Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Listopad 89 den po dni: Co se psalo před 25 lety?

Autor: vr, lmk - 
1. listopadu 2014
05:38

Pětadvacáté výročí 17. listopadu a Sametové revoluce se blíží. A s ním také bilancování, co se všechno změnilo. Jak zjistil deník Blesk, tak obsah novin určitě! Na stránkách dobového tisku jsme totiž našli ódy na sovětské hokejisty a kritiku těch našich, či zprávu o žhavé novince, horském kole!

Deník Blesk dnes startuje seriál “Revoluční listopad 89”, který bude od dnešního dne v každém čísle Blesku mapovat, co se objevovalo v celostátních tištěných denících v ten daný den přesně před 25 lety. Pro ty, kteří si na tu dobu nepamatují či ji dokonce nezažili, je to poučné okénko do minulosti. Ti, kteří mnohé zapomněli, si budou s naším seriálem moci vzpomínky oživit. A možná pak budou současnost vnímat o něco optimističtěji.

Co je nutné mít na mysli při čtení článků dobového tisku? Že v roce 1989 už byl komunistický režim před zhroucením a že se ke slovu více než dříve dostávali lidé kolem Václava Havla (†75). Sám budoucí prezident svobodného Československa však takřka polovinu revolučního roku proseděl ve vězení, jeho jméno se v oficiálním tisku na začátku listopadu neobjevovalo, zatímco se lidé dozvídali například o tom, jak se národ těší na další spartakiádu… Dobové články naleznete v galerii níže.

Kdo vládnul Československu v listopadu 1989?

prezident republiky: Gustav Husák (†78)

předseda vlády: Ladislav Adamec (†80)

generální tajemník ÚV KSČ: Milouš Jakeš (92)

Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! Nová super dvojkniha Blesku o osudech prominentů po revoluci v prodeji! | Blesk

Objednejte si knihu přes SMS

Chcete dostat knihu až domů? Objednejte si ji. Za stejnou cenu a díky jediné SMS.

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SLECHTA mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: SLECHTA Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

clio ( 8. listopadu 2014 09:20 )

Máte absolutní pravdu , to neříkám proto že bych byl pamětníkem , nejsem, ale víme že Havel a další z 89 si nezaslouží žádné uctívání jen opohrdání .

lahny ( 1. listopadu 2014 10:28 )

Všichni modří ptáci vyskakují, že seriály a filmy z let socialismu jsou poplatné době a přesto je všechny televize donekonečna opakují (jak se tenkrát Železný na Nově dušoval, že "MAJORA ZEMANA" NIKDY!!!!, že je to komunistický seriál a v této době ho protočily už všechny televize). Pročpak neopakují hry Havla, když byl přece zakázaný a jeho hry také (je natočená Audience a Zahradní slavnost). Nebude to tím, že na jeho hry se NEDÁ koukat a jelikož televize koukají na sledovanost a na tyto hry by nikdo nekoukal (a tudíž by nebyl ani příjem z reklam), tak se všechny televize BOJÍ zařadit tyto bláboly do svých programů?šichni modří ptáci vyskakují, že seriály a filmy z let socialismu jsou poplatné době a přesto je všechny televize donekonečna opakují (jak se tenkrát Železný na Nově dušoval, že "MAJORA ZEMANA" NIKDY!!!!, že je to komunistický seriál a v této době ho protočily už všechny televize). Pročpak neopakují hry Havla, když byl přece zakázaný a jeho hry také (je natočená Audience a Zahradní slavnost). Nebude to tím, že na jeho hry se NEDÁ koukat a jelikož televize koukají na sledovanost a na tyto hry by nikdo nekoukal (a tudíž by nebyl ani příjem z reklam), tak se všechny televize BOJÍ zařadit tyto bláboly do svých programů?

lahny ( 1. listopadu 2014 10:13 )

A ještě bych chtěl dodat, že tenkrát jsme zvonily klíčema od bytu, chaty, auta a dneska z toho hodně lidí nemá nic, protože tento režim je o to připravil. A nepiště, že se o to mnozí připravili svým nezodpovědným chováním.Když přijdete o práci a NIKDE vás nechtějí, pak musíte prodávat věci aby bylo z čeho žít, což za komunistů nebylo.

lahny ( 1. listopadu 2014 10:09 )

jímavé je, že Havel, ač byl protisocialistický živel, tak práci všude dostal (i v tom pivovaru).Tisíce našich občanů v této svobodné zemi práci nedostanou, a nejsou kapitalisticky perzekuováni jako byl Havel komunisty perzekuován.Byl jsem též v tom pivovaru žádat o práci a nechtějí mně, že jsem starý (ročník 1953). Havel měl Hrádeček, byt v Praze, Mercedes a NIKDO ho nenutil, aby to prodal, aby měl na živobytí.Mně nechtěli dát sociální podporu, že mám barák a auto (Š120), mám to prodat a budu mít zase z čeho žít. Takže kdo se měl lépe, Havel nebo já, v dnešním "svobodném" státě?

vrahrychtar ( 1. listopadu 2014 08:17 )

co slovo to lez . Havlojc zruda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa