Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kalousek si koupil Kun*u z Lán: Doma si obraz ale nevystaví

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2014
22:00

Obraz Karla Švugera s názvem "Kunda z Lán", koupil dnes v plzeňské galerii Visio Art místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Švuger obraz prý namaloval v reakci na rozhlasové Hovory z Lán, v nichž na začátku listopadu prezident Miloš Zeman použil řadu vulgarismů. Obraz, který Kalousek koupil jménem poslaneckého klubu za 42.000 korun, hodlá Kalousek na jaře věnovat do dobročinné aukce, řekl dnes v Plzni novinářům. 

"Dohodli jsme se, že z té ostudy, kterou pan prezident dělá České republice, by měl být také nějaký užitek. Takže koupíme tenhle obraz, vezmeme obraz, který jsem od pana prezidenta dostal já, obraz, který dostal od pana prezidenta Karel Schwarzenberg, a bude to takový triptych, který budeme na jaře dražit pro dobročinné účely," konstatoval Kalousek. Do galerie v plzeňské čtvrti Roudná, zaplněné reportéry, fotografy a televizními štáby, vstoupil se slovy "Plzeň, Evropské hlavní město kultury 2015".

V centru obrazu, jemuž dominují odstíny červené, růžové, oranžová a bílá, je obří kosočtverec a v něm mužský portrét. Pracovat na něm začal Švuger hned v neděli po rozhlasovém pořadu. "To vzniklo asi tak za dva dny. Měl jsem pocit, že se musím nějak vyjádřit, já nemám jiné prostředky než štětec a barvu. Kdybych byl zelinář, tak bych asi koupil bednu rajčat a někam ji poslal," řekl Švuger.

Na výstavu, která začínala v úterý po rozhlasovém projevu, už prý nechtěl ani obraz vystavit. Když ho maloval, měl především vztek. "Mám úctu k určitým institucím, pan prezident je instituce, ale najednou to tak přestalo být," popsal svůj pocit. Když obraz tvořil, ani prý nevnímal, po jakých barvách sáhl.

"Umění je věc vkusu, především se mi líbí, že umělci mohou mít svobodný projev," vyhnul se Kalousek konkrétní odpovědi na dotaz, jak se jemu osobně obraz líbí. Zdůraznil, že ho netrápí ani tak prezidentem použité vulgarismy, jako Zemanovy výroky v Číně a jeho "neustálé poškozování prestiže české zahraniční politiky v zahraničí. "Tohle je taková milá legrace, která může upozornit na ty vážné věci a ještě z ní budou mít užitek potřební," dodal Kalousek. 

Prezident Zeman opakovaně použil vulgarismy v přímém přenosu Hovorů z Lán 2. listopadu. Vulgární výraz, který je i součástí názvu Švugerova obrazu, řekl prezident, když mluvil o ruské punkové kapele Pussy Riot. Vysílání vyvolalo vlnu kritiky. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že prezident v rozhovoru jen poukázal na název hudební skupiny a citoval svého protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga.

kupredu-leva ( 2. prosince 2014 08:50 )

Jsi debil. Význam slova určuje lokalita, ve které se slovo použije. Chceš snad Němcům zakázat slovo zatáčka? Jo, debile, zapoměl jsem, že neznáš cizí jazyky. Tak si najdi zatáčku ve slovníku, debile. A táhni do Německa to slovo zakazovat.

kupredu-leva ( 2. prosince 2014 08:46 )

Zeman se zapsal do dějin nesmazatelným písmem. Vymyslel nový slovník diplomatů, o kterém se mluví po celém světě. Nejvyšší politici Německa (Merkelová & spol) už ho pojmenovali: die Fekalsprache.

tgbb. ( 30. listopadu 2014 00:50 )

"Kalousek si koupil Kun*u z Lán: Doma si obraz ale nevystaví" Já bych také nechtěl mít doma na zdi Zemanovu podobiznu.

123automobil ( 29. listopadu 2014 13:24 )

st.rec ( 29. listopadu 2014 08:53 )

Doma obraz nevystaví?Proč-bojí se že se pozná v tom zrcadle?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa