Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr školství povolal šéfkuchaře Sapíka: Děti čeká jídelní revoluce!

Ministr školství Marcel Chládek (46, ČSSD) chce změnu. A má posilu. V oblasti školního stravování mu začne radit šéfkuchař Jaroslav Sapík (62)!
Ministr školství Marcel Chládek (46, ČSSD) chce změnu. A má posilu. V oblasti školního stravování mu začne radit šéfkuchař Jaroslav Sapík (62)!  (Autor: Foto Blesk – Martin Pekárek)
Autor: vlb - 
7. října 2014
18:39

Dnešní děti? Nehýbou se a jedí nezdravá jídla, říkají experti. Ministr školství Marcel Chládek (46, ČSSD) chce změnu. A má posilu. V oblasti školního stravování mu začne radit šéfkuchař Jaroslav Sapík (62)!

Sapík je respektovanou kapacitou v oblasti pohostinství a předsedá i Svazu kuchařů. „Chceme se zasadit, aby děti ve školních jídelnách dostávaly vyváženou, kvalitní, chutnou a cenově dostupnou stravu,“ shodla se pro Blesk dvojice Chládek-Sapík. Ale proč padla volba právě na tohoto kuchařského mága? „Vyjádřil podporu našemu projektu změn ve školních jídelnách. Stejně tak podporuje i zákaz nezdravých jídel ve školních automatech a bufetech, což se již brzy stane skutečností,“ vysvětlil Chládek Blesku.

Kuchař prý bude ministrovi radit bez nároku na finanční odměnu. O to více se ale zapotí: školní kuchyně mají prý do roka pod jeho dohledem projít doslova revolucí – od nákupu surovin po chutnější jídla.

evita5555 ( 18. října 2014 11:15 )

Kedysi neboli v školách bufety so sladkosťami, s presladenými nápojmi a s bagetami a preto deti na obed zjedli to, čo v školskej jedálni dostali. A ešte dostávali v rámci mliečneho programu jogurty a mlieko. Kto by dnes jedol zdravé jedlo, keď sa celé dopoľudnie cpal sladkými keksíkmi, čokoládkami, tyčinkami, bagetami a zapíjal to kolou. Lenže kedysi mamičky robili deťom desiate, dnes im dajú radšej prachy a deti si za ne kúpia čo chcú. Treba zrušiť bufety v školách a ak rodičia chcú za každú cenu, aby ich deti jedli veľa sladkostí, nech im ich dajú do tašky. Aby deti vedeli, že ak budú mať rôzne choroby, komu sa za to majú poďakovať. A ešte je aj problém v tom, že tí chudobnejší si nemôžu dovoliť kúpiť to, čo tí bohatí a to tiež nerobí dobrú atmosféru medzi deťmi.

sores ( 18. října 2014 10:44 )

Káže vodu a sám pije víno! Je to tlusto.prd, ten by měl jít naopak příkladem, je jako bečka.

zelena.karkulka ( 7. října 2014 22:03 )

No nevím,ten Sapík je širší než delší

ikapsiova ( 7. října 2014 19:28 )

Pracuji ve školním stravování téměř 20 let a pořád čekám, kdy se někdo z ministerstva přijde do skutečné školní kuchyně podívat. Je velice jednoduché obklopit se rádoby odborníky z oblasti stravování, tím se nechci nijak dotknout pana kuchaře, ale ani jeden z nich nebyl ve školní kuchyni ani týden. Až mi pan ministr pošle prostřednictvím svých poradců metodický pokyn, díky kterému přesvědčíme rodiče o tom jak děti stravovat, pak uvěřím tomu, že se chystá změna systému školního stravování. Zatím se jen nestačím divit, čím pan ministr krmí média. Jestli chce změnit něco, co v naprosté většině školních jídelen funguje, ať se nás přijde zeptat, rády mu poradíme, protože ve školních jídelnách pracují kvalifikovaní lidé, kteří mají potřeby dětí v malíčku. Jen pro svou práci nemají adekvátní podmínky. Zdraví jedna vysokoškolsky vzdělaná vedoucí školní kuchyně

1pravda1 ( 7. října 2014 18:55 )

Hlavně žádné experimenty, děti to pak nechávají na talíři a jsou hladové přesto, že mají zaplacený oběd, pokud některá jídla zůstávají na talířích, tak je nevařit, dítě má být najedené a mají raději jednodušší stravu - přírodní, smažený řízek, kuře, kaši, těstoviny, omáčky atd. Spíše bych se přikláněla k zeleninovému baru, kde si každé dítě vybere zeleninu, kterou má rádo a třeba jen nakrájenou, každý nemá rád ochucené saláty atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa