Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zemanův muž žádal snížení alimentů: Hrozí mi osobní bankrot!

Hynku Kmoníčkovi z Kanceláře prezidenta republiky prý kvůli alimentům hrozí osobní bankrot
Hynku Kmoníčkovi z Kanceláře prezidenta republiky prý kvůli alimentům hrozí osobní bankrot  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
25. listopadu 2014
14:20

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček (52) je prý na mizině kvůli tomu, že má moc vysoké alimenty na své dvě děti. Místo třiceti tisíc by rád platil jen deset. U soudu žádal jejich snížení, ale neuspěl.

Kmoníček v žalobě, kterou nyní zamítl Ústavní soud, argumentoval tím, že mu po přesunu z postu velvyslance v Austrálii na Pražský hrad klesly příjmy, není proto schopen výživné ve výši 30 tisíc korun platit a údajně směřuje k osobnímu bankrotu. Žádal proto jeho snížení na třetinu.

Ze spisu vyplývá, že Kmoníčkův plat, který mimochodem Kancelář prezidenta republiky vytrvale odmítá zveřejnit, přestože jí to nařizuje zákon, činí 53.230 korun. Další odměny a benefity, které se s podobnými funkcemi obvykle pojí, ale text nezmiňuje. 

Obvodní soud pro Prahu 7 loni v říjnu žalobu zamítl, stejně se vypořádal Městský soud v Praze s Kmoníčkovým odvoláním. Oba soudy dospěly k závěru, že Kmoníčkovy majetkové poměry a schopnosti výdělku jsou mnohem lepší, než tvrdil ve sporu o výživné. Ústavní soud pak stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.

Soudy argumentovaly tím, že Kmoníček z lépe placeného postu velvyslance v Austrálii odešel na Hrad dobrovolně, přičemž si musel být vědom trvající povinnosti platit výživné. Navíc prý nejspíš má úspory z minulosti, kdy pracoval třeba jako náměstek ministra, velvyslanec při OSN a diplomat na dalších významných postech.

Podle justice také nelze při stanovení výživného vycházet jen z platového výměru, ale i z dalších benefitů. Soudy dále zohlednily skutečnost, že si Kmoníček údajně pronajímá byt splňující parametry dvougeneračního bydlení, v němž žije sám. Měsíčně platí nájem 18.763 korun.

Matka dětí označila návrh na snížení výživného za dané situace a vzhledem ke společenskému postavení otce za nedůstojný. Odvolací Městský soud v Praze matčino hodnocení považoval za přiléhavé. Kmoníček však může za snížení výživného bojovat dál, návrhy na změnu výživného totiž mohou rodiče podávat opakovaně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 25. listopadu 2014 17:47 )

http://youtu.be/3nlCAZ7dVKU . . .A dopadne jako tady ten,fakt právní stát!

lunatic ( 25. listopadu 2014 17:14 )

Mohl si ale šetřit=za tučných let,ne?? A ne jenom bezstarostně utrácet-život je houpačka,někteří se zajistí za pár let na zbytek života ... a jiní,/např.býv.tenista pan Borg,i další/, lehkovážně utratí i 100mil.USD;pan Kmoníček chce přeci pro potomky to nejlepší,ne-lásku by neměl měřit penězi -může si najít přeci nějakou brigádu

doktorsafranek ( 25. listopadu 2014 15:33 )

Santikauz s takovýma vědomostma běžrte na Policii,určitě Vám amrikáni zaplatí nemalé částky. Post scriptum: Nemáte úvazek u m Mi 6 ??

doktormediciny ( 25. listopadu 2014 15:30 )

Toto je askji fabulace. Copak si můžete něco vymysletz a pak to tady uvádět jako fakt ??

doktormediciny ( 25. listopadu 2014 15:29 )

Hm no. Mně se zdá, že pokud má hrubého 53 tisíc, tak to výživné 30 tisíc je opravdu hodně.My jsme žili do důchodu s hrubým příjmem/ 2 l,idé/ asi 12 tísíc/ mkolem roku 2 000/ no a s těma alimemntgfama sem tak tak vyžil..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa