Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dva miliardáři míří do Senátu? Král hazardu Valenta a Babišův favorit vyhráli suverénně 1. kolo

Ve 2. kole senátních voleb se představí i miliardáři Ivo Valenta a Jiří Hlavatý
Ve 2. kole senátních voleb se představí i miliardáři Ivo Valenta a Jiří Hlavatý  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
13. října 2014
21:50

Pojí je solidní jmění, rozlišuje obor podnikání. Miliardáři Ivo Valenta a Jiří Hlavatý však nyní mají ještě něco společného - kandidovali v 1. kole senátních voleb a oba boj ve svém okrsku vyhráli. Mají nakročeno do Senátu. Ale ještě tam nejsou... Přesto jde o úspěch. Co na něj říkají? A na čem vlastně zbohatli?

Ivo Valenta kandidoval jako nezávislý za Stranu soukromníků ČR. Pokud uspěje i ve 2. kole, stane se senátorem za Uherské Hradiště. Jeho vyzyvatelem bude již tento víkend místostarosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL). A připomíná to souboj Davida s Goliášem!

Valenta v 1. kole získal 31,1%, Botek 13,29%. Favorit je tedy jasný. Dosavadní senátorka Hana Doupovcová (ČSSD) v prvním kole vypadla a před druhým podpořila Botka.

Valenta je přitom zakladatelem loterijní společnosti Synot jednoho z hlavních hráčů na českém loterijním trhu. Vyučil se kuchařem, později vystudoval střední hotelovou školu v Mariánských Lázních. Od roku 1989 podniká, začínal v obchodě s potravinami, později založil s otcem a bratrem firmu Synot (zkratka pro SYN a OTec), která se zpočátku zaměřila zejména na provozování výherních automatů.

Z Monaka do senátu?

Valentou ovládaná skupina dnes podniká i v dalších oblastech, například IT, působí v jedenácti dalších zemích a loni měla tržby 12 miliard a zisk 700 milionů korun. V minulosti podporoval také dnešní fotbalové Slovácko, v roce 2004 byl ale kvůli účasti v korupční aféře potrestán v disciplinárním řízení i u soudu. Valenta je ženatý, má čtyři dcery a jednoho syna.

Valenta přitom žije v Monaku. To však prý není překážkou. "Senátoři se schází několikrát za měsíc. Je důležitá i práce poradců a odborníků. Já je mám a budu mít kolem sebe. Když člověk do Prahy přijede připravený, zvednutí ruky už moc času nezabere," řekl Valenta aktualne.cz.Rozdíl mezi ním a kandidátem na 2. místě ho prý překvapil. Ale zároveň utvrdil v tom, že jeho rozhodnutí kandidovat bylo správné. "Každého z těchto hlasů si velmi vážím, je pro mne projevem důvěry a současně závazkem. Uvědomuji si však, že jsme teprve v poločase, kterým volby nekončí," uvedl Valenta.

Podnikatel roku 2013 v barvách Babiše

To senátorem za Trutnov bude buď majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (za ANO), nebo náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš (za TOP 09). Až třetí skončil současný senátor a lékař Pavel Trpák (ČSSD).

Hlavatý vystudoval strojní inženýrství. Do Juty nastoupil nejprve jako dělník, postupně se stal vedoucím prodeje a v roce 1989 byl jmenován generálním ředitelem.

Miliardář Hlavatý byl ještě úspěšnější, než Valenta. V 1. kole voleb získal 34,39%, Klepš 21,39%. A také tenhle podnikatel roku 2013 má solidně nakročeno do Senátu, i když stále ještě může dojít na překvapení. 

Podle Hlavatého o vítězi rozhodne to, čí voliči přijdou volit ve druhém kole. "Nic není rozhodnuto, proti prvnímu kolu očekávám poloviční účast. Pana Klepše považuji za silného a dobrého kandidáta," řekl Hlavatý a ocenil práci lavinového specialisty Klepše. Nyní si hodlá promyslel, jak bude v kampani pokračovat. "Vše si organizuji sám, žádný volební štáb nemám," řekl. Kampaň mezi svými zaměstnanci dělat nehodlá. "Ani před prvním kolem žádná kampaň z mé strany v závodech Juty neproběhla a nepočítám s ní ani před druhým kolem," upozornil.

Podpory se Hlavatému oponentovi dostane patrně od neúspěšného kandidáta ODS Pavla Káni (12%). "Lidé nevolili pana Hlavatého, ale Andreje Babiše. Je to vidět i na výsledku komunálních voleb," řekl Káňa.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mathony ( 14. října 2014 11:55 )

druhý v česku miliardář je Babiš a dva další jsou v senátu jak tady píšete tak se ptám co vlastně češi chtějí jídlo z Babišova vevodství šlo sakra nahoru král hazardu rozšíří ´herny a ten třetí o tom se zatím moc neví a proto si myslím že se v česku kradlo a nyní to půjde ve velkém aby jsme měli vůbec na živobytí svět se zbláznil když miliardáři budou rozhodovat

odetka.odetka ( 14. října 2014 07:42 )

To vi kazdy

nmlk ( 14. října 2014 00:02 )

Ten jeden miliardář vypadá jak po chemu.

dyskrymynaclja ( 13. října 2014 23:05 )

Co čech to muzikant

steelheart ( 13. října 2014 22:11 )

republika plná miliardářů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa