Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův kandidát na dopravu: Šéf firmy, která v Česku staví silnice! Twitter zaplavily kritické vtipy

Dan Ťok je kandidátem Babišova ANO na ministra dopravy
Dan Ťok je kandidátem Babišova ANO na ministra dopravy  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2014
14:33

Může se stát novým ministrem dopravy. Místo kritizovaného Antonína Prachaře. Dan Ťok přitom nyní vedl firmu, která v Česku staví silnice. A na Twitteru se kvůli tomu okamžitě rozjely kritické vtipy. Ťok se však těší pověsti profesionála. Zvládne novou výzvu?

Dan Ťok vystudoval fakultu strojního inženýrství VUT v Brně, ještě za komunistů začínal v První brněnské strojírně, kde vystřídal řadu funkcí. Od konstruktéra to dotáhl na generálního ředitele. Poté vedl mj. společnost ABB Energetické systémy, dva roky pracoval i ve firmě miliardáře Karla Komárka. Do čela Skansky nastoupil v únoru 2008.

Ťok je ženatý a má dvě dcery. Jeho nezvyklé příjmení údajně pochází z maďarštiny. "Myslím, že moje jméno pochází z maďarského příjmení Tóth," řekl v lednu 2008 Hospodářským novinám.

I před jeho příchodem patřila Skanska k významným dodavatelům dopravních staveb. Právě s ministerstvem dopravy nebo jeho podřízenými organizacemi však vedla Skanska několik výrazných sporů. Třeba kolem práce na stavbě dálnice D47.

Ťokem vedená firma se do sporu dostala v roce 2011 i s tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou. Jeho úřad tehdy nechal u některých dálnic (např. D11) postavit tabule, jež upozorňovaly na údajnou nekvalitní práci Skansky. Firma se bránila u soudu, který přikázal značení odstranit.

Ťok v minulosti vystoupil proti údajným machinacím kolem zadávání stavebních zakázek. „Skanska se rozhodla, že chce na tomto trhu změnit chování a jednat transparentně. A je za to připravena zaplatit nějakou cenu. Tou může být i fakt, že nám dočasně poklesnou zakázky, s těmito problémy se potýkáme,“ řekl v roce 2011 serveru aktualne.cz.

Tehdy Ťok uvedl, že „určitě neuvažuje“ o vstupu do politiky. Letos v únoru se však zhrozil nad stavem ministerstva dopravy. „Jsem tu šestým rokem, a kolik jsem zažil ředitelů ŘSD a ministrů dopravy, to je neuvěřitelné. Nehledě na to, že lidé, kteří odváděli dobrou práci, byli z ředitelství silnic vyhnáni,“ řekl.

Problémy však měla i Skanska. Loni musela řešit vážné pochybení manažerů, kvůli nimž utrpěla ztrátu v řádu stovek milionů korun. Kvůli mezerám v systému a nedostatečné kontrole se divizi betonových konstrukcí naoko zlepšovalo účetnictví tím, že se nadhodnocovaly zásoby.

Ťok nyní předal exekutivní vedení firmy finančnímu řediteli Patriku Cholevovi. Výběr nového statutárního ředitele probíhá. Musí ho schválit i vedení mateřské skupiny ve Švédsku.

Odborný mluvčí ČSSD pro dopravu, poslanec Jan Birke je z nominace ředitele Skansky Ťoka do čela ministerstva dopravy v rozpacích. Upozornil na možný střet zájmů, který bude zátěží pro vládu. „Jsem přesvědčen, že hnutí ANO mohlo najít celou řadu jiných kvalitních odborníků jak ve svém středu, tak mezi nezávislými osobnostmi, u kterých neexistuje tak jednoznačný střet zájmů,“ uvedl Birke.

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) kvituje především odchod Antonína Prachaře. Je to prý úlevou pro všechny, včetně Prachaře samotného. „My jsme dlouhodobě poukazovali na to, že ministr nezvládá svůj resort,“ uvedl Stanjura. Ťoka označil za „najatého manažera“, podle něj však silničnímu hospodářství rozumí. „Tam by mohl přinést zdravý selský rozum a zkušenost z praxe,“ myslí si Stanjura.

Podstatně kritičtější byl na Twitteru šéf ODS Petr Fiala: "Až šéfové velkých firem obsadí všechna ministerstva, bude konečně klid na práci. Politika nás přestane obtěžovat. A demokracie taky."

salto ( 13. listopadu 2014 09:42 )

xioma - kde seš? Snad tě ta sanitka neodvezla

salto ( 13. listopadu 2014 09:40 )

O Kalouskovi říká i Šláfenberk, že nejlepší hajný je bývalý pytlák. Tady v té zemičce se zkusilo snad všechno

salto ( 13. listopadu 2014 09:37 )

Jsou to asociálové a žvanilové

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:48 )

když nevadila vláda, kde to byla doslova voliéra modrých ptáků se svými Dalíky a jim podobným materiálem jako Řebíček s Viamontem atp. -tak to všichni drželi kušny Tak teď nechte novému ministrovi také dobu hájení - možná že opravdu kozel zahradníkem bude lepší varianta

ninunka ( 12. listopadu 2014 23:42 )

a čím že to zavání??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa