Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův přítel a Putinův muž: Sídlo za miliardy nedaleko Moskvy!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. ledna 2015
13:54

Návštěva Vladimira Jakunina na kongresu v Praze překvapila. Méně již schůzka s prezidentem Zemanem. Jakunin je šéfem státních železnic v Rusku a Putinovým spojencem. Nyní je však již zpátky v Rusku, kde si žije jako král. Nad jeho jměním se však vznáší otázka: Kde přišel k pohádkovému bohatství?

Když nemohl Vladimir, přijel jiný Vladimir. Místo ruského prezidenta Putina dorazil na kongres při příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi do Prahy Vladimir Jakunin, šéf ruských státních železnic.

Ruský oligarcha se na Hradě sešel i s prezidentem Zemanem, ačkoli jeho návštěva Česka byla přece jen poněkud překvapivá. Kvůli protiruským sankcím je totiž Jakunin na seznamech USA jako persona non grata, nevítaná osoba.

Jakunin je však kontroverzní postavou i v samotném Rusku. Protiruské korupční organizace a také známý aktivista Alexej Navalnyj poukazují na podivné čachry kolem Jakuninova působení v čele státních drah. A podivují se, jak přišel k tak rozsáhlému majetku, upozorňují Lidové noviny.

Dača za miliardy

Jakunin sídlí ve vile v Moskvě, pravé panství však má nedaleko ruské metropole - v městečku Akulinino. Jde o sídlo mezi lesy, rybníky a řekou Zlodeyka... Odhadovaná cena? Až 100 milionů dolarů (2,45 miliardy korun)! Oplocený komplex o zhruba 7000 metrech čtverečních je trochu stranou od Akulinina, samozřejmě kvůli dostatečnému klidu pro jednoho z nejvýznamnějších Putinových mužů. Ale okázale rozlehlý. Ruští boháči si zkrátka potrpí na své novodobé "dači", dříve chalupy a skromná letní sídla,

Miloš Zeman se zdraví s kontroverzním ruským podnikatelem a šéfem státních železnic Jakuninem Miloš Zeman se zdraví s kontroverzním ruským podnikatelem a šéfem státních železnic Jakuninem | ČTK
dnes projevy jejich moci, bohatství a rozmařilosti.

Fond pro boj proti korupci (The Fund to Fight Corruption) však poukazuje na to, že Jakunin nemohl získat prostředky na výstavbu tak rozsáhlého komplexu z legálních zdrojů.

Jakuninova přední pozice je však v Rusku daná i tím, jak zásadní resort spravuje - ruská železniční síť je spolu s USA a Čínou nerozlehlejší na světě. A stále probíhá její modernizace. Jakunin však byl podezříván protiputinovskými aktivisty z toho, že tajně stojí za některými soukromými subjekty, které vyhrály výběrová řízení na státní zakázky. 

Jakunina přitom s Českem pojí patrně hlubší vztahy z minulosti, upozorňují Lidové noviny. Spojují jej s rodinou bankéře slovenského původu Braxatora skrze složitý propletenec vztahů, které se dotýkají i české privatizace. Braxator se zapojil do české privatizace např. Mostecké uhelné. Braxatorova dcera pak podle LN stojí v čele kyperské firmy, která se spolu s ruskými drahami podílí na lukrativní zakázce výstavby multifunkčního přístavu v Petrohradu. Kyperská firma pak údajně vlastní vilu, kterou Jakunin obývá v Moskvě. Když tedy zrovna není na svém panství v Akulininu.

tosca28 ( 1. února 2015 19:21 )

A proč si myslíš, že má vedle Zemana kancelář Zemanův poradce, se středoškolským vzděláním Martin Nejedlý? Za finanční podporu Lukoilem v předvolebním boji, chtějí politický vliv, na který se automaticky navazuje hospodařský....

tosca28 ( 1. února 2015 19:15 )

tosca28 ( 1. února 2015 19:15 )

tosca28 ( 1. února 2015 19:15 )

tosca28 ( 1. února 2015 19:15 )

za prvé „Mocipáni přišli” a za druhé, když na to někdo poukáže, tak okamžitě nastartují příznivci Zemana a jeho proruské politiky a začnou poukazovat na druhé: Ale že kradl XYZ, to vám nevadi a nebo nevadilo a tak to jde pořád dokolečka.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa