Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Političky, které by se neměly vracet: 10 kontroverzních žen české politiky!

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    27. 8. 2014
    05:02

    Žen je v české politice málo. Zvláště na vrcholných pozicích. Na první českou prezidentku či premiérku si asi ještě dlouho počkáme, několika ministryň jsme se však již dočkali. Někdy se při výběru zadařilo více, jindy méně a v některých případech šlo o vyložené přehmaty. Vedle nich se však do vrcholné politiky snažilo (a stále snaží) protlačit i pár dalších nešťastnic. Vracet už by se však raději neměly. O jaké dámy jde?

  • 1.Karolína Peake

    Když vyrazila v plavkách s tehdejšími kolegyněmi Kateřinou Klasnovou, Kristýnou Kočí a Lenkou Andrýskovou na billboardy s heslem "Kluky pusťte k vodě, volte naše holky", vypadalo to u členek VV na svěží vítr do českých politických vod. Karolína Peake rozruch přinesla, ale nedopadla příliš slavně.

     

    S Véčkaři se rozešla ve zlém a založila politickou platformu LIDEM. Zůstala Nečasovým spojencem a premiér po ní při hledání nového ministra obrany. Jenže Nečas se v tomhle výběru sekl. Peake sice slíbila, že velké personální změny nechystá, z funkce však odvolala mj. zkušeného generála Picka. Z čela resortu se pakovala takhle osmidenní ministryně dříve, než napáchala další škody. Na místo armády tak Peake vede již pouze svou rodinu s manželem Charlesem a syny Sebastianem a Teodorem. V LIDEM začátkem roku 2014 nezaplatila členské příspěvky a v čele ji nahradila Dagmar Navrátilová, další odpadlice z VV.

    Video Při focení billboardu pro Věci veřejné byly holky veverky ještě kámošky. Stačilo 19 měsíců a všechno je jinak - Youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 2.Vlasta Parkanová

    Běda mužům, kterým žena vládne. Na českém ministerstvu obrany to platí dvojnásob. Vedle Peake tohle angažmá nevyšlo ani Vlastě Parkanové, která navíc kvůli podivnému nákupu letounů CASA skončila u soudu poté, co ji poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání. 

     

    Současná důchodkyně Parkanová se přitom stala ministryní už ve vládě Václava Klause. Tehdy se ujala vedení ministerstva spravedlnosti, kam ji dosadil po Klausově pádu i šéf úřednického kabinetu Tošovský. Že za premiéra Topolánka vzala křeslo na obraně, však byl vyloženě omyl. Parkanová na sebe upozornila i písničkou s Janem Vyčítalem "Dobrý den, prapore z hvězd a pruhů", která oslavovala vybudování kontroverzní americké raketové základny v Brdech. Ministryně píseň nazpívala jako dárek pro prezidenta USA George Bushe.

  • 3.Alena Hanáková

    Další ministryně, která ve svém úřadu příliš nepochodila. A opět z Nečasovy vlády. Za komunistů i krátce po revoluci přitom Alena Hanáková pracovala jako vychovatelka ve školních družinách, poté jako učitelka na ZŠ Vizovice, než se vydala na politickou dráhu jako městská zastupitelka. Na kandidátce TOP 09 to dotáhla do Sněmovny, poté na ministerstvo. Šéfovala kultuře, ale dostala se pod palbu kritiky, a to i od spolustraníků z Topky. Ke své škodě zaujala sporem se šéfem Národního divadla Ondřejem Černým, kterého vyrazila z minuty na minutu. Sama předtím měla problémy, když měla vysvětlil postoj k církevním restitucím.

  • 4.Jana Bobošíková

    Suverenita - Blok Jany Bobošíkové. To bylo politické uskupení, do jehož čela se postavila známá moderátorka, která se v minulosti ucházela o hlasy voličů ve všech možných volbách. V minulosti chtěla být třeba i ředitelkou ČT, primátorkou Prahy nebo dokonce prezidentkou - v roce 2008 ji nominovala pro druhé kolo volby KSČM, v roce 2013 kandidovala v přímé volbě a získala 2,39% hlasů.

     

    Zkrátka velké oči... V politickém zápolení však Bobošíková pokračuje i v čele politického hnutí Hlavu vzhůru, kde si vysloužila podporu Václava Klause. Ani s Klausem na billboardech (o čemž však prý exprezident nevěděl) díru do české politiky tahle výřečná a ostrá dáma neudělala. Na rozdíl od dříve zmíněných je však u ní jedna jistota - ona se vrátí. A zkusí to znovu.

    Zarputilá Jana Bobošíková stále doufá, že na českém politickém nebi prorazi Zarputilá Jana Bobošíková stále doufá, že na českém politickém nebi prorazi | Blesk - Zbyněk Pecák

     

  • 5.Jana Volfová

    Jméno české učitelky a političky Jany Volfové je spojeno hned s několika stranami. V roce 1998 se dostala do Sněmovny za ČSSD a vedla Sociálně demokratické ženy. Od té doby však procestovala nezávislými demokraty, Stranou důstojného života, až zakotvila v Bobošíkové Suverenitě. Od ledna 2014 se stala předsedkyní nového hnutí s názvem Česká suverenita. Kandidovala i do europarlamentu. Zahalená v burce varovala před šířením migrantů z třetího světa do Evropy. A před tím, že vaše dcery budou muset povinně chodit zahalené a čeká je kamenování, když dají svému chlapci na ulici pusu. Bizarní klip.

    Jana Volfová ve volebním spotu před eurovolbami 2014 varovala před islamizací Evropy Jana Volfová ve volebním spotu před eurovolbami 2014 varovala před islamizací Evropy | Youtube.com

  • 6.Kateřina Jacques

    Když přijde řeč na nepovedená videa a klipy, je Kateřina Jacques často první na ráně. její jméno je už navždy spjato s pojmem "biomasa", ve kterém ji řádně vykoupal moderátor Jan Kraus ve své show. Exposlankyně a partnerka exministra Martina Bursíka, se kterým má dceru Noemi, nedokázala pojem bioamasa vysvětlit. Sama to později označila za okno a trapas. Svého partnera Bursíka nyní podporuje i po založení nové platformy LES (Liberálně ekologická strana).

  • 7.Kristýna Kočí

    Blonďatá bestie. Tak v divadelním studiu Rubín pojmenovali Kristýnu Kočí, někdejší členku Věcí veřejných, která se zapletla do kauzy kolem Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Kočí však tenhle divadelní kousek hnul žlučí. Sama politička a někdejší poslankyně však na rozdíl od představení pohořela.

     

    "Proslavily" ji i odposlechy, ve kterých hovořila údajně třeba o rebelovi z ODS Petru Tluchořovi. "Ani s ním jsme nepíchala. Má ještě měsíc. Protože je to dost hrozný. Jako vzhledem k tý fázi našeho poměru, to jako, že pro mě shodil vládu, měsíc si se mnou nezapíchá," říká na nich. Letos na jaře se Blesku svěřila, že se s Tluchořem rok neviděli a pošlou si maximálně esemesku k svátku. Kočí z politiky odešla, dělá koučku osobního rozvoje pro zaměstnance.

    Právě takto si Kristýnu Kočí pamatujeme z politiky: S hranatými brýlemi a šátkem na krku Právě takto si Kristýnu Kočí pamatujeme z politiky: S hranatými brýlemi a šátkem na krku | Blesk

  • 8.Olga Zubová

    Do Sněmovny se dostala za Stranu zelených, zaujala především svou absencí při prezidentské volbě 2008, kdy Zelení podporovali Jana Švejnara. Zubová na volbu nedorazila, podle její kolegyně Kuchtové ji to neumožnil pooperační stav. Martin Bursík však tehdy označil její jednání za neomluvitelné a omylem ji přeposlal mail, kde o ní mluvil jako o "krávě". Zubová se nakonec se Zelenými nerozešla v dobrém. A spolu s poslankyněmi Kuchtovou a Jakoubkovou založila Demokratickou stranu zelených. V roce 2009 se tahle politická cestovatelka objevila na kandidátce ČSSD, později pak v Bobošíkové Suverenitě. 

    623716:full:true:true

  • 9.Marta Semelová

    Do vlády by ráda, stejně jako celá KSČM. Jenže otázkou je, zda by "Rudá Marta" nenatropila více škody, než užitku. je známá svými kontroverzními názory, např. oslavným projevem k výročí úmrtí Klementa Gottwalda a především svým nedávným vystoupení v pořadu Hyde Park na ČT. Hájila tam popravu Milady Horákové, okupaci sovětskými vojsky označila za internacionální pomoc a autora zvacího dopisu pro Sověty Vasila Biľaka za pozitivní postavu. Inu, co člověk, to názor. Zarážející na tom, je, že Semelová v minulosti před politickou kariérou učila malé děti.

  • 10.Marie Kabrhelová

    Zatímco Semelová je patrně nejvýraznější členkou KSČM současné doby, ženy v KSČ vedla před revolucí v dobách normalizace soudružka Marie Kabrhelová. Stala se i členkou sekretariátu ÚV KSČ, protlačila se do širšího vedení strany. A často se objevovala po boku prezidenta Gustáva Husáka. Tradují se historky o tom, že když se v zimě vydala na chalupu v Maršově na Jihlavsku, silničáři kvůli ní odhrnovali sníh. Vozila se v luxusní Tatře 613, stejně jako ministři. Hvězda absolventky Vysoké školy politické vystoupala za normalizace, postupně však pohasla a po sametové revoluci se jí komunisté zřekli. Dožíváv ústranní v Maršově či v bytě v Praze-Nuslích.

    Soudružka Marie Kabrhelová, šéfka Československého svazu žen z dob normalizace, se často vyskytovala i po boku prezidenta Husáka Soudružka Marie Kabrhelová, šéfka Československého svazu žen z dob normalizace, se často vyskytovala i po boku prezidenta Husáka | ČTK

illyria ( 27. prosince 2016 18:32 )

Karolínu Peake jsem nikdy neměla ráda, ale to vyhození z vlády po 8mi dnech s aférou Nagyová dostalo úplně jiný rozměr. Prostě si myslím, že jí vyhodili, aby na to úkolování od Nagyové nepřišla... Jana Bobošíková se do politiky nemůže vracet, protože v politice stále JE. To samé platí o Janě Volfové a paní Semelová. Dle mého názoru byla nejhorší politička Kateřina biomasa Jacques a paní Součková.

Bedoslav ( 27. prosince 2016 16:42 )

A proč do obskurního seznamu političek soudruh redaktor zařadil dvě dámy - Janu Bobošíkovou a Janu Volfovou ? Na Volfovou v burce si ještě vzpomeneme až nám bude ouvej a Jana Bobošíková - té to vždycky myslelo i slušelo.

kukuku ( 27. prosince 2016 07:59 )

V seznamu chybí všechny ostatní, které v politice byly. Nechápu, jak mohla vypadnout třeba ministryně zdravotnictví Součková (u soudu osvobozena s odůvodněním "nerozuměla tomu, co dělá"), ministryně školství Kuchtová, která rozvrátila organizační výbor MS v lyžování v Liberci, dosadila tam K.Neumannovou, výsledkem byly stamilionové dluhy, areál naprosto k ničemu. Srovnej s vývojem areálu v Nověm Městě n.M. na biatlon pod vedením chlapa - Hamzy.

salto ( 2. září 2014 13:02 )

Tak, tak: šlapka, ***, rajda, křivačka, podrazačka... (na pojmenování těchto "žen" je i čeština chudá)

salto ( 2. září 2014 13:01 )

Kabrhelka měla o 2 funkce víc jak japonská kalkulačka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa