Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman je fakticky mluvčím Kremlu, píší ve Spojených státech

Autor: ČTK, haj - 
22. listopadu 2014
17:58

O průběhu oslav 25. výročí sametové revoluce a především demonstrací proti prezidentu Zemanovi informoval také renomovaný americký list The Washington Post. Ve svém komentáři noviny navíc nazvaly Zemana mluvčím ruského Kremlu!

Washington Post se zaměřil na 25. výročí protikomunistické revoluce ve střední a východní Evropě. Při té příležitosti upozornil, že se současný český prezident Miloš Zeman stal faktickým mluvčím Kremlu. Ideály vůdců, jako byl disident a poté prezident Václav Havel jsou ve většině těchto zemí vystaveny útokům, upozorňuje komentář.

Američané upozorňují, že byla Václavu Havlovi v tomto týdnu s poctami odhalena busta v americkém Kapitolu. Zato Zeman se podle komentáře stal faktickým mluvčím ruského prezidenta Putina, když vulgárními výrazy odsoudil ruské politické vězeňkyně Pussy Riot a popřel ruskou agresi na Ukrajině, píše The Washington Post.

Ještě větší znepokojení však podle amerického listu vyvolává maďarský premiér Viktor Orbán, který ničí demokratickou kontrolu a rovnováhu v Budapešti a Putina označuje za svůj vzor. Proto prý bylo povzbudivé, že tento týden, během výročí sametové revoluce vypukly v oblasti projevy prodemokratického a prozápadního cítění. V Praze a Budapešti proběhly v pondělí velké demonstrace proti Zemanovi a Orbánovi.

Washington Post připomíná, že na Zemana létala vejce, když se objevil na akci, kde se připomínala revoluce. Všiml si i toho, že demonstranti skandovali: "Nechceme být ruskou kolonií." V Budapešti se usktuečnila již čtvrtá velká protivládní demonstrace v tomto měsíci. Dav požadoval odvolání zkorumpovaných úředníků, včetně několika z těch, kterým byl zakázán vstup do Spojených států, připomíná list.

Orbán a Zeman však mají ve svých zemích stále značnou podporu, upozorňuje se v komentáři. Ale je prý povzbudivé, že mnozí z těch, kteří se obrátili proti nim, jsou studenti a další mladí lidé, kteří nezažili revoluci v roce 1989 nebo předchozí komunistickou éru. Vyznávají západní liberální hodnoty, a ne putinovský nacionalismus s jeho odpudivými projevy nenávisti vůči homosexuálům a jiným menšinám.

Povzbudivé pak byly podle The Washington Post i nedělní prezidentské volby v Rumunsku, kde populistického levicového premiéra Victora Pontu porazil starosta malého města, který slíbil, že vykoření korupci a zlepší vztahy se Západem. Příslušník německé menšiny v Rumunsku Klaus Iohannis podnítil dokonce k velké volební účasti - 64 procentům. A to tím, že slíbil, že podpoří stíhání vyšších úředníků pro korupci a že posílí strategické partnerství Rumunska se Spojenými státy a NATO.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stanislavpolacek ( 19. prosince 2014 07:51 )

Ty musejí být nas.a.ný že neleze do p.d.le amíkum a hlavně tomu čer.é.u oslovi! a nejvíc to vadí Káááádlovi a vrchnímu Kalousovi.

tgbb. ( 24. listopadu 2014 18:51 )

Komouši přebírají v Česku moc prostřednictvím ČSSD. Pár zákonů o "vyvlastnění" pozemků v "zájmu všeho lidu" už máme, další krok bude zákon o znárodňování čili komoušské krádeže atd. Vždyť to známe, co jsou ti leváci zač.

tgbb. ( 24. listopadu 2014 18:48 )

jestli něco máš, tak to sem šoupni. Jenže ty jsi jen špinavej prolhanec jako každej komouš!

pravlast ( 24. listopadu 2014 18:10 )

Super-extra-anti-kontra-unikátní názory,nejlepší z toho je když bílí koně prodali pozemky a domy Rusům nebo jiným nastrčeným občanům a teď hulákají o zákonech,právech apod.nechte si všichni projít hlavou-kdo co komu prodal,přenechal a odstoupil?Ten kdo koupil,považuje vše za svoje a hodlá s tím nakládat podle svého přesvědčení a naučení a nikoho nezajímá jestli je to tady nebo někde jinde.

zabibol ( 24. listopadu 2014 14:44 )

Krakonoše 500!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa