Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zákon o střetu zájmů je na Mynáře krátký. Aby neprodal i Hrad!

Autor: Eva Pospíšilová - 
20. ledna 2015
18:53

Kancléř Vratislav Mynář (47) je něco jako polobůh: Nemusí zveřejňovat své příjmy či majetek nabytý v průběhu funkce. Zákon o střetu zájmů je na něj totiž krátký.

Zákon o střetu zájmů míří na politiky a významné úředníky. Jenže pozapomněl na ty, kteří mají mnohdy větší vliv než jejich šéfové. Vypadá to, že kdyby Mynář dal do frcu Pražský hrad, nemusel by se nikomu zpovídat…

Jako kancléř má totiž výjimečné postavení. „Z pozice, kterou má, tak hlavě státu poskytuje spíš servisní služby, takže na něj by se zákon o střetu zájmů neměl vztahovat,“ řekl Blesku právník, který si nepřál být jmenován.

Jeho slova potvrdil Radim Bureš z Transparency International. „Na tomto případu je vidět, že zákon potřebuje novelizaci. Měl by platit i pro takto postavené lidi,“ doplnil.

Mynář, který nakupuje nemovitosti za hubičku z peněz nejasného původu, se tak dál může smát a říkat jako v rozhovoru pro Lidové noviny: „Kdyby dům prodával Ferda Mravenec, budu jej kupovat od Ferdy Mravence.“

Vilu ve Strašnicích koupil od advokáta Romana Janouška Víta Širokého. A to za 5,5 milionu korun, tedy za cenu podle znalců podhodnocenou. Podle posledního posudku z roku 2011 byla totiž její tržní cena 13,4 milionu. Blesku na otázky k vile Mynář neodpověděl.

Jak se Mynář brání


„Určitě jsem nevydělal 900 milionů a určitě to bylo více než devět,“ řekl ke svým výdělkům.

„Humbuk kolem mě je výsledkem závisti,“ vysvětluje si dění kolem své osoby po nákupu vily.

(Zdroj: LN)

Vilu vyjednali sponzoři

Na vilu v pražských Strašnicích údajně Mynáře upozornila realitka. Klíčovou roli ale sehrála podle LN brněnská Společná advokátní kancelář Jiří Jestřáb & Richard Tománek, významní sponzoři prezidentské kampaně.

První zmíněný, jehož dcera mimochodem našla na Hradě uplatnění po Zemanově zvolení, daroval 1,05 milionu korun, Tománek 800 tisíc.

V souvislosti s vilou ve Strašnicích se doposud zdálo, že nitky vedou pouze k Praze 10, kde »vládne« Tomáš Hrdlička, s nímž se Mynář prý asi dvakrát náhodně potkal.

defakto ( 20. ledna 2015 21:13 )

..... Mynář je podvodník a prezident Zeman ho ještě kryje.

akko ( 20. ledna 2015 21:10 )

Prasarna a vysmech lidem...je odpornej...

vagen ( 20. ledna 2015 19:19 )

Smutna ukazka,kam jsme to dopracovali od listopadu 1989

vagen ( 20. ledna 2015 19:18 )

vymahač pohledavak je fakt dobra průprava pro kancleře prezidenta

komin ( 20. ledna 2015 19:12 )

hochstapler mynar je jasny dukaz, jak spodina ovladla hrad

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa