Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útok na novou ministryni, Babišův první rozpočet a Kalouskovo projídání!

Autor: simao, ČTK - 
22. října 2014
20:05

Ve Sněmovně to dnes opět vřelo, v ráži byl i Miroslav Kalousek. Návrh státního rozpočtu na příští rok označil za "projídání budoucnosti". Přesto se vládě podařilo uhájit základní parametry rozpočtu. Vůbec prvního, který vznikal pod bedlivým dohledem ministra financí Babiše. Kritiku však schytala i nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Proč?

První rozpočet vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL počítá se schodkem 100 miliard. Jeho základní parametry dnes prošly ve Sněmovně prvním čtením. "Ten rozpočet si myslím, že je výborný, protože ho podpořili zaměstnavatelé, odboráři, pan prezident. Hlavně se nenavyšuje dluh," řekl novinářům Andrej Babiš. Z opozičních řad zněla kritika, že rozpočet je málo prorůstový. Miroslav Kalousek označil rozpočet za "rozpočet, který můžeme nazvat učebnicovým projídáním budoucnosti."

Kalouskovi odpověděl poslanec Babišova ANO Pavel Plzák: "Teď jsem slyšel opakovaně něco o tom projídání a já si pamatuji, že tady v minulosti padla slova od pana kolegy Kalouska, který nám řekl, že jsme všechno prožrali, a poslal nám tu slavnou složenku." Plzák tak připomněl, jak Kalouskova předvolební akce - složenka - chtěla po každém 121 tisíc na státní dluh. Tehdy tím chtěl Kalousek upozornit, že státní dluh je dluhem každého občana...

Dnešní 1. čtení bylo pouze prvním krokem ve schvalování rozpočtu. Nyní budou jednat sněmovní výbory o jeho jednotlivých kapitolách. Závěrečné schvalování se má odehrát přibližně v polovině prosince. Dá se zatím předpokládat, že rozpočet díky většině, kterou vláda má, projde.

Nová ministryně prý zkazila první dojem

Nad způsobem projednávání rozpočtu se však pozastavila nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Nahradila ve vládě eurokomisařku Věru Jourovou a ve Sněmovně tak je za zelenáče. Stejně jako nová poslankyně a poslankyně Zuzana Šánová, která nahradila Jourovou pro změnu v poslaneckém klubu.

Šlechtová dnes absolvovala první vystoupení před nadlidmi. "Vy jste zákonodárci, všichni. Já jsem se domnívala, že fungujete jinak, já jsem se domnívala, že máte vzájemný respekt, já jsem se domnívala, že tady nejsou žádné vulgarity, já jsem se domnívala, že to opravdu funguje jako Poslanecká sněmovna," komentovala mnohahodinové jednání poslanců o rozpočtu. A podotkla, že vystoupila nejen jako ministryně, ale i jako občanka.

Od některých poslanců však schytala kritiku. Jaképak servítky. Zákonodárci opoziční TOP 09 se podle předsedy klubu Kalouska cítili do té míry uraženi, že si vzali přestávku na zasedání frakce do konce jednacího dne. "Pro mě to byla neuvěřitelná slova," uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Také šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) podotkl, že každý poslanec má právo se k rozpočtu vyjádřit. "Nebylo to šťastné vystoupení od Vás," řekl na adresu Šlechtové. Místopředseda ODS Martin Novotný ministryni upozornil, že nikdo nemá druhou šanci udělat dobrý první dojem a jí se to podle něho nepodařilo.

jana52 ( 10. ledna 2015 09:29 )

já bych zase nakopala do někam to drzé, teplé děvče, které zatím nic zázračného prodesně nepředvedlo ...

jana52 ( 10. ledna 2015 09:27 )

fakt se opakuješ, je to takový dětský, co předvádíš...

salto ( 24. října 2014 07:39 )

podlesni ( 23. října 2014 19:43 )

Kalousek se neustále opakuje, je to velmi únavné... Nová ministryně jen řekla pravdu. Že je televizní inscenace fikce zas není jasné jiným, nebo se paní poslankyně chodí léčit k lékařům z Růžové zahrady???? Prostě úroveň mnohých je tristní a jeden nestačí zírat....

sars ( 23. října 2014 13:44 )

 Ve sněmu i senátu jsou opravdu většinou lidi co trpí na slovní průjmy, ale ona je jednou z nich mluví stejně, druha věta popírá tu předchozí. Tady leti takový vtip, poslanec se pozná podle toho že mu smrdí z úst, právě kvůli tomu slovnímu průjmu. ..o ministrech nemluvě. ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa