Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka až v den voleb, Zeman jen na pár minut: Ve Žďáru uctili zavražděného Petra!

Autor: simao, ČTK - 
17. října 2014
12:12

Premiér Sobotka se třetí den po tragédii ve žďárské škole dostal konečně k pietnímu místu, kde lidé uctívají památku mladíka Petra (†16), který se neváhal postavit vražedkyni Barboře Orlové. Svíčku za zavražděného studenta zapálil i Miloš Zeman, který však Žďárem jen prolétl.

Na úterý měl Sobotka naplánovanou ve Žďáru předvolební akci, na které chtěl podpořit kandidátku ČSSD ve 2. kole senátních voleb Dagmar Zvěřinovou, která post senátorky obhajuje proti lidovci FRantiškovi Bradáčovi. Z akce však po vražedném útoku schizofreničky v jedné ze žďárských středních škol sešlo.

Sobotka rázem změnil plány - nevyrazil do Žďáru již v úterý, nechal se prý jen informovat o dění kolem tragické smrti studenta Petra (†16). Označil to za možnou systémovou chybu, vyzval ministry školství, spravedlnosti a zdravotnictví k tomu, aby vyhotovili zprávy. Odjel do Vyškova, Petrovu památku pak uctil dnes. V den začátku rozhodujícího kola senátních voleb zapálil u školy svíčku a k improvizovanému památníčku ve vstupní hale položil květiny.

Při dnešní návštěvě žďárské obchodní akademie ocenil Sobotka postup policie i záchranářů. Chování studenta, který utrpěl smrtelné zranění, když šel na pomoc napadené spolužačce, označil za statečný čin, který si nepochybně zaslouží vyznamenání. "Musím říci, že to byl statečný člověk, protože nebyl lhostejný. Chtěl pomoci spolužačce, doplatil na to svým životem," poznamenal Sobotka.

Hodinu před polednem uctil u školy památku zavražděného prezident Miloš Zeman, mlčky zapálil svíčku. Ve Žďáru se však příliš nezdržoval, za pár minut odjel. Už předtím totiž Blesku řekl, že nechce na tragické kauze sbírat politické body. Měl namířeno na setkání s krajskými hejtmany a na plánované vysazování prezidentské aleje v Novém Veselí. Právě nová dubová alej bude pojmenována po statečném studentovi - prezident o to pořádal majitele pozemku Constantina Kinskeho a ten souhlasil.

Video Bohuslav Sobotka - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Studentka zkolabovala

Žďár je přitom vraždou studenta stále otřesen. Studentům ve škole i nadále pomáhá psycholog. Před prezidentskou návštěvou musela přijet záchranka pro dívku, které bylo špatně. Podle ředitele to je výjimečný případ, výuka podle něj už probíhá celkem normálně.

Škola už studenta navrhla na cenu Michala Velíška. Uděluje ji každoročně nadace ADRA lidem, kteří prokázali občanskou statečnost a slušnost v situacích, při nichž jde o záchranu lidského zdraví či života. "Tomuto návrhu vyjadřuje podporu i řada dalších škol z republiky," řekl novinářům ředitel školy Zdeněk Musil. Pohřeb chlapce bude v pondělí na žďárské Zelené hoře.

.abcd.abcd. ( 17. října 2014 12:40 )

A kdo zaplatí pohřeb a náhrobek?????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa