Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Grossová povolala právníky: Vyhodili ji z republiky! Chyba úředníků?

Autor: Vera Renovica, lmk - 
23. září 2014
07:30

Zrušili jí trvalý pobyt v České republice a nevěděla proč. Šárka Grossová (44), manželka těžce nemocného expremiéra Stanislava Grosse (44), kvůli tomu dokonce zavolala profesionály!

Ve výpisu z katastru nemovitostí se u jména »Šárka Grossová« ještě včera odpoledne vyskytovala záhadná věta »Zrušen trvalý pobyt na území České republiky«. „Již to řešíme s právníky a čekáme na vyjádření z centrálního registru obyvatel. Jsem z toho sama zmatená. Mí právníci také jen kroutí hlavou,“ napsala Blesku, kterému poděkovala, že ji na záležitost upozornil.

O několik hodin později bylo vymalováno. „Vzniklo to prý na registru a nebyla jsem sama, komu se to takto změnilo,“ informovala nás. Za několik minut už byl výpis z katastru opraven. Obecné informace, které Blesku poskytlo ministerstvo vnitra provozující tento registr, také nevyloučily, že se mohla vloudit chybička. V opačném případě by byly ohroženy argumenty Grossové. „Ukončení trvalého pobytu na území České republiky se oznamuje na ohlašovně v místě trvalého pobytu. Nebo prostřednictvím datové schránky. Nikdo to za vás udělat nemůže,“ řekl totiž Blesku mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

V takovém případě by Grossová musela vrátit občanský průkaz a zůstal by jí jen pas. Nemohla by volit ani uzavírat některé smlouvy. Právě ukončení trvalého pobytu doma a jeho zahájení jinde je většinou prvním krokem k získání cizího občanství. Manželé Grossovi přitom vlastní luxusní apartmá na americké Floridě, kde tráví léto.

Video Zprávy: Když vás okrádá šéf o příplatky a Grossová na útěku? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Úřednická záhada hlavolamu?

Matoucí byla v katastrálním výpisu Grossové formulace, podle které jí byl pobyt v republice »zrušen«, nikoliv »ukončen«. Zjednodušeně řešeno: ukončit trvalý pobyt může jen občan sám, zrušení může udělat druhá strana, konkrétně majitel nemovitosti. Například takový, kterému pořád chodí úřední pošta bývalých nájemníků. Grossová je však spolumajitelkou rodinného domu v Praze-Slivenci, takže by se jí to stát nemohlo. Navíc by jí pak do výpisu z katastru museli zapsat jméno příslušného obecního úřadu, kam by jí docházely dopisy.

sebestaamachova ( 24. září 2014 11:47 )

Polovičatá zpráva je k ničemu a je jen pro vyvolání diskuze na velmi nízké úrovni. Nikdo neví jakou má Grossová státní příslušnost, a když nemá českou nemůže mít OP, ale jen doklad o povolení k trvalému pobytu. To se pravidělně prodlužuje. Pokud se nedostaví v termínu na cizinecký úřad mohou ji pobyt znovu již neprodloužit a vykázat z Česka.Zajímalo by mne kolik se dnes za prodloužení platía na jak dlouho to je. Bývalo to na půl roku. Jistě to bude nyní na delší dobu, a také to bude jistě výrazně dražší./ jako všechno/

hrado ( 23. září 2014 16:55 )

No protože zákony a celá slavná justice tu stojí opravdu za H..no !!!!!

hrado ( 23. září 2014 16:46 )

Ano souhlasím !!!

hrado ( 23. září 2014 16:43 )

Není to dobře !!! Zítra to možná potká Tebe !!!!!!!!!!!

hrado ( 23. září 2014 16:41 )

souhlasím s Tebou, je to neskutečný blbec !!! Ale co s takovým volem naděláš ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa