Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše vypekli poslanci z koalice: 11 nadlidí nepodpořilo jeho zákon!

Vládní koalicí překvapivě neprošel zákon o státních dluhopisech
Vládní koalicí překvapivě neprošel zákon o státních dluhopisech  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2015
10:48

Pro vládní koalici to bylo velké překvapení. Poslanci neschválili vydání státních dluhopisů, které mají pokrýt státní dluhy. Celkem jde o dluhopisy za 674 miliard, které má vydat Babišovo ministerstvo financí. Koalici ČSSD, ANO a lidovců však chyběly čtyři hlasy. 11 jejích poslanců však zákon nepodpořilo!

Sněmovna dnes neschválila zákon o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 674 miliard korun. Pro schválení hlasovalo 84 poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL, chyběly čtyři hlasy. Jenže v sále mělo být i 11 dalších poslanců z vládní koalice. Proč zákon nepodpořili, je otázkou. Potloukali se snad v době hlasování někde jinde? Anebo dokonce podrazili svou koalici?!

„Nemáme poslance,“ bylo slyšet z jednacího sálu vzápětí poté, co návrh zákona neprošel. Dluhopisy mají sloužit k úhradě loňského a předloňského schodku státního rozpočtu a na úhradu dluhů, které bude nutné splatit v letošním a příštím roce. „Jedná se o velké dluhopisy, které se nabízejí přímo bankám,“ vysvětlil ČT makléř David Kufa.

Zmatky řešila i místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Kalousek ji totiž vyzval, aby zahájila projednávání dalšího bodu. Jak řekl, nevidí důvod k její odmlce. K tomu samému vyzval Jermanovou i Tomio Okamura. „Opravdu nechápu, na co tady čekáte,“ prohlásil.

Jermanová však odpověděla, že má právo poradit se o vzniklé situaci s právníky a že tak učinila. „Já chápu, že když neprojde vládní návrh, tak se musí předsedající okamžitě poradit s právníky. Zdá se, že to je ten nový politický styl,“ reagoval Kalousek. Klub TOP 09 a Starostů si po překvapivém výsledku vyžádal hodinovou přestávku.

Kde se poslanci poflakovali?

Předkladatel návrhu, tedy ministr financí Andrej Babiš, jednání osobně přítomen nebyl. Podle České televize možná počítal s tím, že zákon projde bez problémů. Premiér Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že výsledek hlasování ovlivnilo mimo jiné to, že koaliční kluby nedodržely pravidlo pro úspěšné hlasování, jež říká, že je před ním nutné svolat poslance gongem a požádat o nové přihlášení všech poslanců do hlasovacího zařízení. "Pokud nebude možné už se k projednávání návrhu zákona vrátit, tak bude potřeba, aby byl návrh zákona předložen znovu," uvedl.

Podle Babiše pochybila koalice i místopředsedkyně Sněmovny Jermanová. "Určitě, byla to chyba a taky asi řídící schůze měla zavolat poslance do sálu," řekl novinářům. Vyjádřil také překvapení nad tím, že se při hlasování zdrželi i někteří koaliční poslanci. Vydání dluhopisů by podle něj být ohroženo nemělo, řeší jej i novela rozpočtových pravidel.

diella ( 23. ledna 2015 19:36 )

Ale zase ta souhra ve vládní koalici je nevídaná : předseda vlády omlouvá místopředsedkyni sněmovny z nedostatku zkušenosti - po více jak roce jejího výkonu funkce ! A to se jen její vinou hlasování nezdařilo. Chtěla bych vidět, jak by se tak hloupé, neschopné a přitom sebevědomé dámě dařilo v jiném povolání. No nedařilo, a proto řídí parlament.

aluman ( 23. ledna 2015 13:49 )

Riskantní je ještě slušný výraz..... Všem co se zasloužili o dosazení mafiána na post ministra financí, potažmo i na ostatní posty kde má nastrčené vlastní lidi, za které o všem rozhoduje on sám, bych napařil trest za vlastizradu. Jenže jeho voliče "omlouvá" jejich hloupost a lenost se skutečně informovat a kolektivní vina. Jeho zákulisní partneři jsou nedohledatelní. Tak už zbývá jenom Zeman, který ho jmenoval ačkoli u Babiše jako jediného měl legitimní důvod k jeho nejmenování, absenci lustrace. Ten je ovšem zase díky funkci nedotknutelný......

marais ( 23. ledna 2015 12:19 )

 A není to riskantní vydávat dluhopisy v takové výši?

hejsek ( 23. ledna 2015 11:53 )

Tady taky někdo Babiše vypekl... http://www.andrejbabis.cz/

hony23 ( 23. ledna 2015 11:29 )

 Nejsme jako politici, makáme! Prostě to zařídíme! Diletanti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa