Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exšéf JZD Slušovice Čuba: Nevím, neznám, s voliči jsem nemluvil... Rozhovor roku

Autor: simao, ČTK - 
20. října 2014
13:31

V 78 letech je nejstarším nově zvoleným senátorem. František Čuba má bohatý životopis. Vyjímá se v něm především "slušovický zázrak", pozvednutí tamního JZD na podnik s miliardovým obratem. Nad svým úspěchem v senátních volbách se přitom Čuba lehce pozastavil... Ale není jediným podnikatelem, který uspěl!

"S nikým jsem nehovořil, takže nemohu říct, jaké měli pohnutky, že hlasovali pro mě. Musíte se těch lidí zeptat," glosoval svůj úspěch u voličů František Čuba v rozhovoru pro lidovky.cz, který je místy poměrně kuriózní. Čuba příliš sdílný nebyl. "Nechci to hodnotit, jestli to je velký úspěch nebo malý úspěch. Beru to tak, že je to úspěch," říká dále a na otázku, zda je jeho senátorský post úspěchem i pro SPO (Sdružení práv občanů) dodává: "Nevím, nezabýval jsem se tím."

V senátních volbách přitom nebyl jediným podnikatelem, který uspěl i ve 2. kole. V lavicích ve Valdštejnském paláci usednout třeba i hazardní král a šéf Synotu Ivo Valenta a také šéf textilky Juta Jiří Hlavatý. Podle Čuby mu osobně může pomoci funkce senátora i  podnikání. "Myslím si, že by mi to mělo přinést kladné výsledky. Takže by mi to mohlo pomoct," řekl Čuba LN, zatímco Ivo Valenta poukázal na to, že hlavní impuls dal podnikatelům v jejich politických snahách současný vicepremiér Andrej Babiš.

Čuba porazil ve 2.kole místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou (ČSSD). Ta nesla značně nelibě, že neobhájila mandát v horní parlamentní komoře.

Gajdůšková zuřila: Prohrála jsem s penězi...

Bývalý dlouholetý šéf JZD Slušovice a poradce prezidenta Miloše Zemana dostal 54% hlasů, Gajdůšková 46%. "Prohrála jsem s penězi, které mají původ bůhví odkud, s jakýmsi vzpomínkovým optimismem, kde všechno, co bylo, bylo krásné za našeho mládí, a s vysloveně virtuální realitou. To byla marketingová kampaň. Klobouk dolů před tím, jak byla udělána. Myslela jsem, že má práce a kontakt s lidmi platí víc. Neplatily," komentovala výsledek voleb ve Zlíně Gajdůšková. Myslí si také to, že ji v regionu mohla pšokodit účast na vyjednávání o vládě.

Čuba se o víkendu účastnil zasedání expertního týmu, který radí prezidentu Zemanovi. Podle místopředsedy zlínské SPO Lubomíra Nečase měl z vítězství radost. "Nevyjadřoval se vůbec vůči paní Gajdůškové negativně, i když tam byly některé výpady vůči jeho osobě," poukázal Nečas. Uvedl, že Čubova kampaň byla financována především ze stranických peněz, a to i na úkor komunálních voleb. V SPO je Čuba od roku 2010, předtím vstoupil roku 1993 do ČSSD. Od vysoké školy byl pak za komunistů členem KSČ.

Senát stárne

V Senátu by se Čuba chtěl věnovat zemědělství, které má na starosti i jako radní na krajském úřadě. Za minulého režimu se Čuba proslavil jako autor "slušovického zázraku", když z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. Z čela podniku odešel v srpnu 1990. Od Miloše Zemana loni dostal medaili Za zásluhy.

Čuba se nyní stal nejstarším zvoleným senátorem a druhým nejstarším senátorem v historii - po Jaroslavu Musialovi z ČSSD, který post senátora zastával ještě v 79 letech. Za 18 let historie českého Senátu přitom nyní opět stoupl průměrný věk jeho členů. Po těchto volbách činí 57,63 let, což je o rok více než po minulých volbách.

abyss ( 21. října 2014 13:37 )

Co se stále snaží ten Čuba lidem nakecat? Vždyť Slušovice fungovaly jenom na základě strachu a šikany zaměstnanců. Jak tam někdo jednou hloupě vlezl, byl dřenej z kůže a odejít se bál aby se do kladby nedostala celá rodina a stejně to tam nefungovalo ani ze třetiny jak je nám dodnes nalháváno. Čuba je patlal, co nic neumí. Jenom se komunistům hodil, že byl tvárnej a že dovedl hrát divadlo a že se dokázal tvářit, že šváru Štrougala, přes kterého komunisti celé to divadlo vedli a z peněz všech lidí provozovali, vůbec nezná. A teď má ten prohnilej dědek ještě tu drzost se před skokem do rakve cpát do politiky

ninunka ( 21. října 2014 00:54 )

santí: 24

jana1313 ( 21. října 2014 00:44 )

Čuba je normální dobytek, co lže jak když tiskne a trapně se snaží udržet zdání podvodu zvaného Slušovický zázrak. Vypráví pohádky o tom jak mu komunisti šli po krku, jak kvůli němu Husák zuřil a přitom to celý byl jejich společný komplot, trapný divadlo Pokud ti pravda smrdí, žij si v prehistorických bludech, tvoje věc, ale nenapadej ty co pravdu znají. Gajdůšková řekla jenom pravdu. Čubovi vyhrály volby prachy a já na rozdíl od Gajdůškový klidně doplním, že špinavý prachy.

kukuku ( 20. října 2014 23:13 )

Čuba je normální člověk. Nebezpečný je hlavně neschopným - tím, že je schopný. Proto jsou z něho mimo osoby jako Gajdůšková (dříve Havel, Klaus,...) deroucí se ke korytu, které na něho narazí. Není třeba vymýšlet bláboly, jak hacker zavede na cizí webovou stránku pár nesmyslů - to není podstata problému. Nejlepším vysvětlení, proč Čuba vyhrál oprávněně, podala sama Gajdůšková - když po něm po prohraných volbách začala plivat své jedovaté sliny.

jana1313 ( 20. října 2014 21:55 )

Pro ostatní? Ale prd. To by bylo poprvé. Stejská se mu po slávě, kdy šéfoval tomu slušovickému výstavnímu humbuku (asi zapomněl jak ho všichni z okolí za ty podvody a vorání s lidma nenáviděli) a chce si ještě užít funkce než zaklepe bačkorama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa