Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Janouškův právník o Mynářově vile za 5,5 milionu: Já na opravu neměl

Autor: ČTK, simao - 
7. ledna 2015
16:16

Právník lobbisty Romana Janouška Vít Široký byl podle svých slov spokojen s částkou, za kterou prodal Zemanovu kancléři Mynářovi vilu v pražských Strašnicích. V České televizi dnes Široký řekl, že cenu považuje za přiměřenou. Mynář byl podle něj solidní kupec. Proč dům prodával? Vila potřebuje zrekonstruovat a advokát prý neměl na opravy peníze.

Zemanův kancléř si před Vánoci pořídil vilu v pražských Strašnicích od Širokého za 5,5 milionu korun, což je podle realitních makléřů cena dvakrát nižší, než je v místě u podobné nemovitosti obvyklé. Mynář však v nákupu nic podezřelého nevidí. Nákup prý konzultoval s odborníky a nemovitost koupil za peníze, které zdanil předtím, než se stal kancléřem.

Předchozí vlastník Radek Luňák, který má údajně vazby na kontroverzního podnikatele a politika Tomáše Hrdličku, koupil nemovitost za 8,25 milionu od pražského magistrátu. Širokému ji prodal před dvěma lety za 5,1 milionu korun. „Nevím, za kolik ji kupoval předchozí majitel. To jsem se dozvěděl až z médií. Sám jsem ji kupoval až za cenu, která je vám známa. Kupoval jsem ji pro sebe, protože jsem myslel, že ji zrekonstruuji a budu v ní bydlet. Ale na to jsem bohužel neměl peníze,“ řekl Široký České televizi.

Právník Široký byl podle svých slov rád, že našel solidního kupce, tedy Mynáře. Obchod podle něj proběhl korektně. Advokát také odmítl spojování Janouška a Mynáře skrze jeho osobu. Zastupování lobbisty podle něj nemá s prodejem domu nic společného. Na otázku, kdo zprostředkoval obchod, však Široký neodpověděl. „Já bych to nechal na panu Mynáři,“ řekl advokát v ČT.

Vyzvali Mynáře, ať ukáže daňová přiznání

Sněmovní hnutí Starostové a nezávislí dnes vyzvalo prezidenta, aby donutil Mynáře zveřejnit okolnosti nákupu vily, ale i daňová přiznání za posledních 20 let. „Pan kancléř se už nápadně podobá jiným, které pan prezident v minulosti kritizoval za pochybně nabytý majetek. Tím spíš čekám, že to nestrpí ve svém nejbližším okolí,“ sdělil místopředseda hnutí i sněmovny Petr Gazdík. Navíc Mynář podle Gazdíka sám jako činitel SPOZ podepsal petici požadující přísná majetková přiznání.

Zeman již ale dříve uvedl, že nyní kancléře kvůli kontroverznímu nákupu vily neodvolá. Mynář o změně svých poměrů informoval po podpisu smlouvy Zemana i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). U něj si již více než před rokem hradní kancléř zažádal o bezpečnostní prověrku. Stále ji ale nedostal. Podle některých odborníků by mu její získání mohl zkomplikovat právě i nákup strašnické prvorepublikové vily.

mirkazam ( 20. února 2015 19:03 )

lukreciaborgia...že ty budeš s Mynářovy famílie. A Mynář podle tebe výborný ??? Máš to v kebuli nějak pomotaný....

vagen ( 8. ledna 2015 20:21 )

od zacatku to meli kmotri pripravene pro sebe-akorat cast penez plati oficialne a cast bokem hotove

vagen ( 8. ledna 2015 20:20 )

prekvapive dostane od notare milouse amnestii

vagen ( 8. ledna 2015 20:19 )

krimi gang mynar janousek siroky hrdlicka tuneluje majetek statu i mest desive

lukreciaborgia ( 8. ledna 2015 18:14 )

mememumu-na tohle cos popsal bych potřebovala detektiva.Mně ten řetězec bývalých vlastníků vůbec nezajímá.Mně zajímali poslední vlastníci a během několika návštěv jsme na zahradě mluvili se sousedama,takže jsme zhruba tušili kdo asi bydlel před nynějšími prodávajícími.Víc mně nezajímalo,advokát a notář vyřídili potřebné a dodneška nevím kdo tady bydlel přede mnou a před rodinou,která nám vilu prodala.Nakonec proč to všechny závistivé čechy zajímá?A nezajímá je Rittig,Bém,Topolánek,Kalousek a hlavně druhý největší zloděj v dějinách česka Bendl!Já si taky myslím,že protřelý pražský advokát není žádný blbec,ale všiml sis,že ji koupil o něco laciněji a nikdo nic neříká???Blesk vypustil z kavárny zase koninu a závistivci se mohou pominout.To je štvanice !!To čumím!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa