Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Referendum ve Skotsku: Rozdělit zemi je jednoduché, říká Klaus!

Autor: tp - 
18. září 2014
21:07

Skotové rozhodují v referendu o své samostatnosti, den D vrcholí. Václava Klause, který se podílel na dělení Československa v roce 1992, se reportéři BBC jako zahraničního experta v této souvislosti zeptali na to, co si o podobném rozdělení jedné země myslí.

Odtržení Skotska od Velké Británie je před uzavřením volebních místností stále reálné a není snadné odhadovat, jak referendum dopadne. Případné rozdělení země přináší klady i zápory. Aby bylo snazší je rozlišit, pustila se stanice BBC do rozhovorů s různými osobnostmi a experty. A snažila se přiblížit i názory zahraničních politiků obyčejným lidem po celém světě. Došlo i na Václava Klause, který společně s Vladimirem Mečiarem stál za tím, že úderem z 31. prosince 1992 na 1. ledna 1993 vznikly dva nové, samostatné státy - ČR a SR.

„Všichni se mě ptají, co si lidé o rozdělení myslí. Říkám, že ve volbách byli zvoleni a vysláni do parlamentu pouze ti politici, kteří nechtěli společný stát s Českou republikou,“ uvedl Klaus v interview.

Rozhovor:

„Hypoteticky, mohlo být zorganizováno na Slovensku. To ale nebyla moje pozice, já jsem se Slovenskem vyjednával, nemohl jsem jim diktovat, co mají dělat,“ řekl exprezident a spíše na příkladu Československa popisoval situaci ve Skotsku. 

Britům přitom Klaus lehce neurčitě vzkázal: "Rozdělit zemi je velice snadné, Počet lidí v České republice a na Slovensku je v poměru dvě ku jedné.“ Dá se skutečně vše rozdělit ve stejném poměru? U Skotska to tak jednoduché nebude. Pokud si Skotsko odsouhlasí samostatnost, kromě měny a státní správy začne s dluhem přes 107 miliard liber, který si vezme právě v poměru jedna ku čtyřem z dluhu Velké Británie - tedy společného dluhu Anglie, Skotska, Severního Irska a Walesu.

 

karlos107 ( 21. září 2014 17:06 )

Darebák zlodějský zasraný ... rozbil Československo a ještě ho považují za experta. Hajzl jeden !!! Nejhorší hovado, které kdy v ČESKOSLOVENSKU sedělo na hradě. Zmr !!!

wimr ( 20. září 2014 12:24 )

nakonec však oba byli lidem kopnuti do p.rdele, masy se od nich odvrátily a volba padla na sociální demokracii, což byl ten první správný krok, nýni by měla přijít na řadu jejich izolace a dlouhodobé věznění které by přispělo k jejich nápravě

123automobil ( 20. září 2014 08:39 )

123automobil ( 20. září 2014 08:38 )

123automobil ( 20. září 2014 08:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa