Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: Bude se řešit jeho podjatost!

Autor: haj - 
26. října 2014
20:54

Pavel Rychetský v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že se do konce roku rozhodnutí o služebním zákoně již pravděpodobně nedočkáme. Novelu zdrží i to, že plénum soudců musí rozhodnout, zda není Rychetský podjatý.

Rychetský totiž v roce 2002 působil v Zemanově vládě, která připravovala původní verzi zákona. Na tvorbě zákona se osobně nepodílel, je však možné, že mu například prošel pod rukama v legislativní radě vlády.

Nemusel by tedy být ve věci zcela nestranný. Proto se chystá upozornit plénum (sbor všech ústavních soudců), aby se k tomu vyjádřilo. "Bylo by fér, kdyby o tom plénum rozhodlo," řekl Rychetský v České televizi. Plénum má pravomoc ho z projednávání vyloučit.

Toto rozhodování celý proces schálení zákona zdrží. „Je krajně nepravděpodobné, abychom rozhodli do konce roku. Musíme nechat Senát a Sněmovnu, aby se k stížnosti vyjádřili. Mají na to lhůtu dva měsíce, kterou můžeme zkrátit na měsíc. I tak je ale rozhodnutí do konce roku nepravděpodobné,“ nechal se slyšet předseda Ústavního soudu Rychetský.

Kritizovaný bod v zákoně

Novelu služebního zákona potvrdila Sněmovna 24. října, čímž přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana. Tomu se nelíbí část zákona o politických náměstcích. Konkrétně se prezidentovi nezdá tato pasáž: „Pracovní místo náměstka člena vlády není v organizačním uspořádání správního úřadu stupněm řízení; člen vlády může mít nejvýše 2 takové náměstky.“ (§ 173, odstavec 2 služebního zákona)

"Tady se vytváří při zhruba patnácti ministerstvech třicet budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy, a tím pádem budou naprosto zbyteční," řekl již dříve Zeman a dopředu varoval, že pokud i s tímto sporným bodem zákon parlament schválí, obrátí se hlava státu na Ústavní soud.

 

avina ( 21. června 2015 18:38 )

santixkauz------chudáček,zamindrákovaný,neumí pravopis, jména komolí- má virózu,bývalý stbák- všechno ví o druhých/ jako Kradˇousek- co vypadl z vraždy švagra, neumí podnikat.../. Ano, zvláště exekutorství vynáší v dnešní době. Také kauzy typu Nagygatě.....

jarypadlo ( 27. října 2014 11:40 )

Poslílali lidi zúčastnění do podatelny ÚS nějaké podněty a ÚS mlčí,nereaguje a na podněta k řešení kašle. V právním státě dost bo.rdel. .http://youtu.be/3nlCAZ7dVKU L. Mohout - Žádost o nemilost . . http://youtu.be/PbGiEGf81Jo Justiční nepravosti - Causa Ředina . http://youtu.be/b4yjnllodqU Oldřich Lukáš - Justiční mafie a spravedlnost .

nmlk ( 26. října 2014 21:14 )

Rychetský je dobrý ústavní soudce, spravedlivý. Problém je ale, že nevěří tomu, že v Česku jsou zkorumpovaní soudci, úplatní. Jsou namočení v podvodech při exekucích a insolvencích. Potvrzuje to i zpráva BIS a nikdo s tím nic nedělá. Prošetřit majetky soudců!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa