Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenbeg o Zemanovi a nápadu na deportace muslimů: Samé žvásty!

Karel Schwarzenberg zhodnotil vyjádření Miloše Zemana
Karel Schwarzenberg zhodnotil vyjádření Miloše Zemana  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. ledna 2015
18:47

Když se neumíte adaptovat, vraťte se domů, vzkázal Miloš Zeman v reakci na teror v Paříži a problémy s radikálními muslimy. Český prezident tím vyvolal řadu reakcí. I z tábora svého rivala z přímé prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Ten naznačil, že situace není zdaleka tak snadná. A Zemanova slova označil za „žvásty“!

Masakr v redakci Charlie Hebdo i útok v obchodě v centru Paříže otřásly minulý týden (nejen) Francií, kde zůstává situace napjatá. Od atentátů došlo jen mimo Paříž údajně k více než pěti desítkám protimuslimských incidentů, které zahrnují střelbu, házení granátů, ale hlavě výhrůžky a inzultace. Země napříč Evropou se shodují v nutnosti posílení bezpečnostní spolupráce.

Prezident Miloš Zeman však přilévá olej do ohně. „Každý má žít ve své původní zemi. Něco jiného je cestovat a poznávat jiné kultury a něco jiného ve své původní vlasti pro její prospěch pracovat. Myslím, že tito lidé by měli žít ve svých zemích, tam praktikovat svoje náboženství a nepokoušet se narušovat normální život v zemích, které mají jinou kulturu,“ řekl Zeman o víkendu v rozhovoru pro Deník. „Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti," dodal Zeman.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg s ním nesouhlasí. „I ti nešťastníci, kteří provedli ty vraždy v Paříži, byli francouzští občané, narodili se v té zemi. Kam je chcete vracet? Tudíž to jsou samé žvásty. Je mi líto, proč musím vždy analyzovat takové kecy. Když jsem dnes občan dané země, tak je to moje země,“ reagoval na dotaz Blesku šéf TOP 09 a Zemanův rival z přímé prezidentské volby.

Kalousek varoval před stavěním bariér

Situaci pak obsáhleji analyzoval ve vysílání FTV Prima i místopředseda Topky Miroslav Kalousek. „Celý evropský nebo euroatlantický kulturní prostor je v šoku, protože útok v Paříži je v podstatě útokem na způsob života, naši kulturu, ať se to stalo kdekoliv. Na místě jsou určitě obavy. Na místě je určitě opatrnost. Nesmíme ale mít strach. A už vůbec nesmíme na základě tohohle hrůzného činu se nechat strhnout k populistickým radikálním krokům – jako postavení bariér mezi kulturami, postavení bariér mezi náboženstvími. Jsem přesvědčen, že o to přesně teroristům jde. Vyhrotit ten konflikt, postavit proti sobě dvě náboženství nebo dvě různé kultury do nesmiřitelné svaté války,“ varoval v pořadu Partie Kalousek.

mirkazam ( 17. ledna 2015 09:01 )

Cokoliv vypustí s huby tento zhrzený ,,žuchla " stojí za prd i s ním....A taky vzpomínám, že vyhrožoval odchodem s politiky. Ale opustit placené spaní se mu zřejmě nechce...

negomba ( 15. ledna 2015 18:57 )

Souhlasím co pan preziden říká! Oni se musí přizpůsobit, žádné bariéry se stavět nemusí, pane Kalousek a nikdo o to ani nestojí. Nikdo, v žádných zemí nechtějí žádnou svatou válku, ale chtějí jen a jen, aby se přizpůsobili, pokud chtějí žít mimo své území. To je snad normální! A pan Schwarzenberg co vím, tak říkal, že odejde z politiky když neuspěl v prezidentských volbácch, tak proč není doma a nestará se o svoji ženu "lidumil"..

pozorovatel2013 ( 14. ledna 2015 16:12 )

Schwarzenbeg nikdy nehájil práva lidí, byl to taky takový budižkničemu jako Havel. Tady pravda a láska nikdy nebyla a nebude, to si uvědomte!!

pozorovatel2013 ( 14. ledna 2015 16:09 )

souhlas se Zemanem!!!

pozorovatel2013 ( 14. ledna 2015 16:09 )

už drž hubu ty šišlo jeden, jestli se ti to neliíbí, tahni i ty, odkud jsi přišel. Stejně tady jen chrápeš! napakoval jsi se tady tak mazej než se opravdu ale opravdu naser.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa