Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

105letý hrdina v Praze: Sir Winton přiletí na skok, bude mít vlastní ceremoniál!

Autor: simao, ČTK - 
27. října 2014
14:15

Pro Řád Bílého lva se do Prahy chystá sir Nicholas Winton (105), zachránce stovek židovských dětí. V Praze však během 28. října stráví jen několik hodin. A bude mít i vlastní ceremoniál, během kterého převezme nejvyšší státní ocenění z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Armádní speciál dopraví Wintona do Prahy z Velké Británie již zítra, na Hradě pro něj bude připraven zvláštní ceremoniál.

Hrad se podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka snaží pro Wintona zajistit nejen co nejkomfortnější podmínky během udělení vyznamenání, ale i co nejpohodlnější podmínky přepravy. "Můžeme potvrdit, že pro sira Wintona poletí armádní speciál," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Petr Medek. Piloti i letadlo cestu absolvují v rámci výcviku, který mají jako vojenští piloti povinný.

Wintona ocení prezident Zeman na setkání mimo hlavní oslavu ve Vladislavském sále. Do Česka přicestuje slavný humanitární pracovník a makléř jen na několik hodin se svou rodinou - dcerou Barbarou a jejím manželem Stevem, synem Nickem, vnučkou Holly a vnukem Laurencem.

Hrdina holokaustu

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton, který zorganizoval před vypuknutím 2. světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak s dětmi odjel v květnu 1939. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi, již nacisté vypravit zakázali.

O Wintonových zásluhách veřejnost dlouho nevěděla. Pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwell. Do povědomí veřejnosti se Winton dostal dokumentem BBC z roku 1988. Oceněn byl řadou britských i českých vyznamenání. Byl povýšen do šlechtického stavu, v roce 1998 mu tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka a v roce 2010 dostal od bývalého britského premiéra Gordona Browna medaili Hrdina holokaustu.

Sir Nicolas a jeho láska k létání

Wintona k přicestování do Prahy nalákal i slib, že se bude moci během letu podívat do pilotní kabiny, tlumočil slova jeho dcery Barbary ČTK režisér Matěj Mináč. "Celý život si dělal, co chce a velmi rád cestoval. I když mu je 105, rád by v tom pokračoval. Rodina se o něho ale hrozně bojí a cestování mu zakazuje, protože už není mladík a měl by si dávat pozor na zdraví. Mají ho za takové neposlušné dítě," řekl idnes.cz režisér Mináč, autor snímků o Wintonovi.

Hrdina Winton byl v Praze naposledy v lednu 2011. Právě jako host světové premiéry celovečerního dokumentu s hranými dotáčkami Nickyho rodina. Již tehdy jako bývalý letec uvítal, že cestoval malým tryskovým letadlem. "Byl velmi zvědavý, jak takový let probíhá," uvedl Mináč. Dobrodružstvím tak pro sira Wintona bude let do Česka i tentokrát.

dzery ( 28. října 2014 15:29 )

Man se musí zviditelnit na všem,mohl mu medaily poslat a ne sem staříka tahat.

rudyptak48 ( 28. října 2014 10:26 )

handgood ( 28. října 2014 10:24 )

Sir Nicholas Wertheimer alias Winton, je prakticky Žid. Hitlerem byli ohroženi v první řadě Židé. Proč by nezachraňoval židovské děti, když to mohl udělat. Mnoho Židů a nejenom Židů, myslelo především na sebe a bylo jim jedno, zda jiné někdo zabíjí, jen když se zachránili oni. Vadí mi výpady lidí, který nikdy nebyli ohroženi na životě a teď mají plnou pusu nesnášenlivosti a rasizmu. Také mě vadí, že mu to vyznamenání bude udělovat náš pán bonmot a vepřový podbradek Zeman. S tou čínskou předehrou to bude opravdu terno. Ještěže mu to udělí osobně a nepotká se tam s dalším vyznamenaným, totiž se soudruhem Ficem ze Slovenska. Vracíme se tímto ceremoniálem do období brežněvovských polibků a vyznmenání z dob socialismu, kdy si to soudruzi vzájemně udělovali a nadšené davy hloupých soukmenovců jim v tom asistovali.

4995 ( 28. října 2014 09:10 )

Ti židi nikdy nesplynuli s českým národem, většina z nich byly vyc.hcaný mr.dky, které braly Čechy na hůl, to zlato co Hitler ulil do švajcu poctivou prací nabyté nebylo!!! Nehorázné půjčky a předražené zboží, pár lidí s židovskými kořeny znám osobně a jak jde o obchod, hned se z nich stanou s.vině, oberou každého a dvakrát!!! Pamatujte, že židi stojí za většinou světového zla, války co dělá USA řídí židi a za všechny nemoci včetně AIDS, eboly atd. může Bilderberg, něco si o tom zjistěte.

bjutifl ( 27. října 2014 22:10 )

Jasně. Podle CVVM mu věří 58% lidí, podle STEM dokonce 64% Tyhle prodejný agentury by se měli mezi sebou domluvit na jednotných výsledkách ale nevím jestli by jim to přidalo na důvěryhodnosti, když člověk všude (v práci, v MHD, na úřadech, v restauraci, ....) kolem sebe slyší akorát jak lidi na Zemana nadávaj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa