Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Petice proti prezidentovi: Demonstranti ji na Hradě předali Zemanovi!

Autor: ČTK - 
1. prosince 2014
23:02

Pět stovek nespokojených lidí se vypravilo z Václavského náměstí za prezidentem Milošem Zemanem až na Hrad, aby mu předali petici. V ní žádají jeho odstoupení z funkce.

Stovky demonstrantů proti prezidentovi Miloši Zemanovi dnes prošly z Václavského náměstí na Pražský hrad, kde jejich zástupci předali petici požadující odstoupení hlavy státu.

Pochodu se podle policie zúčastnilo přibližně 500 lidí. Za nevlídného chladného počasí vyrazil v podvečer protestní pochod podle odhadu přítomných novinářů zhruba 300 lidí na Hrad, další se připojili cestou. Požadovali odstoupení prezidenta Zemana.

Zároveň žádali Senát, aby se „zodpovědně začal zabývat prezidentovými kroky proti demokratickému zřízení a svrchovanosti v kontextu ústavy“.

V průvodu byly transparenty s hesly proti Zemanovi a také české, ukrajinské a tibetské vlajky. Účastníci pochodu, který se obešel bez incidentů, vykřikovali hesla kritizující prezidenta Zemana a jeho vstřícný vztah k ruské politice.

„Ať žije kavárna,“ skandovali účastníci cestou kolem kavárny Slavia v narážce na prezidentův výrok o „pražské kavárně“. K elektronické petici se podle organizátorů připojilo již téměř 100.000 lidí a denně přibývají stovky dalších.

Elektronické petice nejsou však právně závazné, protože neobsahují vlastnoruční podpisy občanů. Organizátoři proto zároveň sbírají podpisy přímo na petiční archy, možnost připojit se měli lidé i na dnešním pochodu. Zatím jich jsou zhruba 4000.

Cílem je shromáždit alespoň 10.000 podpisů. „Je-li petice podepsána nejméně 10.000 osobami, zařadí se po provedeném šetření věcně příslušného orgánu Senátu její projednání na pořad nejbližší schůze Senátu,“ uvádí jednací řád horní komory.

Prezident Zeman na Hradě není, dnes v Brně zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje. „Pan prezident se rozhodně abdikovat nechystá,“ řekl ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jsme přesvědčeni, že není přípustné určovat jiným státům, aby se zřekly své suverenity, jak se domnívá Miloš Zeman v případě Ukrajiny. A že současná Čína není tím státem, od kterého by se měl prezident České republiky učit, jak stabilizovat společnost,“ uvedli mimo jiné autoři petice.

Dále prohlásili, že Zeman jakožto vrchní velitel ozbrojených sil v ČR nesmí svými vystoupeními a činy podrážet jednotu, ať už ve vztahu k Evropské unii nebo NATO. „Nemáme jako občané této země vzhledem k jeho dosavadním krokům jistotu, že se v případě možného mezinárodního konfliktu funkce vrchního velitele ozbrojených sil zhostí zodpovědně,“ sdělili.

Akci podpořili organizátoři dosavadních protestů proti prezidentu Miloši Zemanovi ze 17. a 19. listopadu letošního roku. Patří mezi ně iniciativy Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana, Miloši, my tu ještě jsme, Miloši Zemanovi sebereflexi jeho jednání..., Červená karta pro Miloše Zemana nebo Prezidente, odejděte!.

„Dáváme tím najevo, že orientace České republiky není východním směrem, ale jednoznačně směrem demokratickým a svébytným. Vzkážeme Putinovi a celému světu, že v naší zemi rozhodně nemá žádného mluvčího a nikdy mít nebude,“ zdůraznili na pozvánce pořadatelé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 4. prosince 2014 13:47 )

Naše desetimilionová lůza, kterou okrádají komouši t.č. v oranžovém jako ČSSD.

tgbb. ( 4. prosince 2014 00:36 )

tgbb. ( 4. prosince 2014 00:35 )

petice jsou nanic, Zeman na ně prostě $ere. Pro něj je těch 10milionů lidí jen lůza, se kterou si teď už, dávno po volbách, může akorát vytřít (_!_)

salto ( 3. prosince 2014 17:05 )

Tak nějak si pletou demokracii s anarchií

japome ( 3. prosince 2014 15:26 )

tak tady na toho úchyla co si tu honí ego už nereaguji ten nestojí ani za slovo boháč mezi lůzou jiní ho nechtějí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa