Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ODS na mizině: Válčí s dluhy a po členech chce půlku jejich platu!

Šéf ODS Fiala vyhlíží lepší zítřky. Stranu však nadále trápí řada problémů. Včetně dluhů.
Šéf ODS Fiala vyhlíží lepší zítřky. Stranu však nadále trápí řada problémů. Včetně dluhů.  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: simao - 
26. ledna 2015
15:11

Občanští demokraté se stále ještě úplně nedostali z vleklé krize, do které zahučeli po pádu Nečasovy vlády. Preference stále nic moc, a i když vedení v čele s Petrem Fialou doufá v lepší zítřky, strana řeší stále problémy s dluhy. Vznikl tak nápad na to, kde vzít peníze na běžný „provoz“. Od svých placených členů, kterým se to ale příliš nezamlouvá.

ODS žádá své placené členy – tedy starosty, místostarosty, členy rady, zastupitelstva, komise a další – aby odevzdali půlku platu straně, upozornila MF Dnes. Finanční problémy kdysi vládního lídra nejsou tajemstvím. Dluhy se nastřádaly, a i když stranický šéf Fiala věří v jejich postupné umoření, bilance „modrých“ není nijak zvlášť slavná. A tak přišel celorepublikový sněm s řešením, kde vzít další prostředky.

„Část členů, zvláště starostů, není spokojena s usnesením republikového sněmu, ještě s nimi povedeme na toto téma debatu,“ přiznává MF Dnes Fiala, podle kterého nejde o příspěvky na splácení dluhů strany, ale na činnost místních sdružení. „Vybrané peníze zůstanou v oblastech,“ přesvědčuje Fiala.

Přesto tenhle postup v ODS narazil na odpor. „Rozhodnutí republikového sněmu přichází v době, kdy je naprostá většina úspěšných komunálních politiků a funkcionářů na místní úrovni finančně vyčerpaná po vedení náročné komunální volební kampaně, na které se stranická centrála nijak nepodílela,“ uveřejnila MfD reakci komunálních politiků z dopisu pro Fialu. 

Fiala: Některé kroky jsou bolestivé

Exministr školství Fiala se přitom šéfem strany stal před rokem, 18. ledna. A za tu dobu se mnohé změnilo. Kvůli šetření je jiné nejen sídlo strany. „Když jsem ODS přebíral, tak to byla strana rozvrácená, ve finanční krizi, dlouhodobě v preferencích kolem pěti procent, spíše pod nimi. Prošli jsme během toho roku třemi volbami a neprošli jsme jimi úplně špatně z hlediska očekávání veřejnosti,“ bilancoval Fiala minulý týden pro rádio Impuls.

Přesto uznal, že šlo o značně složité, až kritické období. Jenže to patrně nekončí. „Já samozřejmě nejsem rád, že jsem část své kapacity během roku musel věnovat finančnímu managementu, krizovému managementu. Že jsem vlastně v době, kdy jsem byl zvolen předsedou ODS, ani neznal celý rozsah problémů, protože je neznal nikdo. Ony se začaly ukazovat až v první polovině minulého roku,“ dodal Fiala Impulsu.

Na začátku roku 2014 prý strana měla dluhy po splatnosti ve výši 42 milionů. „Předpokládám, že při vyúčtování po roce bude toto číslo někde maximálně kolem pěti milionů. A to si myslím, že při obrovském poklesu příjmů ODS je velmi dobrý výsledek,“ řekl v rádiu Fiala. Upozornil, že strana na rok 2015 vytvořila přebytkový rozpočet. Nebylo to však bez obětí. „Museli jsme udělat spoustu radikálních, někdy i bolestných kroků,“ dodal Fiala. Nyní to vypadá, že stranu a její členy patrně čekají další.

salto ( 27. ledna 2015 09:07 )

Možná by měl Fiala uspořádat na Žofíně večeři pro podnikatele za obligatorní vstupné 100 000 Kč... Jejda teď jsem si vzpomněl, že to už tady bylo

salto ( 27. ledna 2015 09:05 )

Takže je lepší držet se ODS jako ho.no košile, když už konečně kažký ví co je to za spolek?

salto ( 27. ledna 2015 09:03 )

salto ( 27. ledna 2015 09:02 )

Vejdou se do jednoho autobusu

slunicko.41 ( 26. ledna 2015 21:34 )

Rozkradli stat a musi to splacet obycejni lide ze svych dani. Rozkradli vlastni stranu a musi to splacet radovi clenove. Kde to jsme? Zavrit az zcernaji, previti! Chtelo by to vzporu a branit se. Stejne co tam nasypou, vedeni opet rozkrade.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa