Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Úsvitu hlasovali proti Okamurovi. A za nového šéfa klubu si vybrali Černocha!

Změna v čele poslaneckého klubu Okamurova Úsvitu: Marek Černoch (vlevo) střídá Radima Fialu
Změna v čele poslaneckého klubu Okamurova Úsvitu: Marek Černoch (vlevo) střídá Radima Fialu  (Autor: Reprofoto ČT24)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. ledna 2015
13:30

Radim Fiala skončil ve funkci šéfa poslaneckého klubu Úsvitu a nahradil jej Marek Černoch. Tahle výměna v Okamurově hnutí vyvolala řadu dohadů. Proč Fialu jeho kolegové ze strany nepodpořili? Objevily se spekulace, že se příliš „kamarádíčkuje“ se členy jiných stran... A proč v Úsvitu hlasovali proti vůli svého šéfa Okamury? Šlo snad o stranický puč?!

Poslanecký klub Úsvitu není kdovíjak velký - má 14 členů, z toho dvě ženy. Nyní ale získal nového vůdce. Stal se jím poslanec Marek Černoch, nedávný kandidát hnutí na primátora Prahy. Ve volbě nového lídra klubu získal většinu osmi hlasů. Objevily se totiž výhrady k tomu, jak dosavadní šéf Radim Fiala klub vede.

Okamura s výhradami nesouhlasil. Není tajemství, že já jsem hlasoval pro podporu Radima Fialy, já jsem s jeho prací spokojen,“ řekl dnes na tiskovce šéf Úsvitu. Osm členů poslaneckého klubu však hlasovalo proti vůli předsedy. Fialovi totiž vytýkali mj. příliš mírný postoj k některým Okamurovým kontroverzním výrokům, např. o islámu. „Bylo mi to vytýkáno, že bych měl (k výrokům Tomia Okamury) zaujmout radikálnější postavení,“ potvrdil na brífinku Úsvitu Fiala.

Fiala: Nechci sloučení Úsvitu a Zemanovců

Objevily se však i zvěsti, že Fialovy šance na obhajobu postu zmrazily jisté nekalé praktiky... „Pan Fiala jednal za zády poslanců, uzavíral dohody, o kterých nikdo z nás nevěděl,“ tvrdil zdroj serveru Novinky.cz. Fiala to popřel, zároveň připustil, že různé kontakty ve Sněmovně má. „Ano, byla to jedna z prvních výhrad, kritika mých neformálních a kamarádských vztahů ke členům jiných politických stran,“ uvedl politik, který byl v letech 1998 až 2012 členem ODS. Ze strany však odešel jako rebel, který nesouhlasil s balíčkem daňových změn, prosazovaných Nečasovou vládou.

Podle iDNES.cz však měl být Fiala nakloněn dokonce i sloučení se Stranou práv občanů, tedy se Zemanovci! „Popírám, že bych jednal o jakémkoli slučování. Pouze o spolupráci,“ odmítl Fiala nařčení. Zůstává členem poslaneckého klubu Úsvitu, který má i novou místopředsedkyni Janu Hyklovou a v té samé funkci Petra Adama, který pozici obhájil. „Nejedná se o žádnou revoluci a nebo puč... Nemyslím si, že by to měla být nějaká senzace a nebo třesk,“ tvrdil na brífinku nový šéf klubu Marek Černoch.

Jak to mají Černoch a Černochová

Během tiskovky přitom Černoch odpovídal i na jeden úsměvný dotaz. Jak je na tom s poslankyní za ODS Janou Černochovou. Oba se totiž ukázali i na demonstraci proti islámu v pátek v Praze na Hradčanech, kam zavítal i lídr hnutí Tomio Okamura. „Je to shoda jmen, není tam žádná rodinná vazba,“ reagoval Černoch. Ideově se prý s Janou Černochovou někde potkává, jinde rozchází. Zároveň upozornil: „Přátelské vztahy ve Sněmovně fungují, já je mám také.“ Okamura jen nad dotazem kroutil hlavou: „Otázka Černochová - Černoch, to je jako Fiala - Fiala z ODS.“

Video Okamura na chatu Blesku: Dostal kebab, ale nesnědl ho! - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

ingmarie ( 20. ledna 2015 15:32 )

No co , Černoch a Japonec. Fiala dobře vypadá ale když vidím jak přechází z jedné strany do druhé a nikde ho nechtěj , tak to asi bude blb.

xxxx678 ( 20. ledna 2015 14:12 )

Fiala - snad jediný hezký chlap v politice (snad mu to udělá radost,jestli si to přečte... )!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa