Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Policie může dále odtahovat vozy poslanců, návrh Humla neprošel!

Autor: shp, ČTK - 
24. září 2014
06:59

Na zákony budou muset dávat v silniční dopravě pozor jako kdokoliv jiný! Poslanci na návrh Senátu vyřadili z novely zákona ustanovení, které do něj předtím vložili na návrh svého kolegy Stanislava Humla (ČSSD) a které mělo odtahům aut zákonodárcům zabránit. Zákon nyní poputuje k podpisu prezidentovi.

Novela měla původně řešit hlavně postihy zahraničních řidičů. Policie bude moci i nadále odtahovat auta zákonodárců. Podle Humlova návrhu by policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auto jen v případě, kdy na něj nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění.

Ustanovení by v praxi znamenalo, že by nebylo možné odtahovat vozidla poslanců, senátorů či například invalidů, jimž zákon zakazuje botičku nasadit. Senát vrátil novelu Sněmovně s pozměňovacím návrhem, který Humlovo opatření vyřadil. Předseda Senátu Milan Štěch při projednávání v horní komoře označil navrhované omezení za neadekvátní opatření.

Uvedl, že botička a čtyřiadvacetihodinové čekání do případného odtažení vozu by městům a obcím využívání vyhrazených zón jen zkomplikovaly. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) dnes doporučil poslancům přistoupit na senátní návrh s tím, že ministerstvo se k Humlově návrhu staví odmítavě.

Podle něj může narušit fungování současného parkovacího systému v Praze i dalších městech, taková vozidla s botičkou by delší dobu blokovala místa řidičů, kteří si pořídili parkovací kartu. „Botička neřeší uvolnění parkovacího místa, naopak ho blokuje,“ řekl poslancům senátor Jiří Bis (ČSSD). „Ten návrh nemá ani logiku,“ podotkl předseda klubu ODS a exministr dopravy Zbyněk

Stanjura a podpořil postoj ministerstva dopravy. Huml naopak varoval, že pokud poslanci odhlasují senátní návrh, tak povolí odtahování aut z prázdných ulic. To je podle něj současný stav. Zdůraznil, že mu nešlo o poslaneckou imunitu. Cílem vládní novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v Česku.

hejhej ( 24. září 2014 20:15 )

Cokoliv vysloví Huml, tak jde o paskvil.Buď je dementní nebo moc hloupý.

salto ( 24. září 2014 11:48 )

Proč to Huml dělá? Za chvíli mu končí volební období, dál ho nezvolej a že by se potřeboval někomu odvděčit?

beda888 ( 24. září 2014 11:38 )

Humle, je mi tě líto, velmi jsi mě zklamal. Takový návrh zákona bych čekal od někoho úplně jiného, ale asi jsi si rychle zvykl na "nadživot" a proto ti dám dobrou radu: "KDYŽ UŽ ŽEREŠ Z KORYTA, TAK U TOHO ALESPOŃ NEMLASKEJ." On totiž žádný strom neroste do nebe.

bandour ( 24. září 2014 11:00 )

plně souhlasím, sráčové si myslí, že jsou pořád nadlidi

zabibol ( 24. září 2014 09:11 )

Sockomunistický fízlák si představoval, že bude poroučet všemu a všem, jak byl zvyklý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa