Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bankéři oslabili korunu a ceny stoupají: 50 věcí, které zdražily!

Autor: Vladimír Barák, Vera Renovica - 
12. srpna 2014
05:44

To, o čem centrální bankéři z České národní banky sní už od loňska, kdy oslabili českou korunu, se stalo skutečností. Zdražily potraviny, oblečení, spotřebiče. A ani na žal se nenapijeme – nahoru šly i ceny alkoholu!

Podle Českého statistického úřady se spotřebitelské ceny v Česku v červenci oproti stejnému měsíci v loňském roce zvýšily o půl procenta, hlavně kvůli zdražení potravin, alkoholu a tabáku. „Inflaci (meziroční zvýšení cenové hladiny, pozn. red.) táhly nahoru ceny služeb, zejména bydlení a rekreace. Ceny dovolených proti červnu stouply o 12,6 %, což ale je sezónní jev,“ řekla Blesku Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka z České bankovní asociace.

Naděje na zlevňování

Celkové půlprocentní zvýšení cen jen ale z pohledu centrální banky stále málo. Jejím cílem totiž dlouhodobě zůstává dvouprocentní inflace, které ještě nedosahujeme.

Plány bankéřům hatí také ruské sankce vůči evropskému zboží oznámené v minulém týdnu, které by měly ceny posunout níž. „Politické rozhodnutí Ruska povede k tomu, že zůstane více zboží na evropském trhu, tudíž by mohlo dojít k jeho zlevnění,“ řekla Blesku analytička Markéta Šichtařová.

Ovoce a zelenina: brutální zlevnění!

Místo, kam se chamtivá pracka inflace tolik nedostala, jsou ovocnářství a zelinářství. Například brambory od loňska zlevnily o 32 procent, broskve a nektarinky celkem o 33 procent.

Důvod? Až příliš bohatá úroda. Ale snižování cen ještě nekončí. Kvůli ruským sankcím na dovoz potravin z Evropy, které pak budou muset výrobci prodat v tuzemsku levněji, se čeká pokles klidně až o desítky procent. Své o tom už nyní ví sousední Polsko…

ninka64 ( 12. srpna 2014 23:00 )

54 je už taky na odpis!

svatadala ( 12. srpna 2014 22:31 )

hele vo-le, nauč se gramatiku. Píše blbosti a ještě s chybami. Jsi tu všem pro smích, ubožáku.

svatadala ( 12. srpna 2014 22:26 )

Ty bl-be andreslawicky, ty budeš furt mladej, co? Hlavně abys jednou neskončil v base, při tak ubohých názorech.Tam si tě cigini vychutnají

slider ( 12. srpna 2014 21:55 )

Kupujte z Německa. Je levnější i kvalitnější.

rastasan ( 12. srpna 2014 16:31 )

No tak to je někdo. Smekám kloubouk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa