Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Důvěra v Zemana padá a padá. Obama jeho pozvání odmítl, co Putin?

Důvěra v prezidenta Zemana opět klesla, ukázal průzkum
Důvěra v prezidenta Zemana opět klesla, ukázal průzkum  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2014
16:15

Poslední předvánoční týden jako by byl ve znamení pádů. V Rusku padal rubl, v Česku i v prosinci dál klesá důvěra v Miloše Zemana. Upozornil na to aktuální výzkum CVVM. Již na leden 2015 přitom český prezident do Česka pozval prezidenty USA a Ruska – Baracka Obamu a Vladimira Putina. Jak na to zareagovali?

Zemanovi věří nejméně lidí od jeho nástupu do funkce, upozornilo Centrum pro výzkum veřejného mínění. V prosinci jde o 34 %, v listopadu měl Zeman důvěru 37 % občanů.

Mírně si v průzkumu CVVM pohoršily ale téměř všechny ústavní instituce. Nejméně důvěřují lidé Sněmovně (29 %), naopak nejdůvěryhodnější jsou obecní zastupitelstva a starostové. Vládě Bohuslava Sobotky počátkem prosince vyslovilo důvěru 44 % Čechů, což je v meziměsíčním srovnání jen o bod méně.

Průzkum však byl nemilosrdný především k prezidentu Zemanovi. Důvěra v něj od jeho zvolení klesá a klesá a klesá... Nepříliš povzbudivá pak byla i reakce vrcholných státníků na Zemanovu pozvánku na 26. a 27. ledna, kdy do Prahy a Terezína zval mj. amerického prezidenta Obamu a ruského prezidenta Putina jako zástupce vítězných mocností z druhé světové války.

Pieta bez Obamy. Ale s Putinem?

Zeman zval nejmocnější prezidenty na vzpomínku 70. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Obama se již dle americké ambasády Zemanovi omluvil, jak to dopadne s Putinem, není jasné.

Právě pozvání pro Putina přitom vyvolalo řadu kontroverzí, neboť ruský prezident není v současné době vzhledem ke sporům o dění na Ukrajině a protiruským sankcím Západu příliš oblíbený. Kreml zatím jeho příjezd do Česka nepotvrdil, ani neodmítl. Podle zdrojů ČTK obeznámených s přípravami akce však moc pravděpodobný není, i když za něj údajně lobbuje i ruský miliardář Moše Kantor.

Dorazit by tak měli „pouze“ šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, bulharský prezident Rosen Plevneliev a 23 předsedů a místopředsedů parlamentů. Ti již účast potvrdili – na Pražském hradě je čeká dvoudenní mezinárodní fórum a poté pietní shromáždění v Terezíně.

Česko je však pouze hostitelem akce, pořadatelem je Evropský židovský kongres (EŽK) spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi. Fórum by mělo debatovat také o nárůstu antisemitismu a extremismu ve světě a přijmout deklaraci, v níž zaujme k tomuto problému postoj. Kromě politiků na setkání vystoupí mezinárodně známé osobnosti z oblasti práva, médií a akademické sféry.

Proč nechtějí Putina

Nedorazí však ani prezidenti Německa a Rakouska Joachim Gauck a Heinz Fischer, kteří by se měli zúčastnit piety přímo v Osvětimi. Proti příjezdu Putina se mezitím postavila Federace židovských obcí v ČR. Považuje ho totiž za ztělesnění režimu, který „nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu“, uvedl dnes v tiskovém prohlášení předseda federace Petr Papoušek. Účast Západem kritizované hlavy ruského státu vyvolává obavy, neboť by mohla vzpomínkovou akci zastínit, vyvolat protesty nebo odradit některé státníky.

8bc5 ( 2. ledna 2015 20:18 )

Je správné,že president Zeman jede na 70.leté výročí konce války.Je hodně pamětníků,který uvedenou dobu dobře znají,nevěřím,že někdě existuje nevzděl.hlupák,který by v tomto případě kvitoval protiputinovské pištění a zbytečnou hystérii.Myslíte,že Svaz protifaš.bojovníku bude souhlasit s názorem ignorantských blbců ?A,že Obama nemá zájem o návštěvu ČR no a co?Je to státník jako každý jiný.Nevšimla jsem si,že by měl trojnásobnou svatozář na hlavě.

123automobil ( 23. prosince 2014 09:36 )

123automobil ( 23. prosince 2014 09:36 )

123automobil ( 23. prosince 2014 09:35 )

tgbb. ( 22. prosince 2014 23:52 )

Putin přijede. Tihle komunističtí zločinci musí držet spolu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa