Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když nepřijede Putin do Česka, tak... Zeman poletí do Ruska!

Miloš Zeman v Soči s Vladimirem Putinem
Miloš Zeman v Soči s Vladimirem Putinem  (Autor: Kancelář prezidenta republiky, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
2. ledna 2015
14:27

Ruský prezident Vladimir Putin dostal od Miloše Zemana pozvánku do Prahy na výročí osvobození koncentráku v Osvětimi. Nad jeho účastí se však vznáší otazník. Samotný Zeman se však naopak do Ruska chystá. V květnu poletí do Moskvy.

Prezident Zeman letos nejméně jednou navštíví Rusko. V květnu vyrazí do Moskvy na oslavy výročí konce 2. světové války, uvedly dnes ParlamentníListy.cz s odkazem na Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

V Rusku se český prezident chce zúčastnit oslav Dne vítězství, na které dostali pozvánky i další státníci. "Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy 70. výročí Dne vítězství, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal, stejně jako tomu bylo loni u příležitosti oslav vylodění v Normandii," citovala ČTK mluvčího Hradu Ovčáčka.

Zeman je přitom svými kritiky pranýřován za vstřícný postoj k režimu Vladimira Putina - mimo jiné v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Kritizován byl Zeman např. za to, že pochyboval o účinnosti ekonomických sankcí EU vůči Rusku za jeho anexi Krymu. Zpochybňoval rovněž přítomnost ruských vojáků na východní Ukrajině.

Zeman svůj postoj obhajoval tím, že mu jde o ochranu zájmů českých exportérů a investorů v Rusku. Kvůli některým Zemanovým výrokům se v prosinci s prezidentem sešel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslancům poté řekl, že rozdílné "nuance" v zahraniční politice existují u představitelů jiných evropských zemí. Za klíčovou ale považuje shodu v postojích při summitech EU, NATO či OSN.

Dnes pak premiér Sobotka vyrazil společně se svou ženou Olgou opět za Zemanem - do Lán při příležitosti novoročního oběda s prezidentem a první dámou.

tgbb. ( 5. ledna 2015 22:01 )

Ty na takový konečník ty nemáš nárok, na tebe zbude tak akorát Ovčáček.

tgbb. ( 5. ledna 2015 21:59 )

Ano, víme, že jsi blb.

tgbb. ( 5. ledna 2015 07:23 )

Putinovi čouhají z pr.dele Zemanovy boty.

clio ( 4. ledna 2015 18:11 )

V pohodě.Rusko je otevřená země všem mírumilovným lidem , všem kteří mají zájem na míru . Ameriky je mi líto ale pořád věřím že i ona jednou pochopí že řešení není v tom stáhnout všechny ostatní do záhuby když ona se sama svou vinou potápí.Rusko představuje pro lidstvo tu pověstnou ARCHU a doufejme že jí přijme i Ameerika.

wilddog ( 3. ledna 2015 23:54 )

Aspoň se Zeman nebojí mít svůj názor, neleze do řiti nikomu a nečeká na to co udělají ostatní.. a to ne jen v případě konfliktu na Ukrajině, ale také ohledně palestinsko-izraelského konfliktu.. Až napětí poleví, Merkelová a spol by byli v Rusku zase jako první, a naši představitelé by se zase za nimi šourali se sklopenou hlavou zpátky. Situace na Ukrajině není černobílá a naštěstí president se tu neposadí na *** z každého primitiva, rusofoba,atd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa