Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krajské vedení ČSSD nezrušilo buňku v Duchcově: I přesto, že se spolčila s Dělnickou stranou!

Premiér Bohuslav Sobotka stále chce buňku ČSSD v Duchcově zrušit.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. listopadu 2014
23:00

Ústecké vedení ČSSD nezrušilo kvůli koalici s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) duchcovskou buňku sociální demokracie, nevyloučilo ani žádného člena. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera k tomu nebyl důvod. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka na zrušení duchcovské organizace ale trvá.

Sobotka prohlásil, že případem se bude ČSSD znovu zabývat na prosincovém jednání Ústředního výkonného výboru. „Závazně uložíme krajské organizaci zjednat nápravu,“ uvedl Sobotka. „Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ napsal dnes Sobotka v sms, kterou ČTK poslal z Izraele, kde je jako předseda vlády na návštěvě.

„Ústřední výkonný výbor je nejvyšší orgán mezi sjezdy a má tuto pravomoc, může tedy o zrušení organizace rozhodnout sám,“ řekl ČTK předseda krajské ČSSD Radek Scherfer. Sobotkovo vyjádření zatím nečetl.Sociální demokracie uzavřela v Duchcově koalici s DSSS a KSČM. Sobotka už dříve označil spolupráci s DSSS za nepřijatelnou. Ústecké vedení ČSSD ale dnes duchcovskou buňku nezrušilo a nevyloučilo ani žádného člena.

„Usnesení (krajského výkonného výboru) je takové, že v tuto chvíli neshledáváme uzavřenou koaliční smlouvu v rozporu se stanovami a de facto jsme se zastali duchcovských představitelů. Pokud tato strana není zakázána, tak se nedomnívám, že by bylo v rozporu, že naše duchcovská organizace uzavřela tuto koalici,“ řekl ČTK Scherfer.

Krajská ČSSD naopak apelovala na vedení strany, aby se zabývalo sociálně vyloučenými lokalitami. "Prosíme vedení strany a naše ministry, aby se věnovali nepřizpůsobivým občanům a vyloučeným lokalitám jako takovým," doplnil Scherfer. Hlasování krajského výkonného výboru bylo podle Scherfera jednomyslné.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec byl v reakci na postup krajské organizace opatrnější. ČTK řekl, že se nejdřív chce zeptat stranických kolegů z Ústeckého kraje, proč se takto rozhodli, „jestli to má nějaké zákulisí, které neznám.“ Nechtěl proto předjímat, zda třeba vedení strany doporučí Ústřednímu výkonnému výboru, aby duchcovské členy vyloučil.

„Nejdřív chceme znát jejich (ústeckých sociálních demokratů) názor, proč nevyslyšeli vedení strany,“ dodal Chovanec. Rozhodnutí krajské organizace ČSSD naopak přivítal v tiskovém prohlášení jako „vítězství rozumu“ předseda DSSS Tomáš Vandas. Ukazuje se podle něj, že celostátní vedení ČSSD nemusí vždy a za každou cenu prosadit svoji vůli v regionech, jež se potýkají s velkými problémy.

Krajské vedení podle starosty Duchcova Zbyňka Šimbery (ČSSD) přijalo důvody, proč byla v Duchcově koalice s DSSS uzavřena. Ve spolupráci s extremistickou DSSS problém nevidí. "DSSS je legitimní strana, KSČM také, takže já jsem udělal koalici tak, jak jsem si myslel, že je nejrozumnější," doplnil Šimbera.

Po vyloučení členů, kteří uzavřeli spornou koalici a zrušení buňky volalo vedení ČSSD. „Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou, a ČSSD by s ní neměla spolupracovat,“ řekl ČTK už dříve Chovanec.

tgbb. ( 25. listopadu 2014 08:44 )

Tři levicové strany se rvou o koryto. (Jen debil věří tomu, že DSSS má něco společného s pravicí)

mortis69 ( 25. listopadu 2014 03:43 )

To jsme to dopracovali Jen se najde rozumná strana,která se postaví proti bílému rasizmu a proťežování šmejdů,a hned je extrémistická To se jistě socani bojej rozmělnění voličských hlasů a další mezi sebe pustit nechtějí-jen zrůdná politika

lobotom ( 25. listopadu 2014 01:22 )

No a co? Budete se řídit nesmyslnými předsudky, nebo tím co si lidi zvolili a chtějí?

abzk ( 25. listopadu 2014 00:09 )

Takže podle Sobotky je sociální spravedlnost proti principům ČSSD? Pěkně se chlapeček vybarvuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa