Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tihle se u Zemana (ne)vyznamenali: Sedláček v mikině, Bílá v onošených mini, vnuk Hegerové bez kravaty

Autor: šim - 
29. října 2014
12:25

Slavnostní udílení státních vyznamenání bylo prověrkou vkusu, v níž měli obstát prezidentem vybraní představitelé jak elity, tak  společenského života i zdánlivě „obyčejní lidé“. V den výročí založení samostatného Československa tak někteří beze slova odpověděli na otázku, zda jsme národem buranů…

Ceremoniál udílení vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu si žádal, aby bylo pravidlům etikety učiněno za dost. Na pozvánce z Hradu byl předepsaný společenský oděv, i když vyšší level typu Black tie by jistě také nic nepokazil, naopak by večeru dodal ještě puncu slavnostnosti. Je otázkou, zda pracovníci hradního protokolu na jeho splnění při vstupu nedohlédli, či byli tak benevolentní, že do Vladislavského sálu vpustili:

Režiséra Roberta Sedláčka ve flísové mikině!

Sedláček dostal Medaili za zásluhy. Kromě jiných děl (České století, Rodina je základ státu) natočil portrét Miloš Zeman – nekrolog politika, oslava Vysočiny. Sedláček vyrazil všem dech, když se mezi laureáty vyznamenání objevil v hnědé flaušové mikině na zip. Když mu Zeman medaili připínal, měkký a poddajný materiál mikiny se viditelně prověsil. Lidé, co Sedláčka znají, říkají, že on takto chodí prostě všude, že je to jeho styl… Sedláček od rána nebere telefony. Proč asi?

Video Buran na Hradě! Známý režisér si přišel pro poctu v mikině! - Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Lucii Bílou v minišatech

Slavice si žádnou práci s výběrem nedala. Nepovolala ani své dvorní návrháře, aby ji na Hrad oblékli do nového, exkluzivního modelu na míru. Zapátrala v šatníku a oblékla si černé minišaty s bílou náprsenkou a obří mašlí pod krkem, v nichž loni zasedla v porotě pěvecké soutěže Česko Slovensko má talent jen den po loňských Slavících. Nehty nalakovala jako obvykle černým lakem a na uši pověsila obří bižuterní náušnice.

 

Lucie Bílá se Slavíkem a s metálem Lucie Bílá se Slavíkem a s metálem | Archiv

Vnuka Hany Hegerové bez kravaty

Za šansoniérku Hanu Hegerovou převzal z rukou prezidenta Zemana ocenění její vnuk. Ač blíže nespecifikovanému společenskému oděvu diktovanému Hradem dostál oblekem a bílou košilí, podle módní kritičky Františky Čížkové byla rozhalenka bez kravaty nešťastnou volbou.

 

Vnuk Hany Hegerové přijímá ocenění pro svou babičku Vnuk Hany Hegerové přijímá ocenění pro svou babičku | ČTK, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

Syna disidentky Natalie Gorbaněvské v roláku

Gorbaněvská, která byla jednou z protestujících v roce 1968 proti okupaci Československa, za což byla komunistickým režimem v Sovětském svazu umístěna násilně do psychiatrické léčebny s diagnózou schizofrenie, zemřela loni v listopadu. Ocenění přebíral její syn, který se neoblékl zrovna nejvhodněji – společenskému oděvu dal na frak hnědým rolákem. Je možné, že svým neformálním oblečením záměrně vyjádřil své rozporuplné pocity. Na jedné straně se dostalo uznání jeho matce, na druhé straně ovšem od prezidenta, který nejen že odmítl například podpořit exilovou tibetskou vládu, ale také chová vstřícné postoje k ruskému prezidentovi Putinovi. Kvůli tomu na Hrad nepřišli pozvaní ruští disidenti, Gorbaněvské spolubojovníci.

Syn ruské disidentky Natalie Gorbaněvské Syn ruské disidentky Natalie Gorbaněvské | ČTK, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

lalia ( 13. prosince 2014 15:05 )

Oblečením dávám úctu k slavnostní události,ať je jakákoliv.Nejsem nejmladší,ale když si vzpomenu jak jsme chodili do divadla,nikdo si nedovoli vzít si rifle,nebo něco takového.Ty rifle bývají i roztrhané a o to jsou cennější.Když jsem přišla po dlouhé době do st.Divadla nestačila jsem se divit.Byla jsem tam za exota v dlouhé sukni a slavnostní blůze.Ženy i muži ,až na malé vyjímky byly oblečeny jak do kina a ne do divadla.No,časy se mění.A to my jsme na nic pěkného neměli peníze a nic nebylo k dostání,teď to je a lidé jsou jiní.

trhnisinadledvinkou ( 31. října 2014 10:49 )

a byl učesanej nebo vypadal zase jako debil?

trhnisinadledvinkou ( 31. října 2014 10:48 )

a za 12 taky živíme noční můru

pjotri ( 31. října 2014 08:14 )

No, ono jde asi o to, KDO dostava vyznamenani a za co. Tim, ze to vyznamenani dostane, je jaksi automaticky postaven na roven lidem tez vyznamenanym, treba v minulosti. Priklad: sir N.Winton versus reziser Sedlacek. Nevim nic o tom, ze by Sedlacek natocil neco, co by mohlo konkurovat cinu N. Wintona. Docela chapu nekoho, kdo se proste citi urazen "vyberem" vyznamenanych a nasledne i jejich pristupem, treba nevhodnym oblecenim. Priklad c.2: Milos leze do zadni partie tela Putinovi i Cinanum. Hned na to vyznamena, in memoriam, Gorbanevskou (napada me, proc ji nevyznamenal, kdyz jeste zila), ktere byl Putin trnem v oku. Proste: urcite veci se NEDELAJI a kdyz prezident dehonestuje udelovani statnich vyznamenani lidem, kteri si ho zaslouzi - Winton - tim, ze vyznamena soucasne an.a.lni akrobaty typu Zanakove a Sedlacka, nedivim se, ze to nekoho, drive vyznamenanyho, tak n.as.ere, ze se v tom "klubu" uz neciti a proste jim to hodi na hlavu. Podobne treba Nobelova cena. Kdyz dostal nobelovku za mir Arafat, myslel jsem, ze mi jebne. A nedivil bych se, kdyby ji jinej drzitel natotata vratil.

pjotri ( 31. října 2014 08:00 )

Ale to vis, ze napsali "spolecensky odev"... Problem je v tom, ze byli vybrani burani, kteri evidentne povazuji za spolecensky odev vohoz, ve kterym chodi do rachoty. Cigoska pry obchoduje s nemovitostmi a ma baraky za 100 mega. No, pak je jasny, ze na normalni slavnostni saty jaksi nezbylo. Vzdyt proc investovat do hadru??? Clovek prece dostava statni vyznamenani kazdej den, nee?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa