Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyznamenání od prezidenta: Dostane ho slovenský premiér Fico!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, lm - 
25. října 2014
10:11

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání mimo jiné i slovenskému premiérovi Robertu Ficovi. Předseda slovenské vlády je mezi pozvanými hosty na slavnostní večerní ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu. Uvedl to list MF Dnes.

Jaké konkrétní vyznamenání dostane, není známo. Pravděpodobně ale půjde o Řád bílého lva, nebo o Řád Tomáše Garrigua Masaryka. List dodává, že vyznamenání má být poděkováním za dobré sousedské vztahy mezi ČR a Slovenskem, které přetrvávají od rozdělení federace. Z podobných důvodů si už loni v březnu vyměnili nejvyšší státní vyznamenání tehdejší prezidenti, Václav Klaus a Ivan Gašparovič.

V médiích se už objevila i další jména lidí, které zřejmě prezident vyznamená, například režiséra Roberta Sedláčka a cestovatele Miroslava Zikmunda. Česká televize v pátek uvedla, že Zeman ocení státním vyznamenáním in memoriam faráře z Lidic Josefa Štemberku.

Státní vyznamenání prezident předá na Pražském hradě 28. října při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu. O ceremoniálu se v posledních dnech píše především v souvislosti s rozhodnutím prezidenta nepozvat na předávání rektory, s nimiž se v minulosti dostal do sporu. Hluboké znepokojení kvůli tomu již v tomto týdnu vyjádřilo předsednictvo Rady vysokých škol.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tochadda ( 28. října 2014 07:45 )

Chechtáš se ,protože tebe pozvali?

tochadda ( 28. října 2014 07:44 )

Hřebíkem večera, bude metál...prý..Lucince Blbince

tochadda ( 28. října 2014 07:43 )

Teoreticky vidím možnost, že by náhodou vybraná opravdová osobnost, po obdržení metálu tento hodila zemanovi pod nohy...ale to je opravdu jen teorie...

zarazenyprd ( 26. října 2014 00:36 )

Je to jeho soukromá oslava, na kterou jsou místo významných státních osobností pozváni jeho kámoši, které obdaruje státními vyznamenáními, ke kterým má přístup podle zákona. Tfuj.

rudyptak48 ( 25. října 2014 23:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa