Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečasová podruhé u soudu: Chvíli zkroušená, chvíli vysmátá

Autor: ČTK, dce - 
12. ledna 2015
08:54

Jana Nečasová dnes vyrazila vypovídat k soudu kvůli obžalobě ze zneužití Vojenského zpravodajství. Viní ji z nezákonného sledování tehdejší premiérovy manželky Radky Nečasové. Jana Nečasová vypovídala dvě hodiny, podle svého advokáta se cítí nevinná s tím, že neporušila žádný zákon.

Nečasová podle informací ČTK odpovídala dopoledne jen na pár dotazů soudkyně Heleny Králové, která se ptala na její pracovní zařazení a vztahy s dalšími obžalovanými.

Nečasovou opět doprovodil k soudu její manžel, někdejší premiér Petr Nečas. Soudkyně však vyloučila z jednací síně veřejnost, výslech se pravděpodobně vztahoval také k informacím podléhajícím režimu utajení – o tom svědčí i fakt, že ostatní svědci čekali na chodbě a výslechy probíhaly odděleně.

Výpověď Nečasové byla první v pořadí. Čtveřici obžalovaných, mezi kterými jsou kromě Nečasové ještě exšéfové vojenské rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek, hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.

Státní zástupci chtěli, aby bylo slyšení veřejné, soudkyně ale již byla rozhodnutá dlouho. „Také bych si přál, aby to bylo veřejné, ale mohou zaznít tajné informace. Nechám to na posouzení soudu,“ uvedl obhájce Tomáš Sokol.

Video POKRAČUJE SOUD S JANOU NEČASOVOU - REDAKCE BLESK.TV
Video se připravuje ...

Nečasová se znovu do soudní síně vydala odpoledne – a byla v lepší náladě, než předtím dopoledne, kdy vypadala zkroušeně. Tentokrát došlo i na úsměvy.

Soud začal případ projednával loni 20. listopadu. Hlavní líčení se muselo odročit, protože advokáti důstojníků žádali rozšíření zbavení mlčenlivosti u svých klientů, aby se mohli řádně hájit. Chtějí prý hovořit mimo jiné o metodách práce rozvědky.

Obžalovaní pak byli nedávno skutečně zbaveni mlčenlivosti, mohou tedy detailně promluvit o údajném nezákonném sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky – bez souhlasu ministra obrany podala Jana Nečasová, tehdy jako Nagyová, rozkaz přímo Vojenskému zpravodajství.

Celá kauza vedla v roce 2013 až k pádu Nečasovy vlády. Páleník ani Kovanda nepředpokládají, že by se jejich výpověď od Nečasové lišila.

Nečasová se zatím o kauze s novináři nebavila, vyšla jen kniha s rozhovorem. Již dříve se ale vyjádřili důstojníci, kteří odmítají tvrzení o sledování. Akce podle nich byla tzv. kontrasledováním. Prověřovalo se prý podezření o údajném pohybu pochybných lidí kolem tehdejší Nečasovy manželky. Kovanda například uvedl, že zadání se týkalo bezpečnostního rizika pro stát a úkol podle něj přišel ƒ„z nejvyšších míst“.

 

janek88 ( 15. srpna 2016 17:38 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se pošozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

0707 ( 15. ledna 2015 09:39 )

Ve vězeňské kantýně si můžou koupit šlehačku ve spreji

0707 ( 15. ledna 2015 09:37 )

Svatého Valentýna už spolu stráví v base!! Kurevník Nečas kvůli Gripenům o svou ženu strach měl a svých 5 dětí strach neměl???????? Tomu uvěří snad jedině IDIOT jako je on!

verasum ( 13. ledna 2015 14:21 )

 Doufám,že tuhle arogantní kráááávu zavřou

zadnice ( 13. ledna 2015 13:09 )

Nečasovou opět doprovodil k soudu její manžel, někdejší premiér Petr Nečasa jako vždy jí táhne za ruku. A tohle řídilo celou ČR? Podle toho také tak dopadáme!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa