kanceláře prezidenta republiky, nechal prověřit veškerou poštu a informační systém, do kterého vchází veškeré dokumenty, ale nic nenašli. Nechal též pátrat v archivu,“ citují Lidové noviny z verdiktu soudkyně Ivanky Havlíkové. Jinými slovy, podklady zmizely.

Spory o autorství

Proti nařčení, že je jedním z autorů amnestie, se přitom bránil loni u soudu někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf. Za hlavního autora druhého článku jej výslovně označil i prezident Zeman. Hasenkopf požadoval finanční odškodnění, nakonec požadavek stáhl a spor skončil smírem.

Za spolutvůrce amnestie označil při sporu hradní kancléř Mynář také poradce někdejšího prezidenta Klause Ladislava Jakla a Petra Hájka. A podle Hasenkopfova dřívějšího vyjádření byl spoluautorem také právník Zdeněk Koudelka, který byl v té době na stáži na ministerstvu spravedlnosti.

Otázka autorství amnestie však zůstává nejasnou. A vzhledem k chybějícím podkladům budou muset stačit slova Klausova poradce Jakla ze stránek klaus.cz: "Není mi jasné, proč se stále operuje s jakýmsi autorstvím amnestie. Autorem je prezident republiky Václav Klaus, který je pod ní podepsán a který tímto podpisem stvrzuje i svou politickou odpovědnost za její vyhlášení. Jistěže se o jejím znění radil, jistěže čerpal z různých námětů z minulosti i současnosti, mohl mu leccos poradit i kdokoli z jeho okolí, mohl věc konzultovat s kýmkoli, u koho to usoudil za potřebné. Ale tím se přece nikdo další nestává autorem či spoluautorem."

selmalita ( 2. února 2015 18:16 )

Promiňte-oprava.Samozřejmě se nejednalo o bombardování Kosova ale Bělehradu.

honza1965 ( 1. února 2015 22:51 )

To je daň za Zemanovu svobodu. A vlastně i to pár desítkám lidí pomohlo. Součástí většiny kauz nebylo odškodnění okradených klientů. Po amnestování kauz se konečně mohli lidi začít soudit o odškodnění a pokud vím tak jich asi něco kolem čtyřiceti uspělo.

tgbb. ( 31. ledna 2015 00:15 )

Zbabělci, na co potřebujete ty podklady? Kdo vyhlásil amnestii, ten je za ní zodpovědný, vážené komoušské špíny (t.č. v oranžovém). V naší hospodě jsou exoti s ještě radikálnějšími nápady. Tak si pro ně přijďte, debilové.

pravlast ( 30. ledna 2015 21:38 )

zmizely podklady k amnestii,zmizely doklady o jeho profesuře,neví se jakého pohlaví byli letoušci a letušky,chilské pero bylo stř.rodu a tudíž jde o pedofilii jeden člověk ho kdysi žádal o nemilost. .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU ..

pravlast ( 30. ledna 2015 21:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa