Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišova legie ve velkých městech: Kde teď vládnou primátoři ANO? Velký přehled!

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    22. 11. 2014
    05:10

    Není to zdaleka jen Krnáčová! V Česku máme 13 krajských měst, hnutí ANO má v nich 6 (skoro) jistých křesel primátorů a jedno další je stále ještě ve hře. Po "dopečení" koalic si Andrej Babiš může spokojeně mnout ruce. Útok na velká města mu vyšel! Kde všude budou vládnout jeho primátoři a primátorka? 

  • 1.Praha a Brno: Krnáčová a Vokřál čekají na řetěz

    Lídryně ANO v Praze Adriana Krnáčová i lídr Babišova hnutí v Brně Petr Vokřál mohou slavit, i když primátory ještě oficiálně nejsou. V cestě jim však nic nestojí. Koalice sestavili, teď už jen ten primátorský řetěz.

     

    V Praze vznikla koalice z ANO, ČSSD a Trojkoalice (lidovci, zelení, starostové). Má 33 mandátů v 65členném zastupitelstvu a strany si již rozdělily kompetence v Radě hlavního města, kde usedne i "zelený" syn ministra obrany Matěj Stropnický. Primátorkou by se měla Krnáčová stát na prvním jednání zastupitelstva 26. listopadu. O den dříve by se mělo sejít zastupitelstvo v Brně, jak stanovil dosluhující primátor Roman Onderka (ČSSD). Nová brněnská koalice dá dohromady 31 mandátů z celkových 55 a její součástí je původně recesistické hnutí Žít Brno v čele s Matějem Hollanem, dále lidovci a zelení.

    Babiš v Brně: Vyrazil na mítink s lídrem kandidátky ANO Petrem Vokřálem. Koblihy nechyběly Babiš v Brně: Vyrazil na mítink s lídrem kandidátky ANO Petrem Vokřálem. Koblihy nechyběly | Facebook

  • 2.Ostrava

    Primátorem Ostravy se 6. listopadu stal padesátiletý ekonom a manažer Tomáš Macura (ANO). Ve veřejné volbě ho na ustavujícím zasedání zastupitelstva podpořilo 31 z 54 přítomných zastupitelů. Ve funkci nahradil někdejšího sociálního demokrata Petra Kajnara, který v čele města stál předchozí dvě volební období. Krajské město nyní po složitých vyjednáváních povede vítězné hnutí ANO spolu s ČSSD a lidovci. Má převahu práve 31 hlasů.

     

    "Děkuji za tuto poctu a důvěru, kterou ve mě vkládáte, udělám maximum, abych ji nezklamal. Přicházím do komunální politiky s cílem něco pro Ostravu udělat a něco v té komunální politice změnit," uvedl bezprostředně po volbě Macura.

    Primátoři krajských měst: Tomáš Macura (ANO), Ostrava Primátoři krajských měst: Tomáš Macura (ANO), Ostrava | ČTK

  • 3.Pardubice

    Primátorem Pardubic se 21. listopadu stal Martin Charvát (ANO). Zvolilo ho 26 z 37 přítomných zastupitelů města, celkem jich mají Pardubice 39. I zde vyhrálo komunálky Babišovo ANO, koalici vytvořilo s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Pardubice. Radním se stal také manažer hokejového klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a bývalý hokejový brankář Dušan Salfický, který rovněž kandidoval za ANO.

     

    Nový primátor Charvát jako priority uvedl, že nechce město dál zadlužovat a rozpočet chce mít vždy vyrovnaný nebo přebytkový. Zmínil také dopravní stavby, ekologickou městskou dopravu nebo otevřenost radnice. "Správa a vláda veřejných věcí se zase vrátí blíž k občanům," prohlásil Charvát.

    Primátoři krajských měst: Martin Charvát (ANO), Pardubice Primátoři krajských měst: Martin Charvát (ANO), Pardubice | ČTK

  • 4.České Budějovice

    Novým primátorem Českých Budějovic zvolili zastupitelé 21. listopadu lídra hnutí ANO Jiřího Svobodu, který tak v čele města nahradil Juraje Thomu z hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Vládnou bude koalice vítězného hnutí ANO, OPB, TOP-09 a KDU-ČSL, v zastupitelstvu má nově 26 ze 45 hlasů. Z klubu ANO totiž před jednáním vystoupila Eliška Richtrová, která na kandidátce ANO získala ve volbách nejvíce hlasů. Protestovala tak proti koaliční dohodě o jednacím řádu zastupitelstva. "Nelíbilo se mi, že koalice navrhovala volbu vedení města veřejnou, nikoliv tajnou. To je podle mne méně demokratické," uvedla Richtrová, která nechtěla ani sedm náměstků primátora (doposud byli čtyři).

     

    Koalice má však většinu i bez Richtrové. Zlepšit chce kolabující dopravu ve městě, co nejrychleji dokončit páteřní obchvaty města a vybudovat nová parkoviště. Podporovat chce MHD, ale i cyklistickou dopravu a Jihočeského letiště České Budějovice.

    Primátoři krajských měst: Jiří Svoboda (ANO), Č. Budějovice Primátoři krajských měst: Jiří Svoboda (ANO), Č. Budějovice | Foto Blesk - Vlaďka Hradská

  • 5.Ústí

    Primátorem v Ústí nad Labem se stal Josef Zikmund (ANO). Získal 21 hlasů z 34. V krajském městě se na koalici dohodla hnutí ANO a PRO!Ústí s lídrem Martinem Hausenblasem. Za priority považuje koalice uvážené hospodaření a transparentní veřejnou správu. Už v polovině prosince by měli zastupitelé schvalovat rozpočet na rok 2015. Zastupitelé hned na prvním zasedání zrušili zářijové usnesení svých předchůdců o čtyřleté dotaci ve výši 24 milionů Kč pro nedávno založený divadelní spolek Amulet. Ten měl sídlit v budově bývalého Činoherního divadla.

    Primátoři krajských měst: Josef Zikmund (ANo), Ústí Primátoři krajských měst: Josef Zikmund (ANo), Ústí | ČTK

  • 6.Plzeň

    Primátorem Plzně se 6. listopadu stal šéf městské ČSSD Martin Zrzavecký, dosavadní náměstkem pro ekonomiku. nahradil Martina Baxu z ODS, která měla primátora v Plzni dvacet let. Ve vedení Plzně však pokračuje dosavadní spolupráce ODS a ČSSD, nově pak do koalice patří i lidovci a Občané patrioti. Těsný vítěz komunálek ANO je v opozici.

     

    Za priority koalice pro volební období označil Zrzavecký přípravu na čerpání peněz z nového plánovacího období EU, nový způsob fungování městské policie či posílení kapacit v domech se zvláštním režimem. Koalice se také chce zaměřit na zřízení odstavných parkovišť, pokračovat ve stavbě západního okruhu, zahájit první etapu východního okruhu a postavit tramvajovou trať na Borská pole. "Do roka a do dne" slíbil zastupitelům řešení bezdomovectví a černých skládek, novou koncepci sportu a rozšíření provozní doby mateřských škol do 18:00.

    Primátoři krajských měst: Martin Zrzavecký (ČSSD), Plzeň Primátoři krajských měst: Martin Zrzavecký (ČSSD), Plzeň | ČTK

  • 7.Olomouc

    Olomouckým primátorem se stal Antonín Staněk z ČSSD. V čele města nahradil Martina Majora z ODS, která zůstává v "pravo-levé" koalici, kam patří i lidovci a TOP 09. I zde vítězné ANO zůstane v opozici.

    Primátoři krajských měst: Antonín Staněk (vlevo ČSSD), Olomouc Primátoři krajských měst: Antonín Staněk (vlevo ČSSD), Olomouc | ČTK

  • 8.Jihlava

    Primátorem krajské Jihlavy se 4. listopadu stal sociální demokrat a dosavadní náměstek Rudolf Chloupek. V primátorském křesle vystřídal Jaroslava Vymazala (ODS). Koalici vytvořila ČSSD s ODS, KDU-ČSL a hnutím Forum Jihlava.

    Primátoři krajských měst: Rudolf Chloupek z ČSSD, Jihlava Primátoři krajských měst: Rudolf Chloupek z ČSSD, Jihlava | ČTK

  • 9.Zlín

    Primátorem Zlína byl 6. listopadu na ustavujícím zastupitelstvu zvolen Miroslav Adámek (STAN). Pokračuje v rozdělané práci, primátorem byl i minulé volební období. Do koalice se STAN usedlo ANO.

    Primátoři krajských měst: Miroslav Adámek (STAN), Zlín Primátoři krajských měst: Miroslav Adámek (STAN), Zlín | ČTK

  • 10.Karlovy Vary

    Primátorem Karlových Varů bude na další čtyři roky opět Petr Kulhánek za Karlovarskou občanskou alternativu (KOA). Koalice je však nová, uzvřelo ji i ANO a hnutí Karlovaráci (KVC). Prvořadým úkolem nového vedení města prý bude sestavení rozpočtu a příprava nového územního plánu.

     

    Atmosféra v zastupitelstvu však začala houstnout krátce po volbě. Zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA) při slibu nepodal primátorovi Kulhánkovi ruku a upozornil ho, že uzavřel koalici s "dotovanými hnutími", za kterými stojí peníze Andreje Babiše a karlovarského podnikatele Karla Holoubka. Zastupitel Otmar Homolka z hnutí O co jim jde?! (OCJJ) zase připomněl Kulhánkovi, že ačkoli jedna z priorit jeho hnutí je dořešení starých kauz bývalého vedení, do koalice si vybral raději Karlovaráky místo stran, které v zastupitelstvu na tyto kauzy upozorňovaly.

    Primátoři krajských měst: Petr Kulhánek, Karlovy Vary Primátoři krajských měst: Petr Kulhánek, Karlovy Vary | ČTK

  • 11.Jasno není v Hradci ani Liberci

    Nejasno je zatím nad primátorem v Hradci Králové. Předpokládá se však, že by jím měl zůstat Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu (HDK), který uzavřel koalici s ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL.

     

    V Liberci začala poněkud překvapivě jednat vítězná Změna pro Liberec s ANO 2011 - lídři Jan Korytář (Změna) a Tibor Batthyány (ANO) dokonce nevyloučili, že místo primátora získá právě ANO. To před volbami koalici se Změnou odmítlo kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které měla Změna v předvolební kampani použít. Poté, co ztroskotala jednání o koalici se Starosty pro Liberecký kraj, však ANO svůj postoj přehodnotilo. "Útoky už nepokračují, Změna se snaží chovat konstruktivně, v klubu proto převládl názor, že bychom jim měli dát šanci," vysvětlil Batthyány.

    Primátoři krajských měst: Zdeněk Fink, kandidát v Hradci Králové Primátoři krajských měst: Zdeněk Fink, kandidát v Hradci Králové | Reprofoto Česká televize

    Primátoři krajských měst: Tibor Batthyány (ANO), kandidát na primátora Liberce Primátoři krajských měst: Tibor Batthyány (ANO), kandidát na primátora Liberce | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

19jirka74 ( 28. srpna 2016 10:25 )

Babiše volit nebudu. Nemůže mít všechno. Časem by to zneužíval!!

zlymikes ( 15. prosince 2015 20:58 )

no jo,Babiš rozhoduje o každém prdu v ANO, třeba podepisuje nájmy místních kanceláří, rozhoduje kdo bude kanddovat, kdo co zaplatí a pod - no nakonec dal do Hnutí několik /desítek/ miliónů a tak je vlastně jeho. A tak už mu nezbývá čas na všechny sliby co kdy udělal. A navíc ho sere Kalousek /a mně taky/

ollina ( 5. května 2015 12:45 )

abzk

pride1 ( 23. listopadu 2014 16:43 )

Pan Babiš slíbil, že udělá výběrové řízení ve státním hotelu Thermal na pozici ředitele.Pořád se tam nic neděje a hotel řídí pán, který se chlubí tím, že si ho adoptoval pan Mencel (režizér) ale žádné lepší věci se v hotelu nedějí..Před hotelem jsou pořád dřevěné stánky, které vypadají jak vietnamská tržnice, nepořádek kolem hotelu, lukrativní prostory pořád nechávají vydělat soukromníkům a né státu.Byli jsme si tam sednout o víkendu v kavárně, mimochodem prázdné s neochotným personálem...a představte si, že když chcete jít na toaletu jako host hotelu, musíte prosit v recepci o klíč.Připadali jsme si tam jak na ubytovně a panu Babišovi už nevěříme

abzk ( 23. listopadu 2014 02:18 )

Obecně máš pravdu, kromě toho co se ANO týká. Babiš je megagauner s hodně velkou mocenskou a majetnickou touhou, kterou si hodlá splnit za každou cenu. Stačilo mu chytit se drápem a už se nepustí. Jeho kapitálem, který ho udrží u moci je jeho majetek, který díky působení v ministerské funkci a tam získaným informacím zdárně množí. Umožní mu kupovat si ty "správné" lidi a skupovat média (což už začal) pomocí kterých bude ovládat voliče. Mám obavu že tohohle šmejda se nezbavíme jinak než fyzickou likvidací, před kterou zdrhnul ze Slovenska, jelikož u nás je bohužel stále dost ovčanů, co neviděj, neslyšej realitu a nechaj se koupit za koblihu a přeslazené předvolební sliby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa