Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaká bude koalice v Plzni? Vítězné ANO má smůlu!

Autor: ČTK, haj - 
18. října 2014
11:00

Hnutí ANO, které volby v Plzni těsně vyhrálo nad ODS, bude nakonec v opozici. Koalici zde totiž utvoří již sehraná dvojice ODS a ČSSD.

ODS a ČSSD, které minulé čtyři roky vládly Plzni, se dohodly na dalším pokračování koalice. Spolu s nimi budou nyní v koalici ještě KDU-ČSL a Občané patrioti.

 

Hnutí ANO, které o desetiny procenta před ODS vyhrálo ve městě volby, bude v opozici. V sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu by měla mít nová koalice 27 křesel.

 

Primátorem by měl být dosavadní primátorův ekonomický náměstek, lídr ČSSD Martin Zrzavecký, současný primátor a lídr ODS Martin Baxa má být prvním náměstkem primátora. Baxa ani Zrzavecký se zatím k dohodě nevyjádřili. Na odpoledne po konci senátních voleb, kde proti sobě v Plzni stojí právě kandidáti ODS a ČSSD, ale Baxa svolal tiskovou konferenci k výsledkům povolebních jednání.

Výsledky voleb

Volby v Plzni vyhrála ANO s 17,9 procenta hlasů těsně následovaná ODS s 17,55 procenta hlasů. Třetí skončila ČSSD, které dalo hlas 16,45 procenta voličů. Všechny strany získaly po deseti mandátech. TOP 09 a KSČM maji pět mandátů, Občané patrioti čtyři a KDU-ČSL tři mandáty. Do zastupitelstva se z dosavadních stran nedostala Pravá volba, naopak lidovci se po čtyřleté pauze do zastupitelstva vracejí.

Všechny strany, které získaly po deseti mandátech, celý týden tvrdily, že ostrá koaliční vyjednávání začnou až po konci senátních voleb. Potvrdily zatím jen neoficiální setkání. ODS vyzvala ČSSD k jednání o pokračování dosavadní koalice na magistrátu i v obvodech. ČSSD se netajila tím, že chce dosáhnout co nejlepšího výsledku. Zřejmě díky ústupku ODS tak získá post primátora, i když skončila ve volbách až třetí. V čele plzeňské radnice stál dosud přes 20 let vždy primátor z ODS.

Nejvíce hlasů získal ve volbách primátor Baxa. Jeho strana dostala od voličů 323.390 hlasů, vítězná ANO 329.815 hlasů a ČSSD 303.042 hlasů.    

Při minulých komunálních volbách vyhrála v Plzni ODS se ziskem 24,78 procenta hlasů. Těsně porazila druhou ČSSD s 23,81 procenty. Těsný výsledek se projevil stejným ziskem 14 mandátů. Třetí skončila TOP 09 se sedmi zastupiteli a 12,31 procenta hlasů. Do zastupitelstva se dostalo ještě pět představitelů strany Občané.cz, dále pět komunistů a těsně i dva členové Pravé volby pro Plzeň. Na velké koalici se na magistrátu i v některých obvodech dohodly vítězné strany ODS a ČSSD. 

 

milofr ( 18. října 2014 12:47 )

Ano mají program, a proč nás v posledních letech svého vládnutí v Plzni tolik zadlužili? vyhazováním peněz za většinou zbytečné a nehezké monstra vis zlaté kašny obří vejce před ementálem a to jsou jen poslední jejich aktivity, to je ten jejich program?

eda22 ( 18. října 2014 12:29 )

Správa veřejných věcí není fotbal. ODS a ČSSD snad mají dohromady víc mandátů než ANO, ergo mají plné právo po dohodě vládnout. Navíc jsou to strany, které mají na rozdíl od ANO program.

cerptak ( 18. října 2014 12:01 )

 K čemu jsou pak volby,když vítězné strany musí do opozice!!!!! Zrušte koalice,jinak volby nemají smysl! Je mi z toho zle!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa