Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Prezident na návštěvě u komunistů: Zeman v obležení Číňanek!

Autor: Vera Renovica - 
25. října 2014
05:01

V komunistické Číně se říká: Chceš-li vědět, je-li tvá žena skutečně krásná, přiveď ji do provincie Sečuán. Tady jsou totiž prý ty nejhezčí dívky. A nezůstal vůči nim chladný ani prezident Miloš Zeman (70), který je v Číně bez manželky.

Sám dokonce odvěkou pravdu o drobných dívkách s lesklými vlasy a exotickými rysy zmínil při svém proslovu k zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu v sečuánském velkoměstě Čcheng-tu. Mluvil totiž o nejkrásnější čínské provincii, ve které jsou „nejkrásnější dívky z celé Číny“.

Po celou dobu českého prezidenta provázely krásné hostesky v tradičních červených šatech. Nevyhnul se jim ani u stánků na samotném veletrhu, kde jej vítaly na každém kroku.

Konečně se ale mohl vynadívat v divadle, kde si užil tradiční představení čínských tanečnic v maskách. Jedna z nich k němu dokonce ladně přiskočila a své umění předvedla tak přesvědčivě, až prezident odložil cigaretu i hrníček s čajem a zatleskal jí. „Bylo to moc krásné,“ ocenil pak představení.

Ivaně jsem věrný! První dáma Ivana Zemanová (49) ale podle slov prezidenta nemá důvod žárlit. Sám několikrát řekl, že není žádný playboy, a rád mluví o svých »třech bradách«.

Nevěru ale nepovažuje za největší hřích v politice. „Jsem sice věrný své ženě, ale toleroval bych jiným politikům milenky, pokud by nekradli,“ řekl nedávno Blesku.

Co se jedlo

Tradiční čínské pokrmy. A Zemanovi prý celkem »jely«. „Já jsem ochutnal telecí maso, to bylo dobré, kuřecí vývar, který byl dobrý, a čínská kuchyně spočívala v tom, že v tom čínském vývaru bylo takzvané čínské zelí, což mi nevadilo,“ řekl po obědě Blesku. A na fotografii z večeře, kde jedl kung-pao po sečuánsku, se usmíval od ucha k uchu.

Co mu darovali

Na veletrhu se Zeman podíval i na stánek mladoboleslavské automobilky Škoda, která představila model Yeti upravený pro čínský trh. Sám dostal malý model vozu. „To je úžasné,“ rozplýval se a dodal, že jde dost možná o jeho poslední automobil. Sám totiž už žádný vůz nevlastní, jako hlava státu však využívá limuzínu s řidičem.

Co se řešilo

Prezident do Číny neletěl jen kvůli krasavicím a něčemu dobrému k snědku. Hned první den ho čekalo mnoho významných potřásaní rukou, mimo jiné i s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem, se kterým mluvil o možnosti přímého leteckého spojení mezi Českem a Čínou. Zároveň se zúčastnil podepsání memoranda o ekonomické spolupráci mezi provincií S-čchuan a Středočeským krajem.

Krteček se skamarádí s pandou

Animovaná postava Krtečka je pro Číňany mnohem větší hvězdou než Zeman. Proslul už za socialismu, nyní se večerníčky s postavou promítají v čínské televizi, práva na vysílání koupila PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

A o Krtečkovi jednal Zeman i s čínským vicepremiérem. „Zaznělo, že se plánuje nový animovaný projekt s názvem Krteček a panda. Jde i o významnou symboliku,“ řekl mluvčí Jiří Ovčáček. Právě černobílý medvídek je symbolem Číny a její diplomacie.

Nečas už neletěl v salonku: Zvykl jsem si!

Expremiér Petr Nečas (49) do Číny sice dorazil vládním letounem, neseděl však v salonku jako dřív, nýbrž s ostatními pasažéry. Letěl jako jeden ze zhruba 50 podnikatelů a zastupoval firmu Delta Capital.

„Já jsem si na to rychle zvykl a neměl jsem s tím žádný problém,“ řekl Blesku o letu a dodal, že mu politika nechybí. „V podnikání člověk není pod takovým stresem,“ míní. Na spekulace o tom, že Delta Capital je napojena na kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga (51) odpověděl, že jde o nesmysly.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 26. října 2014 19:16 )

A co ty kobylo???Nespadlas při análním alpinismu z ruské řiti????

ivuska1 ( 25. října 2014 15:32 )

Absolutni souhlas s touto hlaskou. Podnikatele tam totiz jeli sjednat obchodni kontrakty , proto tam jeli. Pokud si tento vylet nekdo plete s dovolenou , tak tu at si zaplati z vlastnich penez.

ivuska1 ( 25. října 2014 15:28 )

Spolupracovat s Cinou je velmi dobry ekonomicky a politicky tah pro CR. Zeman

tarot666 ( 25. října 2014 14:14 )

Komunista,zprofanovaný darebák konečně dojel do země zaslíbené a mohl si se soudruhy komunisty užít jako zamlada,museli mu stejně jako u nás podržet zaplacené kur,vy protože nikdo normální by na to nevlezl ani zadarmo

sars ( 25. října 2014 12:31 )

 Nej. hláška z Číny:tak páni podnikatele, jestli nejste schopni navázat obchodní kontrakty tak jste mi nemeli lézt do letadla . Takhle mluví prezident, to je síla. .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa