Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První změna ve vládě: Kdo je Babišova kandidátka na ministryni Karla Šlechtová?

Autor: simao, ČTK - 
1. října 2014
11:29

Andrej Babiš oznámil jméno náhradnice za Věru Jourovou, která podá 3. října demisi na ministryni pro místní rozvoj. Její místo by dle návrhu šéfa ANO měla zaujmout Karla Šlechtová z Úřadu vlády.

Novou ministryní pro místní rozvoj má být Karla Šlechtová, ředitelka odboru EU fondů Úřadu vlády. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Jsem rád, že se mi to podařilo utajit, že to nikdo nezveřejnil, dal jsem si na tom záležet" chválil se Babiš. "Ten resort je klíčový. Má zastřešovat 137 miliard. Návrh přišel od jednoho z našich poslanců," upozornil Babiš. A vyzdvihl, že hnutí nenominovalo politického kandidáta, ale odborníka. Svou nominaci dnes oznámil premiérovi Sobotkovi.

Kdo je Karla Šlechtová?

Šlechtová má v čele ministerstva nahradit Věru Jourovou (ANO), která kandiduje na eurokomisařku. Podle Babiše Šlechtová v minulosti již na ministerstvu pro místní rozvoj pracovala a měla zde na starosti přípravu programového období 2014 až 2020.

Šlechtová je ročník 1977, narodila se v Karlových Varech a vystudovala Západočeskou univerzitu v Plzni, obor podnikový management na ekonomické fakultě. Má také certifikát z nizozemské Arnhem Business School, upozornil idnes.cz. I díky tomu se kromě angličtiny, němčiny a francouzštiny domluví částečně holandsky.

Podle Babiše má pracovní zkušenost mj. z České správy sociálního zabezpečení, z Bruselu jako koordinátor projektových portfolií i z poradenské firmy Deloitte. "Z hlediska odbornosti není pochyb, že paní Šlechtová je dobrá kandidátka," dodal Babiš.

"Nejsem členem žádné strany, ani nechci vstupovat do žádné strany. Svou kandidaturu beru jako velkou výzvu," řekla na společném brífinku s Andrejem Babišem Šlechtová. Upozornila, že se v oblasti eurofondů pohybuje již řadu let. Nejde prý o její první politickou nabídku. "Měla jsem pozice na nabídky náměstkyně," prozradila. "Ideologicky se stavím na stranu střed až pravice," uvedla. "Tedy vlastně jako hnutí," poznamenal Babiš.

Premiér Sobotka ocenil, že ANO nominovalo někoho, kdo má s fondy EU zkušenost, a také to, že by Jourovou měla ve vládě nahradit opět žena. Se Šlechtovou se brzy sejde a požádá i o přijetí u prezidenta Miloše Zemana. S prezidentem by chtěl o nástupkyni Jourové mluvit už ve čtvrtek.

Wageknecht odmítl

Právě dnes přitom čekají odstupující ministryni Jourovou - grilování v europarlamentu. Ve funkci ministryně pak skončí také v pátek 3. října. Prezident Zeman již její demisi přijal, její nominaci na eurokomisařku označil za skvělou volbu. Sama Jourová doporučila na místo ministryně svoji náměstkyni Kláru Dostálovou. Babiš pak popřel, že by mezi kandidáty byl bývalý ministr pro místní rozvoj František Lukl. Naopak prozradil, že nabídku dostal i náměstek na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht, ale odmítl ji.

andreslawicky ( 1. října 2014 14:34 )

Jen co vláda schválí minimální mzdu víc jak 10 tisíč Kč tak se zvedne nezaměstnanost o 5% jelikož de.bi.la na zametání nebo k pásu si nikdo za 10 tisíc prostě nepostaví to raději tu firmu zavře nebo bude dělat vše aby to obešel,prostě brigádníky,cizince a práce na černo to je stejné jako u ceny například cigaret nebo alkoholu nenažraný stát zdraží a černý trh si vždy poradí

andreslawicky ( 1. října 2014 14:31 )

AGROFERT to je studna odborníků

sores ( 1. října 2014 13:50 )

Kdybych byla 100 let živa, tak nepochopím, za co v takové funkci berou 500 tisíc měsíčně a pak ještě přes 100 tisíc doživotní rentu?Jo, a bydlení a cesty mají zadara ještě k tomu! Spousta lidí žije na hranici bídy, ale sobě politici přejí víc než stačí utratit. Výborný byznys je ta politika, tak v příštím životě, teď už to nestihnu.

panda82 ( 1. října 2014 12:50 )

Tak odbornice z VŠ Plzeň, tak ta má váhu, Pospíšil to jistí, jak dlouho ji studovala? No pravda samá kvalita, dámy budou za chvíli nosit Babiše na rukou, nedávno šedé myšky a teď takové posty, hmhm

kukuku ( 1. října 2014 12:50 )

A tu čest nám prokažte a foto nové ministryně nám ukažte (řekli by v Mrazíkovi).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa