Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Porodné 10 000 Kč na druhé dítě: Dávku schválil i Senát! Ale ne pro každou matku

Novopečené maminky patrně dostanou porodné i na druhé dítě. Ale ne všechny (ilustrační foto)
Novopečené maminky patrně dostanou porodné i na druhé dítě. Ale ne všechny (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
22. října 2014
19:09

Po nadlidech ze Sněmovny se o porodném na druhé dítě hlasovalo dnes i v Senátu. Návrh prošel, nyní míří na stůl prezidenta Zemana. Počítá s 10 tisíci korunami pro druhorodičky. Ale ne všechny. Pro matky, které na příspěvek dosáhnout, existuje omezení.

Porodné na první dítě má zůstat 13 tisíc, nově se však má zavést porodné i na druhé dítě - a to ve výši 10 tisíc. Běžná rodina však na tuto dávku dosáhne jen tehdy, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 Kč čistého. Předloha, kterou musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, by však od příštího roku rozšířila okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Porodné při narození vícerčat činí 19 500 korun.

Aspoň tři děti v rodině!

Senátor Radko Martínek (ČSSD) novelu označil za krok správným směrem, neboť omezení porodného jen na první dítě bylo podle něj "zcela asociální až protinárodní". "Přispívalo k likvidování národu jako takového," řekl Martínek a zdůraznil potřebu, aby každá rodina měla nejméně tři děti, aby se zvrátil současný trend úbytku obyvatel. Vyzval proto stát ke změně rodinné politiky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) senátory ujistila, že vláda si je tohoto problému vědoma a připravuje další opatření na podporu rodin.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na každé narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Nyní se tenhle koeficient zvýší na 2,7násobek životního minima. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni stát vyplatil 11 300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 milionu korun.

mila6 ( 23. října 2014 11:45 )

Přesně tak. Bylo by to férové!!

nezdula ( 23. října 2014 08:40 )

Stát diskriminuje prvorodičky!!!! každá prvorodička by měla dostat porodné!! to že s partnerem má větší příjmy nemění nic na tom,že si prožije stejnou bolest při porodu jako ta,která má příjem menší!!! Co se to stalo? to chcou aby rodili jen ti sociálně slabí???Teď ještě daj porodné na druhé dítě na které opět partneři s dobrou prací nemají nárok,jen cikorky!!!! Toto je prostě diskriminace čechů!!!!

lobotom ( 23. října 2014 00:29 )

Porodné by mělo být podmíněno dosažením určitých výsledků v psychotestech. Jinak se bude množit jen genetický odpad.

evita5555 ( 23. října 2014 00:27 )

Máš pravdu.

evita5555 ( 23. října 2014 00:23 )

No určite, dve-tri deti. Nech si ich chlapi rodia sami, dostanem desať tisíc a potom čo? Tento štát nie je schopný prinútiť chlapov, aby sa o svoje deti starali, nie je schopný prinútiť zamestnávateľov, aby ženy neurážali a brali ich do zamestnania a neprepúšťali matky s deťmi ako prvé, aby postavil škôlky a zabezpečil poriadne prídavky na deti. Jedno dieťa úplne stačí a aj keď sa tatíčko rozhodne vykašlať sa na rodinu, ako je dnes zvykom, to nejak vyživia. Nech si tie prachy zožerú.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa