Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úředník ministerstva si měl říct o úplatek. Jen jsem je testoval, hájí se

Vladislav Koval si ještě jako zaměstnanec ministerstva pro místní rozvoj údajně řekl o úplatek
Vladislav Koval si ještě jako zaměstnanec ministerstva pro místní rozvoj údajně řekl o úplatek  (Autor: Facebook, archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2015
14:45

Šéfoval odboru na ministerstvu pro místní rozvoj. A údajně si řekl o úplatek. Vladislava Kovala (49, ANO) nyní policie obvinila z korupce, on však má pro své počínání svérázné vysvětlení! Prý jen testoval, jestli se zástupce jedné firmy chytne na korupční nabídku...

Tak řekl si o úplatek, nebo neřekl? Vladislav Koval to podle všeho na ministerstvu pro místní rozvoj, kam ho přivedla někdejší ministryně (dnes eurokomisařka) Věra Jourová, udělal. Jenže zároveň vysvětluje, proč si úplatek vyžádal. Otázkou je, zda tohle vysvětlení bude stačit policii, která ho obvinila... Podle serveru Aktuálně.cz, který na případ upozornil, chtěl Koval úplatek od firmy spolupracující s ministerstvem.

Úplatek si Koval vyžádal z pozice šéfa odboru hospodářských služeb, který se stará např. o správu ministerských budov a automobilů. Zároveň se však podle tohoto webu hájí tím, že jen cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by prý kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své údajné akci neřekl.

Koval později couvl a zástupci firmy zavolal, že už žádné všimné nechce, v té době ho už ale policisté delší dobu odposlouchávali a měli zaznamenaná i svědectví pracovníka společnosti, uvádí Aktuálně.cz. „Byla to funkce, kde máte velkou zodpovědnost, a ta přináší i určitá rizika. Je to pro mě velice nepříjemné, v životě jsem v takové situaci nebyl,“ řekl Koval serveru.

Jeho advokát Eduard Bruna uvedl, že proti obvinění podal Koval stížnost. „Počítám, že se o ní rozhodne během příštího týdne. Do té doby k tomu nemůžu nic říct,“ cituje právníka web. ČTK dnes Koval řekl, že se kvůli vyšetřování a po domluvě s policií a advokátem k případu v současnosti nemůže vyjadřovat. Nicméně uvedl, že se cítí nevinný. Podle něj byly nápad a důvody, které ho k němu vedly, dobré, ale celou věc špatně zrealizoval. „Doufám, že se to v dalším vyšetřování ukáže a že z něho vyplyne, jak se věci staly,“ řekl Koval.

Na ANO již obvinění oznámil

Koval dnes již odboru na ministerstvu nešéfuje, je však zastupitelem za ANO v Ostravě. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) dnes k případu řekl, že z pozice primátora vůči Kovalovi nebude nyní podnikat žádné kroky. Obvinění prý spolu důkladně probrali. „Informoval mě o svém postoji k celé záležitosti, to je, že obvinění považuje za neodůvodněné a že proti němu podal stížnost. Z pozice primátora vůči němu nebudu v tuto chvíli dělat žádné kroky. Pan Koval mě o svém obvinění informoval hned v den, kdy převzal oznámení od Policie ČR, a následně věc sdělil i klubu zastupitelů ANO,“ uvedl Macura. Koval byl v minulosti členem Strany zelených, ale rozešel se s ní. Nelíbila se mu prý politika předsedy a exministra životního prostřední Martina Bursíka.

zlymikes ( 24. ledna 2015 16:18 )

Tak teď už je nám jasné,proč ten náš kolega nebyl vedoucím manažerem ANO panem Kovalem vybrán ani do prvního kola výběrového řízení. On ze zásady nedává obálky

pelagie ( 24. ledna 2015 09:04 )

ubožák, prý je testoval...je to trapný jak se vymlouvá...doufám, že z toho nevyleze bez trestu .....

tgbb. ( 23. ledna 2015 17:07 )

Jaký pán, takový kmán. Prostě socanská pakáž.

pomoooc-hori ( 23. ledna 2015 16:10 )

Šmejd jeden

salto ( 23. ledna 2015 14:56 )

Tu o Červené Karkulce mám taky rád...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa