Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kterak Zeman dobyl Čínu! Projížďka autem diktátora, večeře s Krtečkem

Autor: Vera Renovica - 
2. listopadu 2014
05:00

Jak to vypadá, když se hlava státu vydá do exotické Číny? Co se děje v zákulisí? A jak ráda mate novináře? Zažili jsme to na vlastní kůži. Důkladnou reportáž ze čtyřdenního výletu po boku Miloše Zemana (70) s dosud nepublikovanými detaily přináší Nedělní Blesk!

PÁTEK 24. 10., ČCHENG-TU (hlavní město provincie S’-čchuan)

Ve společnosti odepsaných

10:30

Zatímco Zeman na Západočínském mezinárodním fóru promlouval k publiku a chválil možnosti, které podnikatelský veletrh nabízí, a krásu jejich provincie, v obecenstvu se skvěly dvě hlavy, které by tam snad nikdo nečekal!

Za společnost Delta Capital přiletěl expremiér Petr Nečas(49), za společnost Strategy One exministr životního prostředí Tomáš Chalupa (40).

Oba byli zářnými hvězdami ODS, ani jeden z nich neodešel z veřejné správy s grácií. Nečas ale Nedělnímu Blesku prozradil, že ho ztráta politického krku vůbec netrápí. „V podnikání člověk není pod takovým stresem,“ řekl.

 Zeman, nebo Madonna?

14:00

Areál, kde se konal mezinárodní veletrh, kvůli návštěvě z Česka vyklidili. I tak byla hlava na hlavě, když k českému stánku nakráčel Zeman a jal se obdivovat nový model Škodovky.

Nejen čeští, ale i čínští fotografové se k němu hrnuli, jako kdyby šlo o celosvětovou celebritu kalibru Madonny (56). Přitom z Česka jsou v »zemi středu« celebritami pouze animovaný Krteček a kupodivu také Julius Fučík.

Na Zemana se tlačily desítky lidí. Na Zemana se tlačily desítky lidí. | Vera Renovica

Zapálím si, a hotovo!

16:00

Na představení čínského divadla dorazil prezident už značně unavený. Usrkával zelený čaj a hltal představení, ve kterém se kolem něho svůdně míhaly čínské tanečnice.

Ač pobavený, vypadal však, že mu něco chybí. A nebyla to sklenka bílého, nýbrž cigareta! „Pro novináře: Nekouřil jsem v divadle, nýbrž v restauraci, protože tento podnik je zároveň restaurací, a to se smí,“ komentoval pak prezident.

Český prezident už to nemohl vydržet a zapálil si. Český prezident už to nemohl vydržet a zapálil si. | Vera Renovica

Plyšový společník

Jediné, co prezident na své návštěvě Číny zmiňoval častěji než Konfucia, byl animovaný Krteček. Číňané ho totiž milují, a dokonce došlo k navázání kuriózní a roztomilé spolupráce – vznikne totiž animovaný seriál Krteček a Panda.

Černobílý medvídek je symbolem nejlidnatější země světa. Když tedy první večer Zeman usedl k tradičně čínské večeři, doprovod mu dělal i tento hrdina vyvedený v plyši.

 SOBOTA 25. 10., TCHIEN-ŤIN A PEKING

Vezmu si svoji hůlku…

12:50

Vděčným tématem byl u Zemana i Home Credit patřící skupině PPF Petra Kellnera (50), která má ve městě Tchien-ťin mateřské sídlo. Za to, jak úvěrovou společnost podporovali, poděkoval státní tajemnici, s níž se v metropoli setkal.

A pak se věnoval svému čtvrtému oblíbenému tématu: hůlce, kterou mu střídavě podával a odebíral šéf protokolu Jindřich Forejt (37). Zeman totiž před novináři prohlásil, že se za oporu při chůzi trochu stydí. Jiní funkcionáři prý nic takového nemají.

Forejt, hůlka a Zeman. Forejt, hůlka a Zeman. | Vera Renovica

Fíha, to je rychlost

17:20

Páté oblíbené téma v Číně? Smog. Ten totiž prezidentovi opravdu lezl na nervy. Poprvé jej před Nedělním Bleskem zmínil, když jel rychlovlakem z Tchien-ťinu do Pekingu »zuřivou « rychlostí 300 kilometrů za hodinu.

„Tohle překračuje všechny přijatelné dávky,“ řekl muž, který denně vykouří krabičku cigaret. Posteskl si také, že by takhle ryche mohly jezdit i vláčky české.

Vlak svištěl a prezident se radoval. Vlak svištěl a prezident se radoval. | Vera Renovica

NEDĚLE 26. 10., PEKING

Přiletěl Kellner, zmizel smog

10:30

V Bank of China Zeman zmínil, že by chtěl zjednodušení vízového styku s Čínou, potvrdilo se také otevření pobočky této banky v Česku, a to nejpozději do konce roku 2015.

Zatímco na fóru mluvil druhý generální ředitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc (42), nejbohatší Čech Petr Kellner, pod jehož PPF společnost spadá, byl podle informací Nedělního Blesku už na místě. A nad městem zmizel smog, který Zemana tak štval.

V Bank of China Zeman zmínil, že by chtěl zjednodušení vízového styku s Čínou, potvrdilo se také otevření pobočky této banky v Česku. V Bank of China Zeman zmínil, že by chtěl zjednodušení vízového styku s Čínou, potvrdilo se také otevření pobočky této banky v Česku. | Vera Renovica

Dali mu diktátorské fáro

14:50

Pamatujete si limuzíny ZIL, kterými se vozili sovětští hlavouni? Čínská automobilka Red Flag na ně koupila licenci a vyrábí je pro své vlastní funkcionáře. Ve starší verzi se vozil i Mao Ce-tung.

Jednu »vyfasoval « v Pekingu také Zeman, který vozem přijel na debatu se studenty na místní univerzitě. „Myslím si, že v tomto konkrétním případě záleží spíše na druhu auta než na druhu osob, které tímto autem jezdily,“ řekl však diplomaticky, když ho o okolnosti informoval Nedělní Blesk.

Zemanovi dali diktátorské fáro. Zemanovi dali diktátorské fáro. | Vera Renovica

Kté domof můůů

18:00

Ne, to není neslavná verze české hymny v podání Karla Schwarzenberga (76), když kandidoval na českého prezidenta proti Zemanovi. Takhle roztomile zazpívaly českou hymnu čínské děti hlavě státu, když přijela na slavnostní recepci na ambasádu.

Kté domof můůů - zazpívaly českou hymnu čínské děti hlavě státu, když přijela na slavnostní recepci na ambasádu. Kté domof můůů - zazpívaly českou hymnu čínské děti hlavě státu, když přijela na slavnostní recepci na ambasádu. | Vera Renovica

PONDĚLÍ 27. 10., PEKING

5:00

Bez prezidenta, ale zato v pět ráno! Novinářská delegace vyrazila za úsvitu pozorovat, jak se na náměstí Nebeského klidu vyvěšuje čínská vlajka. Právě na tomto náměstí před pětadvaceti lety čínské tanky přejely až tři tisíce demonstrantů.

I toto ráno dorazily stovky natěšených lidí pozorovat ceremoniál, který se opakuje každodenně. Podle informací Nedělního Blesku hlavně proto, aby čeští novináři nedejbůh nepřivezli domů záběry nevlastenecky prázdného náměstí.

Bez prezidenta, ale zato v pět ráno! Novinářská delegace vyrazila za úsvitu pozorovat, jak se na náměstí Nebeského klidu vyvěšuje čínská vlajka. Bez prezidenta, ale zato v pět ráno! Novinářská delegace vyrazila za úsvitu pozorovat, jak se na náměstí Nebeského klidu vyvěšuje čínská vlajka. | Vera Renovica

Tibet jako zástěrka?

17:15

Místnost plná novinářů Zemanovi nevadila, když se rozhodl před námi zopakovat oficiální stanovisko České republiky a podpořit územní celistvost Číny včetně Tibetu. Možná šlo dokonce o návnadu.

Zatímco se totiž ozývalo z novinářského rohu špitání a vytahování mobilních telefonů, v kuloárech čekal Petr Kellner. Měl se zúčastnit po boku prezidenta jednání s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem (61). Pochopitelně té části, u níž už noviny ani televize nebyly…

Zeman s čínským prezidentem. Zeman s čínským prezidentem. | Vera Renovica

Střídání letadel

21:00

Vládní speciál? Moc pomalé. Prezident se rozhodl do Prahy dopravit o pár hodin dříve. Před sebou měl totiž nejvýznamnější den ve svém kalendáři, tedy 28. říjen.

Nasedl proto do tryskáče skupin PPF a J&T, který na rozdíl od vládního airbusu nemusel přistávat v Mongolsku a tankovat.

Výsledek? Zeman přiletěl včas, jeho oponenti ale už na něho čekali s kritikou. Let komentovali jako nestandardní a zmiňovali střet zájmů.

japome ( 2. listopadu 2014 19:56 )

tigrusenko ( 2. listopadu 2014 18:08 )

Tak buď ráda!

tigrusenko ( 2. listopadu 2014 18:08 )

Nechtěl přijít o to, jak tě bude ještě dlouho srát, kašpare!

tarot666 ( 2. listopadu 2014 11:55 )

tigrusenko:a co Tvoji zkur.rodiče???Ještě to dělá brácha se ségrou Ty ***e??? Tak Tě přece zplodili kriple

tarot666 ( 2. listopadu 2014 11:50 )

Ani já ne!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa