Česko se může dostat na evropskou úroveň jen rozvojem Prahy, nikoliv Brna či jiných měst. Tímhle vyjádřením Hudeček popudil řadu politiků. "Pokud si kdokoli v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, tak je na velkém omylu," řekl Hudeček včera při zahájení předvolební kampaně TOP 09. "Pouze podpora centra, pouze podpora hlavního města, pouze podpora Prahy a pouze samotná aktivita nás obyvatel Prahy může být tím jediným nástrojem pro to, dostat se na evropskou úroveň ve všech ukazatelích, které bychom si přáli," dodal...

Na hlavu primátora dopadla vlna kritiky

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) na Facebooku poznamenal, že si při čtení slov pražského primátora vzpomněl na film Ještě větší blbec, než jsme doufali.

Bývalý pražský primátor a lídr kandidátky ODS v hlavním městě Bohuslav Svoboda zase výrok Hudečka označil za křečovitou snahu zaujmout. "Nevím, jestli to Tomáš Hudeček myslí vážně, pokud říká, že se Česká republika dostane na vyšší úroveň pouze tehdy, když bude podporovat hlavně Prahu," uvedl v tiskovém prohlášení.

Předseda STAN Martin Půta si myslí, že evropské peníze by měly vyrovnávat rozdíly a pomáhat chudým, nikoli být nasypány na jednu hromadu, jak navrhuje Hudeček. "Jsem přesvědčený, že každá země je tak bohatá, jako je bohatý její nejchudší region. I přesto nezpochybňuji roli Prahy jakožto tahouna české ekonomiky," uvedl.

Co mu asi řeknou v rodné Olomouci...

Svůj nesouhlas dal najevo také Petr Vokřál, který je kandidátem hnutí ANO na primátora Brna. "Tato slova považuji za naprosto nevhodná a doufám, že jde o jednorázový úlet pana Hudečka a ne součást volebního programu TOP 09. Jsem zvědav, co na tento nesmyslný pragocentrický výlev řeknou panu Hudečkovi v jeho rodné Olomouci či pan Kacer v Brně," napsal v prohlášení. Jaroslav Kacer je lídrem nrněnské kandidátky TOP 09.

Hudečkův výrok odmítla i lidovecká kandidátka na brněnskou primátorku Klára Liptáková. "Mimopražští tvoří 90 procent populace a současně tři čtvrtiny hrubého domácího produktu," uvedla. "Myslím, že je to zřejmé pro rodilé Pražany i pro lidi, kteří v Praze bydlí, ale narodili se někde jinde, třeba jako pan primátor v Olomouci," podotkla. "Cyril s Metodějem taky nepřišli do Prahy," dodala.

Hudeček se omluvil: Bylo to neobratné

Pražský primátor Hudeček však již několik hodin po svém výroku uznal svou chybu a za vyjádření se obyvatelům i představitelům zmíněných měst omluvil. Označil svůj výrok za neobratnost a chybu. "To, co jsem chtěl zdůraznit, je fakt, že Praha je klíčovým tahounem celé České republiky, podílí se nejvíce na tuzemském HDP. Dnes v Praze navíc probíhají významné změny, které ji směřují na úroveň vyspělých a úspěšných západních metropolí. Proto je důležité, aby stát Prahu podporoval. Z rostoucí prosperity hlavního města bude těžit celé Česko, včetně regionů," uvedl v tiskové zprávě. "Pochopitelně, stát musí myslet i na další města, obce a kraje. Nežádám pro Prahu žádné výjimky, je v našem společném zájmu, aby byla prosperující a moderní metropolí a stala se tahounem růstu celého státu," doplnil.

Fotogalerie
10 fotografií