Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podívejte se, kde se nejvíc krade na daních v Česku? Exkluzivní zjištění Blesku!

Češi stále hledají způsoby, jak se z daní vykroutit. Kde nejvíc?
Češi stále hledají způsoby, jak se z daní vykroutit. Kde nejvíc?  (Autor: Archiv Blesku, koláž Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
23. října 2014
20:35

Říká se, že jen dvěma věcem se člověk v životě nevyhne. Smrti… a daním. Ale v druhém případě už to není tak úplně pravda. Jak vyplývá ze statistik, Češi stále hledají způsoby, jak se z daní vykroutit. Kde nejvíc? Podívejte se.

Podle údajů, které Blesk exkluzívně získal, patří prvenství ve výši odhalených daňových úniků Praze. Druhé místo pak překvapivě obsadil Jihomoravský kraj. A až třetí je Středočeský kraj. Celkově se podle informací našeho listu podařilo finančním úřadům odhalit podvody za asi 4 miliardy korun.

Finanční správa uvádí, že nejvíce se podvodníci snaží stát »vzít na hůl« na DPH. „Za tuto daň byly za první pololetí 2014 odhaleny daňové úniky ve výši 2,6 miliardy korun,“ řekla mluvčí Petra Petlachová. „Největší úniky jsme zachytili v oblasti obchodování s PHM, minerálními oleji, betonářskou ocelí, mobilními telefony a IT,“ dodává mluvčí.

Jak zásadní částkou jsou ale 4 miliardy korun z hlediska státního rozpočtu? „Když to porovnáme třeba s výší plánovaných daňových příjmů státního rozpočtu pro příští rok (975 miliard korun se sociálním pojištěním), tak to nedosahuje ani procenta těchto předpokládaných daňových příjmů,“ ohodnotil Blesku děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Zanedbatelné peníze to ale nejsou. „Tato částka by bohatě stačila na pokrytí zvýšení důchodů o stokorunu měsíčně pro každého důchodce,“ dodal Ševčík.

Náměstkyně ministra Hornochová: Každým rokem toho odhalíme víc…

BLESK: Jak se daří státu odhalovat daňové úniky?

„Hodnota odhalených daňových úniků se rok od roku zvyšuje, a to hlavně díky cílenému vyhledávání a kontrole rizikových daňových subjektů, díky častějším kontrolně exekučním akcím a v poslední době i díky společným zásahům týmu Daňové kobry.“

BLESK: Byla již schválena nějaká opatření týkající se odhalování daňových úniků?

„Kromě úspěchů Kobry, je to vládou schválená povinnost plátců DPH vést tzv. kontrolní výkaz (párování faktur), který pomůže zamezit daňovým podvodům. Během působení ministra Babiše se podařilo dojednat a podepsat několik důležitých mezinárodních dohod v rámci boje s daňovými úniky.“

BLESK: A co teprve chystáte?

„K nejdůležitějším opatřením patří příprava projektu elektronické evidence tržeb a související účtenkové loterie, od jejichž zavedení lze očekávat dodatečný výnos pro veřejné rozpočty více než 10 mld. Kč ročně. Dále je připravován například vznik centrální evidence účtů u ČNB nebo zákon o prokazování původu majetku.“

Tak už uštkla Kobra…

V dubnu letošního roku ministři vnitra Milan Chovanec (44, ČSSD) a financí Andrej Babiš (60, ANO) představili vznik Daňové kobry. Tvoří ji policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si díky propojení mohou vyměňovat informace. K dnešnímu dni zabránil tým Kobra škodám v celkové výši 1,3 miliardy korun. Kdy například zasahoval?

Červenec 2014 – akce Elis

První velký úspěch. Podařilo se zabránit škodě ve výši asi 270 milionů korun. Skupinka lidí si tehdy vytvořila falešný obchodní řetězec a vystavovala na něj faktury. Zadrženo bylo šest lidí, mezi nimi i pracovník finančního úřadu. Obviněni byli čtyři zadržení.

Srpen 2014 – akce Othello

Již v zárodku se podařilo zamezit podvodu při obchodování s pohonnými hmotami. Tým u prodejců benzinu zabavil na účtech přes 650 milionů korun a zajistil 700 tisíc litrů pohonných hmot.

Říjen 2014 – akce River

Kobra zasahovala po celé republice kvůli nezdaněnému tabáku. Zadrženo bylo třináct lidí. Podle Generálního finančního se škoda pohybovala ve stovkách milionů. Mezi těmi, pro které si policisté přišli, byl i majitel společnosti Qanto CZ Stanislav Vodička. Ten ve volbách kandidoval za ANO. Hnutí ho následně vyškrtlo z kandidátky.

abzk ( 24. října 2014 10:38 )

Přečti si to znova ať tu neodsuzuješ někoho za to co tady prezentuješ jako vlastní geniální názor

abzk ( 24. října 2014 10:33 )

V Praze je čím dál větší koncentrace středočeských a moravských vidláků, tak se to holt projevilo

1917 ( 24. října 2014 10:22 )

Z pana Ševčíka je na zvracení. 4miliardy není ani 1% takže vo co goo, ale nějak pozapoměl na to, že je to třeba 100Kč pro každého důchodce měsíčně, ale čemu se lze divit? Pro pana Ševčíka je stovka jen bakšiš za pivo. A tito lidé chtějí něco kecat o odstranění daňových úniků !!!!!!

tigrusenko ( 23. října 2014 21:48 )

Přesně podle předpokladu - tři největší luzrfarmy - Praha, Ostrava, Brno.

uslepekravy ( 23. října 2014 20:51 )

Mistři jsou v tom už zajetí.... ale krást se dá i legálně, vždyť od toho máme takové dobré zákony, které"chrání" zloděje. Zlodějíčky ne, ale velké zloděje a pak je tu spousta byrokracie a nesmyslů. Do Parlamentu se chodí spinkat? Už je to tady jako v zemi z pohádky, kde všichni usnuli a zarostli trním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa