Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemanovi dali košem i ruští disidenti: Kvůli jeho vstřícnosti k Putinovi

Kolegové Natalje Gorbaněvské na předávání ocenění nepřijdou. Kvůli názorům Miloše Zemana o válce na Ukrajině
Kolegové Natalje Gorbaněvské na předávání ocenění nepřijdou. Kvůli názorům Miloše Zemana o válce na Ukrajině  (Autor: ČTK)
Autor: ljš - 
28. října 2014
16:55

V roce 1968 projevili obrovskou odvahu a víru ve svobodu, když se vydali na Rudé náměstí protestovat proti okupaci Československa. Teď ale dva z demonstrantů odmítli přijít na udělování státních vyznamenání, a to kvůli postojům prezidenta Miloše Zemana.

Český prezident se rozhodl in memoriam udělit medaili za zásluhy disidentce Natalji Jevgenjevně Gorbaněvské, která se účastnila demonstrací proti okupaci Československa na Rudém náměstí v roce 1968. V souvislosti s tím měli na Hrad přijít dva její tehdejší spoludemonstranti Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Ti to ale odmítli kvůli postojům českého prezidenta k válce na Ukrajině.

Nepovažujeme za možné zúčastnit se slavnostního večera k ocenění Natálie Gorbaněvské in memoriam. Nedávná vystoupení Miloše Zemana k špatně zamaskované agresi Vladimira Putina proti Ukrajině jsou neslučitelná s heslem 'Za vaši a naši svobodu', který Nataša přinesla na Rudé náměstí 25. srpna 1968. Svoboda je nedělitelná, je stejná pro Ukrajince, Čechy i Krymské Tatary. Pokud je zrazena na jednom místě, zrazena je všude,“ uvedli v dopise, který má k dispozici deník Právo.

Kvůli sporům s rektory se ceremoniálu nezúčastní také předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a hlava Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Petr Konvalinka. Nedorazí také například pražský primátor Tomáš Hudeček, ministr pro lidská prává Jiří Dienstbier, europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Stanislav  Polčák (STAN)   nebo poslanci Daniel Korte (TOP 09), Marek Ženíšek (TOP 09), Marek Benda (ODS), Ivan Gabal (za KDU-ČSL).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 29. října 2014 10:46 )

Jenom aby nepřijeli druzí rusáci a v tancích.

zabibol ( 29. října 2014 09:48 )

Miloš bonhovnomot by si měl uvědomit jaký je ubohý zbabělec a co si musela tato hrstka nejstatečnějších Rusů v dějinách vytrpět, zatímco on chrápal a nic nedělal v prognostickém ústavu.

abzk ( 29. října 2014 08:59 )

Tak je po sobě nečti, ty namyšlený tele s mylnou představou, že bych snad mohl o tvé přátelství stát

japome ( 29. října 2014 02:59 )

věř, že raději patřit mezi stádo než mít jediného takového přítele tvého myšlení - číst hlouposti je ztráta času

abzk ( 28. října 2014 23:13 )

Těší mě, že tě těší být součástí nemyslícího stáda, což jsi potvrdil i tím nesmyslem, co si "myslíš" o mě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa