Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Málo místa ve školkách: Schválili dětské skupiny! Lesní školky v ohrožení

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2014
14:40

Ve standardních školkách není dostatek míst. Rodiče se obávají, co bude dál. Kam dají své ratolesti, když budou muset do práce? Poslanci chtějí tenhle problém řešit dětskými skupinami, které dnes schválili i s jejich přísnými pravidly. Ohrožuje to však existenci lesních školek.

Sněmovna dnes znovu prosadila svou verzi zákona o dětských skupinách, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Podle odhadů totiž bude o 360 tisíc míst usilovat příští školní rok na 400 tisíc dětí! Hrozilo tak, že 40 tisíc dětí skončí „na ulici“...

Řešit to mají dětské skupiny, které jsou vlastně „miniškolky“ např. při velkých firmách, úřadech, univerzitách či neziskových organizacích – jako služba pro zaměstnance. Předpokládá se však u nich podle schválené právní úpravy povinná registrace a také splnění hygienických podmínek. Fungovat by měly tak, že v nich bude max. 24 dětí a provozovatel bude muset zajistit vhodné prostory. Rodiče s ním budou uzavírat smlouvu.

Přehlasovali Zemanovo veto

Hygienické podmínky jsou však problémem pro další typ zařízení – pro lesní školky. Ty nyní budou mít problémy, nesplňují kritéria pro dětské skupiny. Platí to celkem pro 120 lesních školek, v nichž se vzdělává na 2500 dětí. Jde přitom o zařízení, kde jsou děti hlídány v přírodě a učí se žít s ohledem na životní prostředí.

Právě kvůli nim prezident Zeman návrh Sněmovny vetoval. Jenže poslanci jej přehlasovali. Nejtěsnější většinou – potřebovala 101 hlasů, poslední nutný jí dodal poslanec Adolf Beznoska (ODS). Napomohla tomu i KDU-ČSL, která s přehlasováním prezidentského veta váhala.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že Zeman rozhodnutí poslanců respektuje. „Pan prezident považuje za důležité, aby byla otázka lesních školek vyřešena v jejich prospěch,“ uvedl mluvčí.

Lesní školky chtějí řešit novelou

Koalice chce situaci lesních školek řešit novelou, která by mohla být přijata počátkem příštího roku. Podle premiéra Sobotky (ČSSD) by měla být předložena hned poté, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve Sbírce zákonů. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD) má umožnit dobrovolnou registraci dětských skupin.

Právě kvůli tomu se však dostala vláda pod palbu opozičních kritiků. Místopředseda TOP 09 Kalousek opakovaně poukázal na to, že koalice chce nejprve schválit špatný zákon a vzápětí jej měnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tochadda ( 4. listopadu 2014 16:10 )

Nejdřív byl školek přebytek, ale nebyly děti, tak se to prodalo, zbouralo...teď je hodně dětí,ale málo školek, tak budeme stavět nové...ale než se postaví, bude zase málo dětí....kde jinde než v našem Absurdistánu je takováhle magorie možná?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa